Jednotlačítkový spínač ON/OFF s integrovaným obvodom NE555

Jednotlačítkový spínač ON/OFF s integrovaným obvodom NE555
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1272 zobrazení
1
 2
Zaujímavé zapojenia

Ovládanie zapnutia / vypnutia pomocou jedného tlačítka patrí medzi často vyhľadávaná zapojenia. To nasledujúce je so známym integrovaným obvodom NE555.

Schéma zapojenia

Popis zapojenia

Ide o menej obvyklé zapojenie známeho obvodu 555. Miesto časovacieho zapojenia je tu obvod periodicky prepínaný ručne tlačidlom TL1. Princíp je taký, že na riadiacich pinoch 2 a 6 je pomocou rezistorov R1 a R2 je udržiavaná polovica napájacieho napätia. Kondenzátor C1 je cez rezistor R3 nabitý na hodnotu výstupného pinu (pin č.3). Po stlačení tlačidla TL1 dôjde k vybitiu (či nabitiu) kondenzátora C1 do deliča na riadiacich pinoch. V tejto chvíli dôjde k preklopeniu stavu na výstupe a kondenzátor C1 sa nabije na novú úroveň. Na výstupe, pin č.3 je pripojený tranzistor NPN umožňujúci spínať väčšiu záťaž, ako je napríklad relé a podobne. Piny č.5 a 7 sú nezapojené.

Zapojenie vývodov IO NE555.

Výhodou tohto zapojenia je veľká hysterézia na vstupe a tým aj veľká odolnosť proti zákmitom tlačidla pri spínaní. Nevýhodou však je skutočnosť, že výstup je zopnutý ihneď po zapnutí, teda po pripojení napájacieho napätia. Ak by toto bolo nevhodné, je možné zapojiť na resetovací pin č.4 obvode IO1 jednoduchý RC člen, ktorým je možné nastaviť obvodu po zapnutí požadovanú hodnotu. Prípadne upraviť zapojenie pre PNP tranzistor. Rezistor R4 a kondenzátor C2 slúži na filtrovanie napäťových špičiek pri spínaní relé a pri použití napríklad v automobile. Prípadne môžu byť aj vynechané.

Zoznam použitých komponentov

R1, R2 1k
R3 100k
R4 100R
R5 1k
C1 1uF/25V
C2 100uF
T1 BC337
IO1 NE555
S1 P-B1720

 

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Vlado Beňo pred 3 rokmi

Dobry den, rezistory R4 a R5 su na scheme prehodene.

Elektrolab pred 3 rokmi

Ďakujeme za upozornenie

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button