Jednoduchý regulovateľný zdroj s obvodom LT1074 pre všeobecné použitie

Jednoduchý regulovateľný zdroj s obvodom LT1074 pre všeobecné použitie
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1099 zobrazení
6
 0
Zaujímavé zapojenia

Tento jednoduchý projekt popisuje malý napájací zdroj založený na integrovanom obvode LT1074 od Linear Technology Corporation (alebo jeho náhrafa MAX724), ktorý je dostupný v kovovom púzdre (ktoré sa už však nevyrába), alebo v púzdre TO220. Jedná sa o  monolitický bipolárny spínací regulátor, ktorý si pre bežnú prevádzku vyžaduje len niekoľko externých komponentov a poskytuje nastaviteľný výstup napätia v rozsahu 2,5 až 50 V pri odoberanom prúde až 5 A.

LT1074 od Linear Technology Corporation

Popis vývodov :

  1. FB - Feedback Pin Voltage - –2V, +10V
  2. VC
  3. GND - Zem
  4. VSW - Output
  5. VIN - LT1074 - 45 VDC max, LT1074HV - 65 VDC max.

Spínač napätia, všetky oscilátory, riadiace obvody a všetky súčasti obmedzujúce prúd sú súčasťou čipu. Topológicky sa jedná o klasickú konfigurácia kladného "buck"meniča, avšak niekoľko konštrukčných inovácií umožňuje použiť tento komponent ako kladno-záporný menič, záporný zvyšujúci menič a ako flyback menič. Výstup spínača je špecifikovaný na výkyv 40 V voči zemi, čo umožňuje LT1074 riadiť indukčnosť s odbočkou v režime buck s výstupnými prúdmi až do 10 A.

Parameter Hodnota
Maximálne vstupné napätie 64 VDC
Maximálne výstupné napätie 50 VDC
Minimálne vstupné napätie 7.3 VDC
Maximálna pracovná teplota 85 °C
Minimálna pracovná teplota -40 °C
Minimálne výstupné napätie 2.5 VDC
Počet výstupov 1
Výstupný prúd 5 A
Spínacia frekvencia 100 kHz

 

Zapojenie

Obvod pozostáva z mostíkového usmerňovača, ktorý je zostavený zo 4 diód (1N5062), ďalej z akumulačného / filtračného kondenzátora C3 - 2200 µF/35 V (môžete použiť aj vyššiu hodnotu), samotného LT1074 a indukčnosti 47 µH. Ďalej je zapojená schottkyho ochranná dióda SB560 - D5. Použitý potenciometer regulácie výstupného napútia má hodnotou 5kΩ a paralelne zapojený výstupný kondenzátor o kapacite 470µF, ktorého napätie volíme podľa veľkosti výstupného napätia. Použitý obvod nie je až taká horúca novinka, neskrýva v sebe žiadne prevratné funkcie, ale je veľmi jednoduchý a spoľahlivý a jeho zostavenie by vám nemalo zobrať veľa času.

Schéma zapojenia regulovateľného zdroja s obvodom LT1074

Výstup zdroja poskytuje v tejto konfigurácii na svojom výstupe regulovateľné jednosmerné napätie v rozmedzí 2,5 až 50 VDC, s maximálnym odoberateľným prúdom až 5 A  a s nízkym zvlnením na výstupe zdroja.

Doska  plošného spoja

Doska plošného spoja je jednostranná a má rozmery 52 mm x 45 mm.

Osadadenie

Kvalita výstupu

Jedno z veľmi často používaných napätí je +5 V. Na nasledujúcom diagrame je znázornená nameraná charakteristika.

Kroková odozva pri zvýšení prúdu z 500 mA na 3000 mA. Pri rozptyle veľkého výkonu je vhodné použiť chladič. Oblasť s vyšším zvlnením zodpovedá vyššiemu prúdu.

Rozpis komponentov

Označenie na PCB Hodnota Odkaz / Poznámka
L 1 47 µH Kúpiť na Aliexpresse
D 1, D 2, D3, D 4 1N5062 Kúpiť na Aliexpresse
D 5 SB560 Kúpiť na Aliexpresse
C 3 2200 µF / 35 V Kúpiť na Aliexpresse
C 1 220 µF / 35 V Kúpiť na Aliexpresse
C 2 470 µF / ? Kúpiť na Aliexpresse
C 4 10 nF fóliový kondenzátor
R 1 2.7 kΩ Rezistor 0.5 - 1 W
R 2 5 kΩ Kúpiť na Aliexpresse
K 1, K 2 2 Pin Kúpiť na Aliexpresse
IC 1 LT1074 Kúpiť na Aliexpresse

 

Záver a poznámky ku konštrukcii

Zapojenie je veľmi jednoduché a tým pádom aj jednoducho reprodukovateľné, takže by malo byť funkčné na prvé zapojenie. Nenachádzajú sa na ňom žiadne nastavovacie prvky - mimo nastavenia výstupného napätia. Jediným nedostatkom - avšak ospravedlmiteľným je absencia indikácie preťaženia a nastavenie prúdovej limitácie. Môžete si všimnúť, že na doske plošného spoja je na mieste potenciometra R 2 použitý viac otáčkový trimer, čo nie je na škodu, pokiaľ plánujete používať zdroj ako pevne nastavený na jedno napätie. Napájací transformátor vyberajte výkonovo vždy s ohľadom na maximálne odoberané napätie a prúd. Pre chladenie IC 1 použite dostatočne veľký chladič, nakoľko sa pri maximálnom odbere pomerne značne zahrieva. Vhodným doplnkom je napríklad aj aktívne dochladzovanie ventilátorom. Dobrým a aj potrebným doplnkom je určite združené panelové meradlo napätia a prúdu DSN-VC288, ktoré nájdete aj s recenziou a spôsobom zapojenia do vášho zdroja na tomto odkaze - klikni.

Datasheet LT1074 - klikni

Changpuak

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil, informácie v ňom boli pre vás užitočné a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button