Jednoduchý anténní přepínač

Jednoduchý anténní přepínač
Milan Špaček Pridal  Milan Špaček
  382 zobrazení
2
 0
Vysokofrekvenčná technika

Na balkóně mám dvě antény (dipól na VHF/UHF a Scanmaster Discone) a na stole zase stanici IC-2730, scanner IC-R6 a SDRplay. Potřeboval jsem nějak rozumně vyřešit přepínání antén, protože se mi nechtělo pořád běhat na balkón.

Popis zapojení

Zároveň jsem chtěl nějak dostat k anténám napětí pro napájení případného zesilovače. Proto jsem do přepínače integroval i napájecí výhybku. Schéma je úplně jednoduché, šlo jen o volbu správných komponent a o dodržení impedance 50 Ω na DPS. Relé jsem zvolil Axicom HF3-56. Maximální přenášený výkon 50 W a frekvence 3 GHz mi bohatě stačí. Používaným frekvencím je třeba přizpůsobit i volbu VF tlumivky. Já vybral BLM18HE152SN1D a dal jich 11 do série. Maximální impedanci mají mezi 300-400 MHz, ale použitelné by měly být v rozsahu asi 100 MHz až 1 GHz. Maximální proud snesou 500 mA, což je dostatečná rezerva i pro napájení zesilovače. Použitelnost tlumivky se řeší samozřejmě hlavně pro vysílání, kdy jsou napěťové úrovně daleko vyšší, než při příjmu. V případě potřeby lze samozřejmě zvolit jakoukoliv jinou vhodnou. Konektory jsem zvolil BNC Radiall R141.665.200, zejména kvůli tomu, že je mám na obou anténách.

Na stole mám pak krabičku s trafem a přepínači antén a vstupů. Přepínače používám už asi rok a půl, fungují i u kamaráda, a za tu dobu se naprosto osvědčily.

Schema zapojení

Měření

Přepínač jsem ještě proměřil na vektorovém analyzátoru HP 8712B. Zejména parametry S21, S11 a izolaci mezi kanály.

S21 je naprosto v pohodě pro celý rozsah analyzátoru.

S11 už není tak ideální, ale pro uvažovaný rozsah kmitočtů je v pořádku.

SWR samozřejmě vychází z parametru S11 a pro 100-500 MHz je naprosto přijatelný. Izolace mezi porty relé je také dobrá.

Realizace

 

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button