Jednoduchý tester IR diaľkových ovládačov

pre zariadenia spotrebnej elektroniky
Jednoduchý tester IR diaľkových ovládačov
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  910 zobrazení
2
 0
Vybavenie dielne

Tento tester IR diaľkových ovládačov je veľmi jednoduchý a časovo nenáročný na zostavenie. Zdatnejšiemu konštruktérovi by nemala realizácia trvať viac ako pol hodiny, za predpokladu, že plošný spoj je už pripravený. Funkcie diaľkových ovládačov je možné testovať aj cez fotoaparát mobilného telefónu, ale pokiaľ vám ich denne prejde rukami väčšie množstvo, nie je to uplne až tak pohodlné. Zapojenie vychádza zo schémy, ktoré bolo uverejnené v Praktickéj elektronike rok 2002, číslo 1 v rubrike „Zapojení pro volný čas“.

Schéma zapojenia

K detekovaniu infračerveného signálu je použitý prijímač IO1, s jeho výstupu vychádzajú demodulované pulzy, odpovedajúce negovanému vysielanému kódu. Výstupný signál z IO1 invertujeme tranzistorom T1. Na výstup naväzuje tranzistor T2, S jeho kolektoru vedieme signál cez kondenzátor C2 na usmerňovač s diodami D1 a D2. Jednosmerné napätie vyhladené kondenzátorem C3, otvorí tranzistor T3 a rozsvieti sa indikačná dioda LED. K indikácii slúží LED dioda, prípadne je možné namiesto rezistoru R7 a LED diody D3 pripojiť akustickú sirénku.

Tento jednoduchý prípravok jednoducho overuje funkciu a dosah IR doaľkového ovládača, peedevšetkým ovladačov od TV. Medzi najčastejšieí závady ovladačov sú vybité batérie, skorodované kontakty batériového púzdra, opotrebovaná klávesnica  alebo po páde na zem sa poškodí keramický rezonátor (kryštal).

Zariadenie je určené pre napájení z 9V batérie alebo napájacieho adaptéru v rozmedzí 6-12V.

Osadzovací plán

Doska plošného spoja

Osadzovací plán i DPS sú 600dpi. Skutočná veľkosť DPS je 43,5 x 20,3 mm.

Zoznam súčiastok

R1 220R
R2 10k
R3 2k2
R4, R6 47k
R5 5k6
R7 330R
C1 10uF/16V elektret.
C2 220nF ker.
C3 2,2uF/16V elektret.
C4 100nF ker.
D1, D2 1N4148
D3 LED dioda 3mm
T1 – T3 BC546
IO1 TSOP1736 (náhrada za SFH506)

 

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!

 

Zdroj : Hobbyelektro



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button