Kupujeme elektronický mikroskop - na čo si dať pozor?

Kupujeme elektronický mikroskop - na čo si dať pozor?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  747 zobrazení
6
 0
Vybavenie dielne

Elektronika je stále menšia a menšia, a tak pre jej opravu, kontrolu alebo vývoj je stále dôležitejšie poriadne si zväčšiť miesto na PCB, ktoré budeme opravovať, či kontrolovať. Už dávno je preč čas, kedy postačovala lupa v jednej a spájkovačka v druhej ruke. Mikroskop je preto na to ideálnym nástrojom a v dnešnom čase miniaturizácie aj nevyhnutnosťou. Tento článok stručne vysvetlí kľúčové aspekty poloprofesionálneho mikroskopu tak, aby ste vedeli, na čo si dať pri jeho kúpe pozor.

Pri spájkovaní pod mikroskopom alebo pri osádzaní súčiastok je vhodné pre plnohodnotnú prácu a auj určitú mieru konfortu použiť stereo mikroskop. V súčastnej dobe je možnosť výberu pomerne dobrá - čo sa týka ceny, konštrukcie, parametrov a aj dodatočnej výbavy. So stereoskopickým mikroskopom sa môžete pozerať cez dve šošovky, a tak môžete mať pod mikroskopom objektívny a pomerne aj presný pohľad a odhad hĺbky, čo umožňuje presnú manipuláciu s malými súčasťami a ich osádzanie, či demontáž.

Vyššie uvedený obrázok zobrazuje rôzne časti profesionálneho mikroskopu.

Zväčšenie

Keď zvažujete kúpu mikroskopu, jedna z prvých vecí, na ktoré by ste mali myslieť, je požadované zväčšenie. Skúsenosti nám hovoria, že zväčšenie 5x až 20x je ideálne pre kontrolu a aj prácu na doske plošného spoja. Väčšie zväčšenie nie je potrebné a dokonca ani ideálne pre prácu s elektronikou.

Existujú mikroskopy s pevným zväčšením, kde môžete zväčšenie zmeniť iba výmenou šošovky - jej preklopením. Mikroskop, ktorý ponúka určitý rozsah regulácie zväčšenia, je užitočný pri kontrole PCB. Časť dosky plošných spojov je možné skontrolovať pri 4 -násobnom zväčšení a neskôr môžete napríklad priblížiť konkrétny spájkovaný spoj malého púzdra tak, aby ste mohli skontrolovať kvalitu spájkovaného spoja, či prečítať oznašenie komponentu.

Predávané mikroskopy ponúkajú zväčšenie od 7x do 45x. V kombinácii s Barlowovou šošovkou sú tieto mikroskopy ideálne na kontrolu DPS. Barlowova šošovka sa umiestni pod šošovku mikroskopu a mení tak celkové zväčšenie mikroskopu. S 0,5x Barlowovým objektívom sa zo 7 - 45x mikroskopu stane 3,5 - 22,5x mikroskop a to je presne rozsah, ktorý potrebujete na kontrolu DPS. Barlowova šošovka ovplyvňuje nielen zväčšenie, ale aj pracovnú vzdialenosť medzi spodkom mikroskopu a pracovnou plochou.  Barlowov objektív so zväčšrním 0,5 × zdvojnásobuje pracovnú vzdialenosť. Dostatočná pracovná vzdialenosť je preto veľmi dôležitá, pretože potrebujete priestor pre držiak  PCB a nástroje, ako je spájkovačka alebo pinzeta. Pri práci s mikroskopom, by mala byť doska plošného spoja vhodne fixovaná buď k podstave mikroskopu, alebo ak to dovoľuje priestor pod mikroskopom, tak vhodným stojanom.

Na obrázku vyššie je mikroskop s 0,5x Barlowovou šošovkou a LED krúžkom pre dodatočné podsvietenie pracovného - kontrolovaného priestoru.

Osvetlenie

Použitie mikroskopu vyžaduje bždy dobré osvetlenie. Na kontrolu PCB je možné použiť LED prstenec, krorý je najlepšie namontovať na spodok mikroskopu. To poskytuje dostatočné a rovnomerné svetlo pre vašu prácu. Je dôležité, aby mikroskop so zoomom používal prstenec LED s nastaviteľnou intenzitou svetla, pretože 5 -násobné zväčšenie vyžaduje menej svetla ako 20 -násobné zväčšenie. Dobrou voľbou, je použitie prstenca, ktorý dokáže prepnutím meniť aj teplotu osvetlenia.

Pripojenie fotoaparátu - kamery

Často je potreba, aby bol obraz zobrazený na monitore, či projektore. To sa môže hodiť napríklad počas školenia, či prezentácie, kde môžu napríklad študenti sledovať obrazovku, alebo projekčné plátno, kým učiteľ používa mikroskop. Ďalším možným využitím je samozrejme fotografovanie alebo natáčanie videa cez mikroskop, pre neskoršie uchovanie, či dodatočnú analýzu.

Mnoho mikroskopov ponúka tretí tubus pre fotoaparát či kameru, a tento mikroskop voláme trinokulárny mikroskop. Takýto mikroskop môžte používať aj simultáne, čo znamená,  že fotoaparát, či kameru môžete používať pri pohľade cez mikroskop oboma očami, tak, ako keby ste sledovali bežné televízne vysielanie.  Ak mikroskop nie je súčasne zaostrený, fotoaparát môžete používať stlačením tlačidla. Pri použití fotoaparátu jeden okulár sčernie, čo je menej praktické, pokiaľ plánujete fotoaparát používať pravidelne, je najlepšie zvoliť si simultánny mikroskop.

Statív

Statív je kľúčovím prvkom mikroskopu, čo do značnej miery určuje vašu flexibilitu a aj konfort pri práci. Pamätajte, že statív sa musí za každých okolnosí chovať pevne, inak sa bude generovať určitá miera chvenia, ktorá sa bude prenášať do snímaného obrazu. Pre stereo mikroskopy existujú zhruba štyri druhy najviac používaných statívov.

Rôzne statívy

  1. Pevný statív spriahnutý s podstavou mikroskopu - Jedná sa o najbežnejší statív a je vhodný iba na sledovanie malých predmetov. Pri väčších DPS nie je možné umiestniť stred DPS pod mikroskop. Často je tiež ťažké skombinovať platformu s držiakmi DPS.
  2. Jednoramenný statív - Uľahčuje manévrovanie s mikroskopom nad DPS v správnej výške.
  3. Dvojramenný statív - Jeho ovládanie je veľmi ľahké, pretože dvojité rameno nie je potrebné nijako upevňovať. Rameno je možné podľa potreby vytiahnuť dopredu, alebo ho zatlačiť dozadu. Vďaka svojej vyššej hmotnosti je toto riešenie oveľa stabilnejšie než jednoramenné prevedenie.
  4. Flexibilné rameno - Toto rameno je podobné ramenu stolnej lampy, alebo zväčšovacej lupy a dá sa s ním voľne pohybovať. Ak flexibilné rameno nemá vysokú kvalitu pružín, mikroskop môže počas používania padať dolu úmerne s vzdialenosťou od svojej základne. Jedinou nevýhodou tohto ramena je, že nie je veľmi stabilné a je aj pomerne citlivé na vibrácie v priestore. Avšak toto riešenie je najskladnešie, nakoľko sa dá zložiť do pomerne malého priestoru.

Dokonalý mikroskop?

Každé laboratórium, či pracovný stôl si vyžaduje iný typ mikroskopu. Pokiaľ ste amatér tak vám pre vaše hobby bude určite postačovať aj mikroskop s integrovanou obrazovkou, ale pokiaľ ste profesionál, tak sa s takýmto kúskom pri svojej práci asi neuspokojíte a budete nútený siahnuť po stereomikroskope, pretože bez stereo systému je práca pod mikroskopom veľmi náročná. Pokiaľ ide o zväčšenie, tak rozsah 5x - 20x pokryje takmer všetky vaše potreby. Fotoaparát, či kamera môžu byť užitočnými pomocníkmi, a ak ich plánujete používať často, je potrebný simul-fokálny mikroskop. A samozrejme v neposlednom rade nezabúdajte, že pri použití mikroskopu je navyše kľúčové dobré osvetlenie a pevný statív. Dobrý mikroskop má robiť vašu prácu s najmenšími komponentmi potešením a nie utrpením!



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button