Konvertor PC ATX zdroja XH-M229

Konvertor PC ATX zdroja XH-M229
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  867 zobrazení
2
 0
Elektronické moduly a stavebnice

Nevyhadzujte váš funkčný PC ATX zdroj do odpadu! Nakoľko ho je možné po "malej" úprave a asi za 5€ použiť ako zdroj pevných napätí, ktorý si isto nájde uplatnenie aj vo vašej dielni.

Modul XH-M229 si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Banggood)

Modul XH-M229 si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Aliexpress)

Základné informácie o ATX

Čo je to ATX?

ATX je skratka Advanced Technology Extended. Je to medzinárodný štandard, ktorý musia výrobcovia počítačovej skrinky, základnej dosky a zdroja napájania dodržiavať.

Napájací zdroj ATX

Dôležitá súčasť normy ATX popisuje požiadavky, ktoré musí spĺňať napájací zdroj. Napájací zdroj ATX dodáva stabilizované jednosmerné napätie:

  • -12,0 V ± 10% (modré vodiče)
  • -5,0 V ± 10% (biele žily)
  • +3,3 V ± 4% (oranžové žily)
  • +5,0 V ± 5% (červené žily)
  • +12,0 V ± 5% (žlté vodiče)

Percentá označujú maximálnu odchýlku povolenú štandardom.

Veľmi užitočné napájacie napätie

Nech je to len napätie, ktoré vždy potrebujete pri experimentovaní s obvodmi a pre ktoré teraz používate aspoň dva drahé nastaviteľné laboratórne zdroje energie. Výkon nie je štandardizovaný, pretože zdroje ATX sú k dispozícii s rôznymi výkonmi od 200 W do viac ako 1 kW. Pretože existuje samozrejme obrovský dopyt po zdrojoch ATX, konkurencia je veľká a ceny sú nízke. Ako príklad môžete vidieť na obrázku nižšie model PF198-20SSV0434 thajskej spoločnosti NMB. Tento zdroj ATX, ktorý stojí iba 10,98 EUR, dodáva celkový výkon najmenej 198 W a môže z neho odoberať nasledujúce prúdy:

  • 0,5 A na výstupe -12 V
  • 0,5 A na výstupe -5 V
  • 16,0 A na výstupe +3,3 V
  • 22,0 A na výstupe +5 V
  • 4,4 A na výstupe +12 V

Bežný "lacný" PC ATX zdroj za pár eur.

Hlavný konektor Power Molex

Takýto ATX zdroj  je dodávaný s množstvom napájacích vetiev, ale o tomto článku sa bude jednať iba o jednu vetvu a to o tú najhrubšiu hlavnú napájaciu vetvu, ukončenú konektorom Molex. Jedná sa o konektor s 20 alebo 24 pinmi, na ktorom nájdete všetky výstupné napätia a ktorý tiež obsahuje množstvo riadiacich signálov pre spúšťanie zdroja. Ako je znázornené na obrázku nižšie, 24-pólový konektor, nazývaný ATX2, je iba predĺžením 20-pinového ATX1. Kolíky 1 až 10 a 13 až 22 sú zhodné s kolíkmi ATX1. Takže môžete použiť aj napájací zdroj s 20-kolíkovým konektorom s doskou XH-M229 ATX opísanej v tomto článku.

Zapojenie konetorov ATX 1 a ATX 2 PC zdrojov.

Špeciálne špendlíky. Ako vidíte, päť  napájacích napätí je umiestnených na rôznych vývodoch. +3,3 V je napríklad na vývodoch 1/2/11 a 1/2/12/13. Na konektore sú však tiež k dispozícii ďalšie tri signály:

  • PS_ON #

Je to aktívny nízkoúrovňový ovládací signál, ktorý umožňuje zapnúť alebo vypnúť napájanie zdroja. Keď privediete na pento pin signál úrovne  "L", napájanie zdroja ATX je aktívne a zdroj dodáva napätia na výstup. Ak necháte tento vývod nezapojený, napájací zdroj prejde do pohotovostného režimu, v ktorom sú všetky napájacie napätia na 0V.

  • 5Vsb

Tento výstup má tiež napätie +5,0 V DC v pohotovostnom režime napájania. Toto napätie sa používa na napájanie obvodov v počítači, ktoré by nikdy nemali byť bez napätia. Tento výstup sa dá použiť na napájanie LED (samozrejme prostredníctvom sériového rezistora), ktorá sa rozsvieti pri pripojení napájacieho napätia k sieťovému napätiu.

  • PWR_OK

Pokiaľ je na tomto vývode úroveň "H", sú na výstupe výstupné napätia +5,0 Vdc a +3,3 Vdc v rámci špecifikovaných tolerancií. Tento výstup môžete použiť na indikáciu zapnutia zdroja pomocou diódy LED.

Kábel z napájacieho zdroja ATX s hlavným napájacím konektorom Molex.

Používajte poistky!. Pretože pri napájaní počítača pomocou ATX zdroja  pravdepodobne nenastane nikdy situácia, že budete mať skratované výstupy, tak výrobcovia nepoužívajú v týchto zdrojoch žiadne ochrany voči skratu na výstupe - načo aj. Ak na experimenty používate napájanie z ATX zdroja, je bezpodmienečne nutné chrániť všetky napäťové výstupy rýchlymi sklenenými poistkami. Používajte poistky podľa špecifikácia daného zdroja, alebo podľa maximálneho prúdu, ktorý chcete odoberať - POISTKA NESMIE BYŤ NA VYŠŠÍ PRÚD NEŽ JE MEDZNÝ PRÚD DANEJ VETVY!

Niekedy je potrebné minimálne zaťaženie výstupu. Niektoré napájacie zdroje ATX dodávajú špecifikované výstupné napätie iba vtedy, keď sú napájacie zdroje +5,0 Vdc a +3,3 Vdc zaťažené minimálnym odberom prúdu. Ak použijete napájací zdroj s  doskou XH-M229 ATX, o ktorej sa hovorí v tomto článku, a nič sa nestane to znamená, že zdroj "nenabehne" a na výstupe sa nobjaví žiadne výstupné napätie tak viete, že sa jedná práve o takýto zdroj. Pokiaľ chcete takýto zdroj používať, musíte  pripojiť drôtové odpory 10 Ω /5 W medzi výstupy +3,3 Vdc a +5,0 Vdc a zem, aby sa zdroj aktivoval a dodoal na výstup napätie.

Modul XH-M229

Celý modul je osadený na PCB s rozmermi 128 mm x 48 mm. Ako vidno na obrázku nižšie, na okraji dosky plošných spojov je 24-pinový konektor, do ktorého môžete zapojiť hlavný napájací konektor Molex vášho napájacieho zdroja ATX, a to ako vo verzii s 20, tak aj 24 pinmi. PCB v skutočnosti obsahuje iba štyri poistky, miniatúrny posuvný spínač a LED so sériovým odporom. Ako vidíte, na DPS je osem veľkých 4 mm zásuviek. Napájané sú iba štyri z piatich dostupných napätí. -5 Vdc nie je k dispozícii. Toto nie je veľmi na škodu, pretože kedy použijete napájacie napätie -5 V DC?

Prevedenie modulu XH-M229.

Obe strany DPS

Tak ako takmer všetky čínske PCB, aj táto je obojstranná. Obrázok nižšie jasne ukazuje, že posuvný prepínač nerobí nič iné ako pripájanie pinu 16 k uzemneniu v polohe ZAPNUTÉ. Tento prepínač dodáva riadiaci signál PS_ON # do zdroja ATX. LED je napájaná cez odpor z výstupného napätia +3,3 V DC pred poistkou.

Opäť kvalitne vyrobená obojstranná DPS.

Záver

Ako obvykle, tak DPS, ako aj použité komponenty sú vynikajúcej kvality. Vieme, že čínske výrobky sú "šetrene spracované" až do posledného centu, aby ponúkli tento produkt  čo najlacnejšie. Považujeme však za veľmi nešťastné, že dizajnu tohto veľmi užitočného a praktického modulu sa nevenovalo trochu viac pozornosti. Naozaj by to nezáležalo na cene, ak by sa nepoužila jedna LED indikácia, ale štyri, z ktorých každá ukazuje prítomnosť jedného zo štyroch výstupných napätí. Ak poistka zlyhá, ihneď ju neuvidíte na doske plošných spojov. Bolo by to tak s týmito štyrmi LED diódami.

Modul XH-M229 si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Banggood)

Modul XH-M229 si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Aliexpress)

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button