Linux Fedora 37 ukončuje podporu pre BIOS a prechádza na UEFI

Linux Fedora 37 ukončuje podporu pre BIOS a prechádza na UEFI
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  117 zobrazení
1
 0
Počítače a výpočtová technika

Tvorcovia populárnej distribúcie linuxu sa chystajú implementovať do Fedora Linuxu 37 plánovanú podporu UEFI v rámci plnenia povinných požiadaviek pre inštaláciu distribúcie na platforme x86_64. Možnosť stiahnuť skôr nainštalované prostredia na systémoch s tradičným BIOSom na chvíľu zostane, ale podpora nových inštalácií bude ukončená. V systéme Fedora 39 alebo novšom sa počíta s úplným odstránením podpory systému BIOS. Aplikácia na vykonanie zmeny v systéme Fedora 37 Publikoval Ben Cotton, ktorý zastáva v Red Hat pozíciu Fedora Program Manager. Táto zmena zatiaľ nebola prerokovaná výborom FESCO (Fedora Engineering Steering Committee), ktorý je zodpovedný za technickú časť distribúcie Fedora.

Zariadenia založené na platformách Intel sa dodávajú s UEFI od roku 2005. V roku 2020 spoločnosť Intel prestala podporovať BIOS v klientskych systémoch a platformách pre dátové centrá. Ukončenie podpory systému BIOS môže zároveň viesť k nemožnosti inštalácie systému Fedora na niektoré notebooky a počítače vydané do roku 2013. V minulých diskusiách sa spomínala aj nemožnosť inštalácie na virtualizačné systémy, ktoré podporujú iba BIOS, ale odvtedy okolie AWS podporuje podporu UEFI. Libvirt a VirtualBox tiež pridali podporu UEFI, ale zatiaľ ju štandardne nepoužívajú (vo VirtualBoxe je plánovaná vo verzii 7.0).

UEFI je definované štandardom s verziou, ktorý je možné testovať a certifikovať.  Naopak, každý starší systém BIOS je jedinečný. Starší BIOS je všeobecne považovaný za zastaraný (Intel, AMD, Microsoft, Apple) a je na odchode.  Keďže starne, znižuje sa jeho udržiavateľnosť a súčasný stav, keď sa obidva zásobníky udržiavajú donekonečna, nie je životaschopný pre tých, ktorí v súčasnosti túto prácu vykonávajú.

Fedora už teraz vyžaduje minimálne 2GHz dvojjadrový procesor (a teda predpisuje, že stroje musia byť vyrobené po roku 2006).  Podobne ako už prijatá zmena Fedory 37 na ukončenie podpory ARMv7. hardvéru, na ktorý sa zameriava, býva v dnešnej dobe dosť málo výkonný. a svet sa od neho posunul ďalej.  Spoločnosť Intel prestala dodávať posledné zvyšky podpory BIOS v roku 2020 (rovnako ako ostatní výrobcovia a Apple a Microsoft), takže je zrejmé, že veci sa uberajú týmto smerom - a preto je v súlade s cieľom Fedory "First".

Ukončenie podpory systému BIOS v systéme Fedora Linux zníži počet komponentov používaných pri načítavaní a inštalácii komponentov, odstráni podporu VESA, zjednoduší inštaláciu a zníži náklady na prácu pri podpore zavádzača a inštalačných zostáv, pretože UEFI poskytuje jednotné štandardné rozhrania a BIOS vyžaduje samostatné testovanie každej možnosti.

Zdroj : Fedoraproject Altusintel Getfedora

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button