Modul Standby + softstart

pre zosilňovače
Modul Standby + softstart
Wili Pridal  Wili
  753 zobrazení
3
 0
Audio zapojenia

Už dlho mi chýbal ľahko dostupný a spoľahlivý riadiaci modul pre audio zariadenia a nikde som nenašiel nič podobné, snáď sa to hodí aj mnohým s Vás pri svojich projektoch. Je to malý ovládací modul s funkciou standby + softstart + oneskorené pripájanie ochrán reproduktorov všetko veľmi jednoducho, blbuvzdorne a hlavne bez nutnosti použitia a programovania MCU! Ovládacia logika by sa dala asi použiť aj na iné použitie ako len softstartu...postupné zapínanie čohokoľvek, viacstupňový softstart atď...

Popis funkcie

Po stlačení tlačidla sa rozsvieti signalizačná led a zopne sa relé, ktoré pripojí výkonový transformátor cez výkonové odpory, po cca 3 sekundách sa zopne ďalšie relé softstartu ktore skratuje výkonové odpory, o ďalšie 2 sekundy sa na výstupe modulu objaví kladné napätie - napr. pre bázu tranzistora ktorý zopne relé DC ochrán zosilňovača alebo sa tento signál môže vyviesť na nejaký externý port atď... po opätovnom stlačení tlačidla sa všetko resetuje a vypne.

Na doske je ešte umiestnený konektor na prípadné napájanie ventilátora alebo jeho reguláciu externým modulom. Mám už aj verziu ktorá celý riadiaci modul ventilátora obsahuje priamo na doske a prikladám ho sem tiež v prílohe ako verziu V3.2.

Popis zapojenia

Napájanie modulu zabezpečuje trvalo pripojený bezpečnostný transformátorček. Po usmernení a vyfiltrovaní je napájanie všetkej elektroniky stabilizované cez 7812. Je tu zdvojený obvod NE556, ktorého prvá polovica funguje ako jednoduchý flip/flop pre funkciu zapínania tlačidlom, po zopnutí sa pripojí výkonové relé pre hlavný transformátor a zároveń zruší reset druhej polovice NE556 a tiež obvodu CD4015. Druhá polovica NE556 funguje ako oscilátor, ktorý po zapnutí začne počítať impulzy s frekvenciou cca 0,7Hz ktoré sa dávkujú do posuvného registra CD4015. Výstupy z CD4015 s presne daným časovým intervalom postupne zopínajú najprv softstart a potom externý signál pre zopnutie relé DC ochrán zosilňovača. Inteligentný management ventilátora vo verzii V3.2: v krátkosti to funguje ako indigátor vybudenia ktorý ovláda ventilátor, tj. privedením zlúčeného nf signálu z výstupu zosilňovača (odpormi 2x10k) sa nf signál oddelí kondenzátorom, usmerní a kladný signál presne nastavenej úrovne zopína cez darlington ventilátor. Hodnotu prahového napatia pre zopnutie je možné nastaviť hodnotou odporu v deliči pre darlington ako Rx a je daná veľkosťou chladiča, mechanickej konštrukcie zosiňovača a skrinky. Doporučujem delič nastaviť tak aby sa ventilátor zopínal cca pri výstupnom napätí 2x4V resp. 1x8V prípadne vyššom podľa potreby. Týmto je zabezpečené že je ventilátor absolútne nepočuteľný (lebo ho prekričí hudba) a spoľahlivo odvetrá komplet celú skrinku zosilňovača. Ak si to chce niekto prisposobiť podľa seba prikladám sem aj komplet .sch a .brd eagle súbory.

Schéma zapojenia

Realizácia

Pohľad na stranu plošných spojov.

Osadená doska pločného spoja

 

Na stianutie

Súbory pre výrobu dosky plošného spoja (.brd,.sch) - klikni

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button