Je údržba solárnych panelov počas celého roka potrebná, alebo nie?

Je údržba solárnych panelov počas celého roka potrebná, alebo nie?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  327 zobrazení
3
 0
Výroba energie alternatívnym spôsobom

Údržba solárneho systému je niečo, o čo sa pravdepodobne nemusíte dlhodobo zaujímať - vďaka absencii pohyblivých častí, ktoré by sa mohli pokaziť, ako aj skutočnosti, že solárne systémy majú priemernú životnosť 30 a viac rokov. Aj keď je údržba solárnych panelov zvyčajne niečo, čo si vyžaduje minimum starostí, bude pre vás určite prínosné vedieť, čo môžete urobiť pre správnu funkciu vášho domáceho solárneho systému.

Najlepšia je celoročná starostlivosť

Jednou z výhod tohto celoročného zdroja energie je, že v porovnaní s mnohými inými zdrojmi energie si nevyžaduje veľa starosti s údržbou a to aj vďaka skutočnosti, že sú za vhodných podmienok samočistiace. Je zriedkavé, aby panely zlyhali, aj keď väčšina problémov má svoj pôvod v elektrickom systéme.

Avšak vždy sú tu niektoré z vecí, ktoré môžu spôsobiť určité problémy:

  • Prerastanie kríkov a inej vegetácie
  • Nárasty machu
  • Sneh
  • Prach

Ak sa vo vašej oblasti vyskytuje veľa snehu v zime alebo prachu počas roka, tak otázka, či vaše solárne panely potrebujú údržbu, je zodpovedaná. Rovnako stojí aj za povšimnutir, ak zistíte monitoringom, že efektivita vašich panelov nie je práve na najlepšej úrovni. Jedinou vecou, ktorou si môžete byť vo svojom fotovoltickom systéme istí, je to, že vaša kabeláž by mala vydržať počas celej životnosti systému, pokiaľ je vyhotovená správne bez akejkoľvek potreby údržby.

Jarná starostlivosť o solárne panely

Jar je ideálny čas na každoročnú kontrolu bez ohľadu na metódy monitorovania solárnych panelov. Budete tak môcť zachytiť v čas všetky problémy, ktoré by mohli narušiť kvalitný celoročný výkon. Preto odporúčame skontrolovať každoročne tieto prvky :

  • Problémy s koróziou / eróziou
  • Chýbajúce skrutky v konštrukcii, či upevnení panelov
  • Rozbité vrchné sklo panela, zmena farby a stopy po spálení
  • Vodiče s poškodenou izoláciou alebo uvoľnené kontakty
  • Problémy s kabelážou, ktorá sa dotýka strechy
  • Všetky priechodky, podpery a dilatačné škáry
  • Prerastajúca vegetácia
  • Nárasty machu
  • Problémy s odvodnením strechy a poškodením vodou

Starostlivosť o panely počas leta

Náklady na údržbu solárnych panelov sa oplatia vždy a to vďaka ich využívaniu počas letných mesiacov, kedy je ich výkon najvyšší. Čo sa týka otázky, či je potrebné solárne panely čistiť - o väčšinu čistenia sa postará dážď. Avšak aj v prípade samočistenia solárnych panelov, vždy môže byť potrebné ich vyčistiť od :

  • Peľ stromov a prerastajúca vegetácia
  • Vtáči trus
  • Prach

Náklady na čistenie solárnych panelov môžu byť minimálne, ak ich z času na čas opláchnete hadicou s primeraným prúdom vody. Uistite sa však, že nemáte príliš tvrdú vodu, ktorá by sa mohla časom nanášať usadeniny vápniky na panel. Pre optimálnu bezpečnosť sa uistite, že môžete panely vystriekať bez toho, aby ste museli vyliezť na rebrík. Mnohí technici solárnych panelov odporúčajú strešné postrekovače v oblastiach s veľkým množstvom peľu alebo prachu. Odpoveď na otázku, či musím čistiť svoje solárne panely, znie áno, ale najjednoduchšie to urobíte pomocou správne nainštalovaného umývacieho systému. Ak takýto systém osadíte správne, tak dokážete vždy zachytiť väčšinu použitej vody a tú následne použiť napríklad k zalievaniu záhradky.

Vaša jesenná upratovacia rutina

Každý typ solárneho panela bude na jeseň dobre fungovať, ak sa opadané lístie a nečistoty nestanú jeho problémom. Listy by mohli byť problémom mimo, ale aj počas celej jesene. V mnohých oblastiach býva počas jesene veľa vetra, ktorý prináša nečistoty. Odstraňovanie lístia je jednou z ľahšie zvládnuteľných úloh a môžte ho spojiť s čistením odkvapov a popri tom nezabudnite očistiť prípadné nárasty machu.

Zimné čistenie od ľadu a snehu

Ak majú vaše solárne panely sklon 15º, tak o starosti zo snehom a ľadom sa za vás postará slnko. Ak sa na solárnom panele nakopila väščia snehová vrstva, môže vám pomôcť v odstraňovaní snehu špeciála metla s dlhou rúčkou. Pri odstraňovaní ľadu môže byť nápomocný odborník na údržbu solárneho systému. Budete musieť dávať pozor na to, čo použijete, preto je pomoc profesionála o to dôležitejšia. Zabránenie hromadeniu ľadu pomôže predísť poškodeniu konštrukcie a užitočná je aj ochrana solárnych panelov pred snehom.

Vo väčšine prípadov je údržba solárnych panelov bezstarostná. Kvalitné použité sklo dokáže odolať väčšine poveternostných udalostí. Technici solárnych panelov by mali zasiahnuť v prípade praskliny panela, aby sa zabránilo ďalším škodám.

Vždy dbajte na bezpečnosť

Hoci je známe, že odpoveď na otázku "či solárne panely potrebujú údržbu" je áno, ide o úlohu, ktorú by majitelia domov nikdy nemali vykonávať sami. Ako sme už povedali, vždy zvážte bezpečnostné opatrenia, ak musíte vyliezť na strechu. Ak musíte vyliezť hore, použite rebrík, lano a bezpečnostný postroj. Ďalej, ak sú miesta ktoré je potrebné očistiť pre vás nedosiahnuteľné, najmite si profesionálnu čistiacu službu. Budú mať všetko vybavenie a dokážu vyliezť a urobiť všetku prácu za vás.

Oplatí sa čistenie solárnych panelov?

Väčšina odborníkov tvrdí, že sa neoplatí čistiť solárne panely najatím si firmy pre vykonanie takýchto služieb z dôvodu návratnosti takejto investície. Avšak je dobré zvážiť, či je takýto úkon vo vašich silách a schopnostiach.

Priemerná zmena účinnosti solárnych panelov, keď sú znečistené, je 5%. Vo väčšine klimatických podmienok však nasledujúci dážď zmyje nečistoty a umožní panelom vrátiť sa opäť na svoj maximálny výkon. Takže len preto, že sa na vašich paneloch nachádza nejaká nečistota, nemusíte ich hneď čistiť, pokiaľ to nemá rozsiahly vplyv na ich účinnosť. Výkyvy vo výkone ľahko zistíte pomocou monitorovacieho software vašej FVE, podľa toho sa už rozhodnete, či je čistenie potrebné, alebo nie.

Okrem toho sa solárne panely inštalujú v naklonenej forme s uhlom 15º, takže väčšinou sa na spodnej časti panelov zhromažďujú nečistoty alebo steká voda, čo však nezníži výkon panelov. Ak aj áno, bude to veľmi málo. Nie je to teda niečo, čoho by ste sa mali obávať.

Čistenie solárnych panelov si môže vyžadovať v niektorých prípadoch pomerne veľa úsilia, pretože nie vždy je jednoduché vyliezť na strechu a vyčistiť ich sám. Nemusí to stáť za to, pretože toto množstvo úsilia prinesie len malý výsledok. Čistenie solárnych panelov sa však oplatí len vtedy, ak bola účinnosť ovplyvnená v dôsledku nečistôt nahromadených na ich povrchu. Najmä v zimných obdobiach sa panely môžu znečistiť, keď celé mesiace neprší. V takomto období sa ich oplatí vyčistiť a obnoviť výkon panelov. Okrem toho čistenie solárnych panelov môže zvýšiť výkon systému a v dôsledku toho znížiť aj vaše účty za elektrinu pokiaľ ju dodatočne odoberáte z elektrickej rozvodnej siete.

Tipy na údržbu

Energetický systém založený na solárnych paneloch nie je len o paneloch. Zahŕňa aj ďalšie komponenty, ako je batéria, striedač a regulátor solárneho nabíjania. Nie je to teda tak, že ak budete panely pravidelne čistiť, váš systém bude fungovať bez problémov. Výkonnosť využívania solárnej energie závisí od údržby všetkých komponentov systému. Systém solárnych panelov si nevyžaduje náročnú údržbu a solárne panely môžu vydržať desiatky rokov. Nebudú však slúžiť večne. Každá elektronická súčasť zariadenia sa časom opotrebuje. Pravidelnou údržbou panelov a celého systému však môžete zvýšiť počet rokov, počas ktorých vydrží a poskytuje dobrý výkon.

Čistenie solárnych panelov je len súčasťou ich údržby. Nezameriavajte sa preto len na čistotu panelov. Skontrolujte aj celkový systém a to, či všetky komponenty spolupracujú a poskytujú maximálnu účinnosť. Okrem toho si môžete najať aj miestnych elektrikárov alebo solárnych technikov, ktorí skontrolujú váš systém z hľadiska jeho údržby.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button