Mobilné telefóny, ktoré môžete rozobrať a opraviť sami

fikcia, alebo skutočnosť?
Mobilné telefóny, ktoré môžete rozobrať a opraviť sami
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  260 zobrazení
1
 0
Mobilné telefóny a mobilné technológie

Urs Lesse má odborné znalosti z oblasti politológie, ale venuje sa aj praktickejším veciam. Každé štyri týždne venuje svoj čas tomu, aby pomohol ľuďom opraviť ich telefóny v jeho rodnom meste Aachen na západe Nemecka.

Nemôže vám však pomôcť so žiadnou značkou telefónu - len s jednou značkou s názvom Fairphone. Posledných osem rokov je pán Lesse aktívnym členom dobrovoľníckej neziskovej siete zdieľania zručností špecializovaných používateľov telefónov Fairphone. Organizuje rôzne stretnutia miestnej komunity a pomáha im  pri opravách.

"Neopravujem telefóny, ak nemusím, ale vždy som bol silne motivovaný povzbudzovať ľudí, aby sa pokúsili opraviť si svoje vlastné telefóny Fairphone sami," hovorí.

"Vždy išlo o to, aby sme ľuďom odovzdávali informácie a zbavili ich postupne zábran odvážiť sa a otvoriť si svoj telefón," vysvetľuje. Vďaka svojej modulárnej konštrukcii umožňujú zariadenia Fairphone, aby si ich majitelia mohli jednoducho opraviť sami a to jednoduchou vymenou, opraviť a prispôsobiť rôzne komponenty, ako je obrazovka, batéria, porty USB a fotoaparáty.

Fairphone je navrhnutý tak, aby sa dal ľahko rozobrať a opraviť.

"Fairphone 2 sa dá rozobrať za menej ako dve minúty," hovorí pán Lesse. "Existovali modely, pri ktorých ste na výmenu displeja nepotrebovali ani žiadne náradie."

Zákazníci spoločnosti Fairphone sú rôzni, od programátorov, ktorých zaujali softvérové možnosti telefónov, až po spotrebiteľov, ktorí hľadajú udržateľnejší výrobok. Firma začala svoju činnosť v roku 2013 a riadi sa štyrmi zásadami: získava suroviny z nekonfliktných ťažobných oblastí a vyrába výrobky, ktoré sa dajú jednoducho recyklovať, majú dlhú životnosť a hlavne dajú sa opraviť. Podľa údajov Organizácie Spojených národov sa v roku 2019 na celom svete vyprodukovalo rekordných 53,6 milióna ton elektronického odpadu, čo predstavuje nárast o 21 % len za päť rokov, pričom mobilné telefóny tvoria jeho významnú časť. Navyše len 17 % elektronického odpadu bolo recyklovaných.

Spoločnosť Fairphone tvrdí, že vďaka tomu, že telefóny sa dajú ľahko opraviť, môžu mať dlhšiu životnosť, produkovať menej odpadu a mať tak pozitívny vplyv na životné prostredie.

Podľa údajov OSN sa v roku 2019 recyklovalo len 17 % z cekového vyprodukovaného elektronického odpadu

"Vieme, že predĺžením životnosti telefónu aspoň o dva roky sa znížia emisie CO2 o 30 %," hovorí spoluzakladateľ spoločnosti Fairphone Miquel Ballester. Holandská firma doteraz predala približne 400 000 zariadení, čo znamená, že je veľmi malým hráčom na trhu so smartfónmi.

"Fairphone je stále výklenkový produkt, ktorý nenájdete v mnohých obchodoch, a preto je dôležitá komunitná sieť," hovorí pán Lesse. Napriek tomu Fairphone vyvolal vlny v rámci odvetvia, najmä v Nemecku, kde si získal značnú podporu. Nemecko udelilo spoločnosti Fairphone množstvo certifikátov a ocenení, najmä v roku 2016 Nemeckú environmentálnu cenu, najlukratívnejšiu environmentálnu cenu v Európe.

Pán Ballester sa domnieva, že toto vládne uznanie, na rozdiel od odporúčaní trhu v odvetví, je jedným z dôvodov, prečo si spoločnosť Fairphone získala v Nemecku v porovnaní s inými európskymi trhmi takú veľkú priazeň.

Spoločnosť Fairphone sa v Nemecku stala populárnou po získaní mnohých ocenení

Nemci majú tendenciu menej lipnúť na štatúte veľkých značiek, a preto viac experimentujú pri skúšaní menších európskych značiek, tvrdí spoločnosť. V Hamburgu Ingo Strauch, ktorý tiež dobrovoľne pomáha kolegom používateľom, hovorí, že mnohí ľudia spomínajú súkromie údajov a jednoduché používanie telefónu pred jeho ekologickými výhodami. Popularita firmy v Nemecku môže byť spôsobená aj individuálnou kúpnou silou Nemcov. "Nemecko je bohatá krajina. Ochota siahnuť hlbšie do vrecka za zdanlivo férový výrobok je preto tiež vyššia," hovorí pán Lesse.

Spoločnosť Fairphone tvrdí, že jej prioritou nie je len rast, ale chce zmeniť spôsob fungovania tohto odvetvia. "Nechceme sa nevyhnutne stať najväčšími v tomto odvetví, ale chceme sa stať najvplyvnejšími a zabezpečiť, aby ostatní výrobcovia odrážali niektoré iniciatívy, ktoré máme my," hovorí pán Ballester. Existujú určité dôkazy o zmene preferencií v širšej spoločnosti, hovorí profesorka Sigrid Kannengiesserová, ktorá sa na univerzite v Brémach špecializuje na mediálne postupy a udržateľnosť.

Poukazuje na vznik opravárenských kaviarní v západnej Európe a Severnej Amerike, ako aj na nedávne oznámenie Európskej komisie o zavedení práva na opravu,

"Spotrebitelia, politici, ale aj niektorí aktéri v hospodárstve chápu, že naša spoločnosť a spôsob života mnohých ľudí sa musia stať udržateľnejšími," hovorí profesor Kannengiesser. Veľkí hráči v tomto odvetví to berú na vedomie. Minulý rok spoločnosť Apple spustila iniciatívu "samoobslužných opráv", ktorá zákazníkom poskytuje prístup k súčiastkam a nástrojom spoločnosti Apple.

"Samoobslužná oprava je určená pre individuálnych technikov so znalosťami a skúsenosťami s opravou elektronických zariadení," hovorí firma.

Nemecká spoločnosť Shiftphones tiež vyrába modulárne zariadenie

Aký je teda najnovší model Fairphone 4 v porovnaní s ostatnými mobilnými telefónmi? Chris Hall z webovej stránky Pocket-lint.com, ktorá sa zaoberá gadgetmi, je vcelku pozitívny: "Fairphone 4 je solídne zariadenie strednej triedy, ale jeho jedinečným predajným argumentom je skôr udržateľnosť než výnimočný výkon v akejkoľvek inej oblasti.

"Je pôsobivé, že ponúka určitú odolnosť voči vode, ale nie je chránený v takej miere ako vlajkové telefóny". To je menšia nevýhoda vzhľadom na to, že ide o zariadenie strednej triedy.

"Ako taký síce ponúka primeraný výkon, ale nikdy to nebude silák a pokiaľ ide o samotný výkon." Spoločnosť Fairphone nie je jediným výrobcom telefónov, ktorý sa zameriava na udržateľnosť. Rodinná spoločnosť Shiftphones, založená v roku 2014, tiež vyvinula modulárny udržateľný smartfón. Za posledných šesť rokov sa jej predaj každoročne zdvojnásobuje, ale aj ona je malým hráčom, ktorý predal 70 000 zariadení. Zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Shiftphones Samuel Waldeck sa domnieva, že spolupráca by zlepšila schopnosť oboch firiem ovplyvňovať svojich väčších konkurentov.

"Myslím si, že spolupráca by bola veľmi dôležitým signálom aj pre zvyšok trhu," hovorí.

"Celé odvetvie pracuje proti vám... ak by ste spojili sily, mali by ste viac jednotiek sami, čo by veľa zmenilo."

Zdroj : BBC, Fairphone

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button