Jednoduchý modulárny tester zenerových diód

Jednoduchý modulárny tester zenerových diód
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1028 zobrazení
5
 0
Vybavenie dielne
   

Zenerove diódy sú také malé, že je často priam nemožné dešifrovať kód na tele diódy. Aké je Zenerove napätie diódy? V prvom rade ho nie je zmerať bežným multimetrom. S týmto jednoduchým a lacným zariadením to funguje. Môžete s ním testovať zenerove diódy až do 24 V. Navyše je "modulárnej" konštrukcie a nie je nutné vymýšľať žiadne plošné spoje, čo by na jednoznačne predražilo a aj predĺžilo jeho stavbu.

Meraniu / testovaniu zenerových diód, sme sa venovali aj v tomto článku - klikni, no maximálne testovateľná dióda je iba do 15V, čo je málo. Preto sme postavili toto zariadenie, ktoré je schopné merať zenerové diódy až do napätia 24V, čo už sú bežne používané diódy. Samozrejme, môžte si povedať "veď sa dá kúpiť aj hotový tester" - klikni, ale prečo si niečo také nevyrobiť?

Princíp činnosti

Čo môžme očakávať od tohoto testera

Zariadenie opísané v tomto článku môže zobraziť napätie prechádzajúce cez Zenerovu diódu, pri meracom prúde 10 mA. Prístroj dokáže zmerať zenerove diódy s napätím až do 24,0 V. Tento tester zenerových diód môžete napájať zo štandardného adaptéra USB, ktorý dodáva napätie 5,0 V. Napätie zenerovej diódy sa zobrazuje na digitálnom merači s presnosťou 0,1 V. Okrem dvoch častí sa používajú hotové moduly, ktoré si môžete v Číne objednať za pár eur. Celá časť je zabudovaná do vhodnej skrinky s prihliadnutím na veľkosť použitých komponentov a modulov.

Od 5 Vdc do 30 Vdc

Veľkým problémom pri testovaní zenerových diód do 24,0 V je to, že musíte mať jednosmerné napätie najmenej 30,0 V. Bol to problém, ale teraz si môžete kúpiť tento prevodník, - klikni, ktorý sme vám popísali v predošlom článku, ktorý ľahko zvládne pri vstupnom napätí 5,0 V "vyrobiť" jednosmerné napätie až 30,0 V. Malé digitálne merače, ktoré sú napájané napätím 30 V, sú rovnako lacné. Ak nebudete mať možnosť použiť klasický regulovateľný zdroj s patričným napätím, alebo budete tak povediac "v teréne" , tak môžete použiť napájanie z externého 5 V USB adaptéra, alebo USB portu prenosného počítača, tak takéto zariadenie bude veľmi prínosné pre vašu prácu, alebo hobby a navyše je aj a lacné a ľahko zostaviteľné.

Bloková schéma testera zenerových diód

Obrázok nižšie zobrazuje blokovú schému tohto testera. Ako prevodník na jednosmerný prúd sme vybrali HW-637. Ten je na predaj aj prostredníctvom tohoto odkazu - klikni. HW-637, je pre toto zapojenie ideálne aj čo sa týka svoje veľkosti a aj výkonu. V prvom teste tohto prevodníka samozrejme otočte nastavovací potenciometer na DPS, až kým nebude výstupné napätie rovné 30,0 V pri napájaní z 5 V USB adaptéra. Zenerove napätie sa meria digitálnym modulom voltmetra, ktorých je i čínskych predajcov viac než dosť a navyše sú za dobré ceny. Rovnako predpokladám, že máte minimálne jeden odložený tak povediac v "šuplíku", tak ako ja :) .

Voltmeter, ktorý bude použitý môže byť napájaný jednosmerným napätím v romedzi 4,0 V a 30,0 V a mal by mať merací rozsah od 00,0 V do 30,0 V. Pokiaľ máte modul, ktorý zvláda meranie napätia do 100 V a má dvojitý displej (aj pre meraný prúd), môžte požiť aj ten, akurát, že nebudete zapájať časť pre meranie prúdu.  Z voltmetra sú vyvedené tri vodiče:

  • Čierny: na spojenie zo zemou.
  • Červený: na pripojenie k napájaciemu napätiu.
  • Žltý: na pripojenie k meranému napätiu.

Všetko, čo musíte "vyrobiť", je jednoduchý zdroj konštantného prúdu, ktorý stabilizuje merací prúd na hodnotu 10 mA. Ten bude pretekať pri meraní cez Zenerovu diódu a chráni prístroj pred poškodením v prípade náhodného skratovania meracích hrotov. Koniec koncov, cez testovacie káble stále preteká  prúd o veľkosti iba 10 mA

Bloková schéma testera zenerových diód.

Zdroj konštantného prúdu 10 mA

Boli vyvinuté rôzne obvody, ktoré môžu generovať konštantný prúd. Jeden z najjednoduchších je znázornený na obrázku nižšie. Celkovo pozostáva iba z dvoch komponentov: stabilizátora LM7805 a rezistora R1 510 Ω. Konštantný prúd, ktorý tento zdroj  poskytuje, je určený vzorcom: Icte = Ustab / R1. Približne 3,5 V cez stabilizátor a odpor to znamená, že napätie na otvorených výstupoch je približne 26,5 V, keď nastavíte HW-637 na výstupné napätie 30,0 V.

Zapojenie zdroja konštantného prúdu 10 mA.

Konštrukcia zdroja konštantného prúdu

Pred namontovaním tejto časti obvodu do krabičky si ho najskôr pripravte a zospájkujte tak, ako je tomu na fotografii nižšie, je vidno aké je to ľahké. Prispájkujte rezistor R1 510 Ω medzi stredným a pravým vývodom LM7805 a prispájkujte dva vodiče na vstup a výstup. Červený vodič vedie na výstup 30 V HW-637, žltý napája žltý merací vstup voltmetra a kladnej svorky pre pripojenie meranej diódy.

Realizácia zdroja konštantného prúdu.

Potrebné diely na stavbu merača zenerových diód.

HW-637 - dostupný na tomto odkaze - klikni

Ľubovoľný 3 miestny LED voltmeter s meraným napätím do 33V - klikni

Sieťový kolískový vypínač - klikni

DC napájací konektor 5.5 x 2.1 - klik

USB-A na  5,5/2,1 mm - napájací kábel - klikni

Sada testovacích klipov - klikni

Vhodná krabička - šuplíkové zásoby

Stabilizátor LM7805 - klikni

Rezistor 510 Ω, 0,5 W

Záver

Nakoniec musíte poprepájať všetky časti podľa schémy zobrazenej na začiatku tohto článku. Dva testovacie vodiče môžu byť vyvedené cez dva otvory v prednej časti a vybavené dvoma mini krokosvorkami. Pokiaľ vám môžem doporučiť - zaistite meracie vodiče voči možnému vytrhnutiu, napríklad "zauzlením". Detaily mechanickej konštrucie nebudem popisovať, nakoľko je to "bastel" v pravom slova zmysle, a každý z vás použije sebe dostupnú skrinku. Ale aby sa nepovedalo, tak sem dám jednu fotografiu možnej realizácie tohoto testera.

Jedna z mnohých realizácií testera zenerových diód.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 300.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button