Keithley DMM6500 nie je len ozdobou stola.

Ostatné multimetre strčí do vrecka
Keithley DMM6500 nie je len ozdobou stola.
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  294 zobrazení
0
 0
Recenzie meracej techniky

Viete si predstaviť život bez multimetra - pomocníka všetkých elektrotechnikov, ktorý nás môže vďaka svojim rozmerom sprevádzať na každom kroku? Úloha takejto meracej techniky je v praxi jednoducho nezastupiteľná. Ale len do chvíle, než začne sama narážať na svoje limity. A to sa môže stať celkom rýchlo.

Dosť bolo prekážok

Akonáhle prístroj prestane vyhovovať z hľadiska citlivosti, dosahované triedy presnosti alebo napr. Stability, nepomôže mu ani pestrofarebné rozhranie. Čo ale v prípade precíznych laboratórnych systémov? Budú sa ich skvelé predpoklady s dotykovým spôsobom ovládania tiež vzájomne vylučovať? Zažitá predstava stolného meradla s hromadou tlačidiel by mohla ku kladnej odpovede naozaj zvádzať. Zvlášť, keď aj veľa lepších modelov pozná len zobrazovanie po vzore siedmich segmentov a jediná bodka, ktoré je dané sa hýbať, bude navyše desatinné.

Laboratórna technika hrá vyššiu ligu. Profesionálne a s nástrojmi, o ktorých si môžu ostatní nechať len zdať. Ani to ju však neoprávňuje k tomu, aby pracovala ťažkopádne a obsluha sa v nej začala strácať. Pravda, človek vie navrhnúť dômyselné, a teda aj zložité elektronické systémy. Znamená to ale, že by mali byť komplikované aj meracie a testovacie prístroje, ktoré pritom využijete? Dokonca aj navonok? Zariadenie s logom Keithley a doplňujúce informácií "A Tektronix Company" si to nemyslí.

Hovoria jasnou rečou

Čo by to bolo za inžiniera, ktorý si neporadí sa sebesložitějším rozhraním? Ale úprimne. Naozaj chcete zaspávať s užívateľskou príručkou, alebo skôr zmysluplne pracovať? Nechajte sa o správnej odpovedi presvedčiť, najlepšie s novou laboratórne technikou.

Stolové, šiestich a pol miestne multimetre DMM6500 výrobca predstavil v apríli 2018, zatiaľ čo k uplynulému letu datuje zatiaľ poslednej revízie v dokumentácii. Široký záber programovateľného prístroja s 15 meracími funkciami jasne dokladá text na viac ako 1200 stranách manuálu pre pokročilých. Do začiatku si však vystačíte aj s útlejšie príručkou čítajúce bezmála sto stránok alebo rýchlym návodom pätinové dĺžky. Prípadne len stačí skontrolovať nastavenú veľkosť napätia na poistkovom module, zapojiť príkladne dlhý sieťový kábel, stlačiť mikrospínač a po zahriatí začať rovno presne merať. Napr. s rozlíšením 100 nV, 1 μΩ, 10 pA či 0,1 pF.

Čo dokáže päť palcov

Každý prístroj bude mať svoju dominantu, ktorá púta pozornosť. V prípade DMM6500 meria 12,7 cm a poslúži pri zrozumiteľnom zobrazovanie a tiež dotykovom ovládaní. Graficky, vo farbách a úplne prirodzene. Niečo také malo prísť už oveľa skôr. Rýchlo preto zabudnite na zdĺhavá nastavenie, nevýrazné číslice alebo zle čitateľné jednotky. Keithley má miesta na rozdávanie a vie s ním chytro aj nakladať.

V predvolenom režime sa displej delí na dve časti. Horná polovica je vyhradená najmä pre merané údaje, doplňujúce informácie a potrebné pohodlnú zmenu rozsahu, zatiaľ čo spodná časť už bude rolovacie. Buď tu vyberáte jednotlivé merania, vykonávate vybrané nastavenia, odpočítavajú štatistické údaje, sledujete súbežne výsledky druhého merania, alebo prístrojmi umožníte vynášať hodnoty priamo na časovej osi. Posledne spomínaná funkcia potom zvlášť vynikne pri vykresľovaní cez celú obrazovku. A ak necháte rovnakým spôsobom zobrazovať aj číselné údaje, môžete výsledky odčítať z ešte väčšej vzdialenosti.

Rozlíšenie panela je dostačujúca a poteší tiež veľkorysé pozorovacie uhly. Snáď len minimálnu úroveň jasu by mohla byť v tme o niečo nižšia. Dotykový panel výrobca ľahko zapustil, čo je síce pochopiteľné, ale môže to zase komplikovať zadávanie povelov v blízkosti okrajov. Displej navyše zaberá skoro celú výšku predného panelu a sťažuje tým ovládanie vo svojej spodnej časti. Na pracovnom stole taký nedostatok čiastočne rieši dve výklopné nožičky z plastu. Škoda, že je ale v Keithley nevybavili gumovými lemy, keď už rovnaký materiál raz použili na odnímateľnú ochranu všetkých rohov prístroja.

Tlačidiel ako šafranu

Úplne "vytlačiť" klasické tlačidlá s istým stlačením sa našťastie nepodarilo. Bude ich ale výrazne menej, než ste možno zvyknutí, a tiež medzi nimi nehľadajte žiadnu šípku. V Keithley si vystačili s ôsmimi ovládacími prvkami, po štyroch na každom boku displeja. Okamžite tak sprístupní domovskú obrazovku, vyvolajú pekné grafické menu so šiestimi hlavnými skupinami položiek, umožní pracovať s aplikáciami a postarajú sa rovnako o zrozumiteľnou nápovedu vzťahujúce sa vždy k aktuálnej situácii. Inokedy zase ponesú výstižná označenie Enter, Exit, Function či Trigger. S dotykovým panelom nesúťažia, iba ho prirodzene dopĺňajú.

V skutočnosti však DMM6500 dostáva ešte ďalšie dva mechanické ovládače. K prepínanie medzi prednými svorkami a zadnými vstupmi je síce potrebné vynaložiť o niečo väčšiu silu, nepatrný mikrospínač označený ako Power sa zato tlačí až prekvapivo ľahko. Okrem toho nám rýchlo pomohol vyriešiť aj ojedinelý výskyt modrej obrazovky "smrti".

Obsluhu ukáže panel, súperom chrbát

Zadná strana DMM6500

Predná strana DMM6500 v klasickom zobrazení

Predná strana DMM6500 v zobrazení graf

 

U kalibrovaného prístroja za niekoľko stoviek uer a s predpokladmi pre ďalšie rozširovanie logicky očakávate solídne dielenské spracovanie. Máte ich mať. Veď nemalú časť z celkovej hmotnosti 4,5 kg tvoria u digitálneho multimetra práve steny zo silného plechu s priznanými skrutkami. Nechýba tu ani malý, nepretržite bežiaci ventilátor s bočným výdychom a trochu hustejším prejavom. Snáď len kontrolka s označením Front by mohla svietiť len v určenom otvore a nevytvárať záhadný pravouhlý motív opodiaľ. A lacnejším dojmom by nemuseli pôsobiť ani pribalené meracie sondy.

 

Keithley sa ale aj tak podarilo vyrobiť precízne značkový multimeter. DMM6500 si môže nielen dovoliť vybočovať z radu, ale predovšetkým si ho môžete dovoliť aj vy sami. Obsahuje všetko, čo od stolného prístroja očakávate. Vsádza na dlhšie kalibračné intervaly, miestami pripomína funkcie osciloskopu a aj keď je preslávený spracovaním nepatrných úrovní, úroveň komunikácie pozdvihuje vysoko nad ostatné.

Pozrite sa tiež na video od spoločnosti Tektronix

 

Prístroj DMM6500 je vybavený všetkými potrebnými funkciami stolného multimetra. Prístroj má 15 meracích funkcií vrátane kapacity, teploty (RTD, termistor a termočlánok), testovanie diód s variabilnými napájacími zdrojmi a digitalizácie rýchlosťou až 1 MS / s.

Parametre

Min. meraná hodnota V/DC 0.0001 mV
Max. meraná hodnota V/DC 1010 V
Min. meraná hodnota V/AC 0.1 µV
Max. meraná hodnota V/AC 750 V
Min. meraná hodnota A/DC 10 pA
Max. meraná hodnota A/DC 10.1 A
Min. meraná hodnota A/AC 100 pA
Max. meraná hodnota A/AC 10.1 A
Rozsah merania kapacity 0,1 pF - 120 µF
Rozsah merania frekvencie 3 Hz - 300 KHz
Rozsah merani teploty -200 až +1820 °C
Typ merania True RMS
Výška 107.2 mm
Šírka 224.0 mm
Dĺžka 387.4 mm
Hmotnosť 4.54 kg
Kalibrované podľa Výrobca s certifikátom
Meranie naptií AC/DC
Meranie prúdu AC/DC
Typ (výrobca) DMM6500
Displej (digitální / mechanický) Digitálny
Kategória produktu Stolný multimeter
Rozhrania RS-232
GPIB
Ethernet

Vlastnosti
 

  • 15 meracích funkcií vrátane kapacity, teploty a digitalizácia
  • Rozšírené rozsahy merania od 10 pA do 10 A a od 1 MOhm až 100 MOhm
  • Veľká 5 "(12,7 cm) kapacitná multidotyková obrazovka s grafickým displejom
  • Veľká interná pamäť; uchová až 7 miliónov nameraných hodnôt
  • Viac hlasových režimov: SCPI, TSP® Scripting, Keithley 2000 SCPI-Emulation, Keysight 34401, SCPI-Emulation
  • Vymedzenie na 2 roky umožňuje dlhšie kalibračné cykly
  • Štandardné komunikačné rozhranie USB-TMC a LXI / Ethernet
  • Voliteľné komunikačné rozhranie, ktoré môže inštalovať užívateľ, vrátane: GPIB, TSP Link® a RS-232
  • Snímanie napäťových alebo prúdových prechodných javov enkodérom s rýchlosťou 1 MS / s
  • USB konektor slúži na ukladanie nameraných hodnôt, konfiguráciu prístroja a ukladanie snímok obrazovky

 

Rozsah dodávky

 
  • Univerzálna sada meracích káblov (1000 V kat. II)
  • USB kábel
  • kalibračný certifikát

 

Na stiahnutie

KEITHLEY DMM6500 BENCH MULTIMETER DIGITAL CALIBRATED TO: MANUFACTURER'S STANDARDS (WITH CERTIFICATE) - klikni



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button