Jednoduchý teplomer TM-902C

Jednoduchý teplomer TM-902C
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  245 zobrazení
2
 0
Recenzie meracej techniky

Teplomer v bežnej praxi je užitočným nástrojom a to aj v elektronickom laboratóriu. Umožňuje skontrolovať teplotu komponentov a chladičov. No verím tomu, že ho nebudete používať často, takže by nemal byť príliš drahý.

Odkaz pre priame objednanie TM 902 C - klikni (Banggood)

Odkaz pre priame objednanie TM 902 C - klikni (Aliexpress)

Meranie teploty pomocou termočlánku

TM-902C stojí zhruba okolo 5 € a je to teplomer, ktorý pracuje na princípe merania teploty termočlánkom. Model TM-902C, ktorý sme kúpili, mal vytlačené logo výrobcu Lutrona, ale v obehu je niekoľko modelov tohto termočlánku pod rôznymi označeniami. Ak si ho budete objednávať, mali by ste dať pozor na to, aby bol k dispozícii  spínač ON / OFF a žiadne tlačidlo. Podľa správ na internete model s tlačidlom rýchlo vybíja batériu, aj keď je tlačidlo vypnuté.

Veľmi malý merací bod bez straty teploty

Na teplomere s termočlánkom je užitočné, že merací bod je veľmi malý, a je ním v podstate zvar medzi dvoma kovovými drôtmi. Týmto malým citlivým bodom môžete zmerať teplotu tranzistora, napríklad bez toho, aby hmota sondy ovplyvňovala teplotu komponentu. Tepelná zotrvačnosť takého termočlánku je dosť nízka.

Dodaný produkt

TM-902C je ponúkaný v rôznych konfiguráciách, s posuvným prepínačom alebo tlačidlom, s jedným alebo dvoma termočlánkami a napájaný z 9 V batérie alebo z dvoch 1,5 V gombíkových článkov. Ten, ktorý som si objednali cez Banggood, je uvedený na obrázku nižšie. Potrebujete iba 9 V batériu, ktorá ovšem nie je súčasťou dodávky. Termočlánok je typu K, čo znamená, že krútený prívod sa skladá z hliníka a chromelu s výstupným napätím 40,4 µV / ° C. Tento termočlánok je možné objednať aj samostatne, napríklad ako náhradný, a stojí iba 1,30 EUR.

Obsah balenia TM-902C. Okrem batérie, dostanete všetko potrebné.

Technické údaje TM-902C

Podľa dodávateľa má TM-902C nasledujúce špecifikácie:

  • Rozsah merania: -50 ° C až +1300 ° C
  • Rozlíšenie merania: -0,1 ° C
  • Presnosť -50 ° C až -40 ° C: ± 4 ° C
  • Presnosť 0 ° C až +20 ° C: ± 2 ° C
  • Presnosť +20 ° C až +500 ° C: ± 1 ° C
  • Presnosť +500 ° C až +750 ° C: ± 2 ° C
  • Dĺžka meracieho kábla: 95 cm
  • Napájacie napätie: 9 Vdc blok batérie
  • Typ termočlánku : K
  • Hmotnosť: 75 g
  • Rozmery: 18 mm x 72 mm x 108 mm

Pripomienky k týmto špecifikáciám

Stanovený, respektíve deklarovaný merací rozsah je viacmenej vtip. Nakoniec, ak sa pozriete na špecifikácie dodávaného termočlánku, uvidíte, že je uvedený rozsah merania od -50 ° C do iba +400 ° C. To je samozrejme viac ako dosť na použitie v elektronickom laboratóriu. Takže jak sa povie, súdruhovia radi zveličujú - nič nové.

Elektronika TM-902C

Po odskrutkovaní krytu môžete vidieť malú DPS. Celá elektronika je zjavne umiestnená v jednom "No Name" čipe. V hornej časti sú zobrazené kontakty, ktoré sú potrebné na ovládanie zobrazovania LCD displeja.

Elektronika teplomeru.

Práca s TM-902C

Veľmi jednoduchá obsluha
Ovládanie je veľmi jednoduché. Pripojíte termočlánok do konektora, pričom dbajte na plus a mínus sondy. Zapnite zariadenie a umiestnite špičku termočlánku na čo najbližší tepelný kontakt s objektom, ktorého teplotu chcete merať. Po maximálne dvoch sekundách uvidíte, že hodnota sa stabilizuje a termočlánok prevzal teplotu objektu. Pretože kábel sondy je dosť "slabý", nemôžete na termočlánok vyvíjať veľký tlak a je otázne, či pár vytvára dobrý tepelný kontakt s meraným objektom.

Preto dôrazne odporúčam použitie tepelne vodivej pasty. Je obsiahnutá v injekčnej striekačke a trochu tejto pasty môžete naniesť na časť, ktorej teplotu chcete zmerať. Potom zatlačte špičku termočlánku do pasty a môžete si byť istí, že medzi termočlánkom a komponentom je dobrý tepelný kontakt. Pokiaľ zadáte do Google dopyt  na "Thermal Grease" určite nájdete dostatok dodávateľov.

Takýmto spôsobom zabezpečíte dokonalý prestup teploty medzi komponentom a termočlánkom.

Presnosť TM-902C

Samozrejme je na mieste hlavne otázka na presnosť tak lacného merača teploty. A tá naozaj nie je taká zlá, len sa pozrite na nasledujúci graf. Porovnali sme nameranú teplotu s TM-902C s profesionálnym termočlánkom od spoločnosti Lascar Electronics. Namerali sme medzi -18 ° C a +100 ° C. Zistili sme maximálnu odchýlku, ako už naznačujú technické parametre, pri teplotách pod bodom mrazu vody. Pri teplote -18,0 ° C bola hodnota na TM-902C -22,8 ° C. To je o 0,8 ° C vyššia chyba, ako je uvedené v špecifikáciách. Vo všetkých ostatných meracích bodoch bola zistená odchýlka úplne v rámci špecifikácií. Dva príklady, v ktorých fyzikálne zákony nenechávajú priestor na kompromis o skutočnej teplote:

  1. Bod tuhnutia destilovanej vody: -0,6 ° C
  2. bod varu destilovanej vody: +99,5 ° C

Ako je vidno presnosť je viac než dobrá.

 

Slovo na záver

Je na mieste otázka - kúpiť, alebo nie? Odpoveďov je kľudne áno. Prvoradou je cena, ktorá je veľmi priaznivá a rovnako aj dosiahnutá presnosť, ktorá prekvapila samozrejme v dobrom. Neočakévajte však zázrak čo sa týka nejakých funkcií navyše - nemá žiadne a ozaj dokáže merať iba teplotu, ale na to na čo je určený bohato postačuje.

 

Odkaz pre priame objednanie TM 902 C - klikni (Banggood)

Odkaz pre priame objednanie TM 902 C - klikni (Aliexpress)


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button