MediaTek SoC očakáva výrazné zlepšenie výkonu zariadenia a fotoaparátu pre 5G telefóny

MediaTek SoC očakáva výrazné zlepšenie výkonu zariadenia a fotoaparátu pre 5G telefóny
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  57 zobrazení
2
 0
Mobilné telefóny a mobilné technológie

Keď sa hovorí o smartfónoch, väčšina ľudí venuje pozornosť len vyššej triede trhu so smartfónmi a pozerá sa na ponuky ako iPhone, Samsung Galaxy alebo Google Pixel. V skutočnosti však existuje pôsobivá ponuka vrátane smartfónov nižšej a strednej triedy, ktoré dokážu milo prekvapiť svojimi funkciami a aj výkonom.

Výrazným rozdielom medzi smartfónmi vyššej a nižšej triedy na trhu je ich základný hardvér, kde spracovanie a konektivita bývajú v lacnejších ponukách menej výkonné. Spoločnosť MediaTek sa teraz snaží tento príbeh spochybniť minulotýždňovým vydaním svojho SoC MediaTek Dimensity 1080 pre smartfóny strednej triedy.

Bloková schéma Dimensity 1080.

V tomto článku sa pozrieme na známe detaily Dimensity 1080 a zistíme, čo môže ponúknuť trhu so smartfónmi.

MediaTek Dimensity špecifikácie

Proces TSMC N6 (6nm-class)
CPU 2x Arm Cortex-A78 do 2.6GHz | 6x Arm Cortex-A55 do 2.0GHz
GPU Arm Mali-G68 MC4
Kamera / Fotoaparát 200MP Max | 4K HDR Video Capture Engine
Displej 120Hz Full HD+ s HDR10+ | MediaTek Intelligent Refresh Rate
Konektivita Wi-Fi 6 (2x2) | Bluetooth 5.2 | Global GNSS
Pamäť / Úložisko Up to LPDDR5 | Up to UFS 3.1 2-lane
Modem 5G NR 2CC Carrier Aggregation (120MHz) + Mixed Duplex TDD/FDD | Dual 5G SIM (5G SA + 5G SA) & Dual VoNR | MediaTek 5G UltraSave 1.0

 

Spracovanie duálnym procesorom s frekvenciou 2,6 GHz

MediaTek Dimensity 1080 ponúka množstvo zaujímavých funkcií a špecifikácií, najmä čo sa týka spracovania. Z hľadiska výpočtovej techniky je Dimensity 1080 poháňaný osemjadrovým procesorom pozostávajúcim z dvoch procesorov Arm Cortex-A78.

Dve jadrá s taktom až 2,6 GHz sú miernym vylepšením oproti predchádzajúcej ponuke spoločnosti MediaTek, modelu Dimensity 1050, ktorý pozostával z rovnakých jadier, ale taktovaných len na 2,5 GHz. Okrem osemjadrovej procesorovej jednotky obsahuje Dimensity 1080 šesť jadier procesora Arm Cortex-A55 na menej náročné výpočtové úlohy.

SoC obsahuje aj niektoré bloky hardvérovej akcelerácie vrátane obrazového signálového procesora (ISP) Imagiq od spoločnosti MediaTek. Imagiq obdarúva Dimensity 1080 schopnosťou robiť vysokokvalitné fotografie a videá prostredníctvom hlavného fotoaparátu s rozlíšením 200 Mpixelov vrátane hardvérovo akcelerovaného nahrávania videa HDR, ktoré umožňuje rozlíšenie 4K.

Na účely hrania hier, streamovania a prehliadania webových stránok podporuje Dimensity 1080 grafický procesor Arm Mali-G68. Napokon, SoC obsahuje integrovanú jednotku na spracovanie umelej inteligencie, ktorá je údajne optimalizovaná pre energetickú účinnosť. Všetko toto spracovanie bude podporované pamäťou LPDDR5 a bude ďalej posilnené univerzálnym 2-riadkovým úložiskom flash (UFS) 3.1.

Spojenie konektivity a efektivity

Okrem možností spracovania obsahuje Dimensity 1080 niekoľko dôležitých funkcií. Predovšetkým sa hovorí, že SoC je určený pre smartfóny 5G, a s tým súvisí aj určitý hardvér 5G. Konkrétne sa v zozname špecifikácií modemu 1080 uvádza, že ide o ponuku "5G NR 2CC Carrier Aggregation (120 MHz) + Mixed Duplex TDD/FDD".

Okrem toho SoC obsahuje zabudované funkcie Wi-Fi 6, Bluetooth a GNSS. Tieto funkcie spoločne umožňujú, aby smartfóny s výkonom 1080 obsahovali pripojenie 5G s frekvenciou pod 6 GHz. Špecifikácie 1080 sú zhrnuté v infografike Dimensity 1080 od spoločnosti MediaTek.

SoC Dimensity 1080.

Ďalším dôležitým aspektom modelu1080 je, že bol navrhnutý s ohľadom na energetickú účinnosť. Spoločnosť MediaTek neposkytla konkrétne údaje o spotrebe, ale tvrdí, že použitie 6 nm procesu TSMC umožnilo, že 1080 je veľmi úsporný, a vďaka architektonickým rozhodnutiam a systémovým funkciám, ako je MediaTek 5G UltraSave, je 1080 mimoriadne úsporný aj na 6 nm čip.

Vplyv na trh so smartfónmi

Hoci sa väčšina ľudí zameriava na vyššiu triedu smartfónov, trh s inteligentnými telefónmi nižšej a strednej triedy je stále mimoriadne dôležitou a významnou časťou trhu. Uvedením vylepšeného hardvéru pre tento segment trhu spoločnosť MediaTek zvyšuje priemerný výkon smartfónov vo všeobecnosti a povedie k lepším ponukám za nižšie náklady pre väčšiu časť populácie.

Podľa spoločnosti MediaTek budú smartfóny poháňané procesorom Dimenstoy 1080 uvedené na trh najneskôr vo 4. štvrťroku 2022.

Zdroj : MediaTek

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil, informácie v ňom boli pre vás užitočné a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button