IR teplomer sa kontaktu nebráni a počíta s termočlánkom aj USB

IR teplomer sa kontaktu nebráni a počíta s termočlánkom aj USB
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  196 zobrazení
0
 0
Recenzie meracej techniky

Ak je možné hodnotu rovnaké fyzikálne veličiny stanoviť rôznymi spôsobmi, prečo sa pri meraní obmedzovať iba na jednu metódu? Teplomer Voltcraft IR 1201-50D USB to vidí podobne. Jeho infračervený snímač zvláda rozsah od -50 až do +1200 °C, zatiaľ čo s termočlánkom pokračujete ešte ďalej. Meradlo preto niektorí nedajú z ruky. Iní zasa výrobca pochváli aj za priložený statív.

 

Bez dotyku znamená bezpečne

Bezkontaktných teplomerov pracujúcich v infračervenej časti spektra dnes máme neúrekom. Budú ale všetky vyhovovať svojou výbavou, rozhraním, optikou, doplnkovými funkciami, presnosťou merania a v neposlednom rade tiež aj rozsahom? Počítal výrobca s častým prenášaním a je vôbec ochotný ručiť za svoju techniku ​​nad rámec dvojročnej záruky?


Otázky neberú konca a vhodných kandidátov rýchlo ubúda. Nemecký model Voltcraft IR 1201-50D USB sa ale v cenovom rozpätí do 200€ drží stále so cťou. S rozlíšením 0,1 stupňa začína merať hlboko pod bodom mrazu a pokračuje až tam, kde už ostatné "nedovidia". Vykáže základné presnosť ± 1%, odozvu 150 ms a vďaka duálnemu laserovému zameriavanie len tak neprehliadnete ani zvolený pomer 50: 1, teda D: S. Na vzdialenosť dvoch metrov preto počítajte s priemerom meranej oblasti len 40 mm. K vyčítaniu obsahu pamäte poslúži tiež dodávaný softvér, pričom systém sa z hľadiska dlhodobého sledovania nebráni ani nepretržitému meraniu. Tým však výpočet funkcií ešte len začína.

 

 

 

Krásny aj v detailoch

 

Hoci sa teplomer Voltcraft IR 1201-50D USB sebavedome púšťa o poznanie ďalej, stále pritom zostáva jednoducho uchopitelným nástrojom. A to aj doslova. Ozdobné prvky so špeciálnym povrchom zabraňujú na rukoväti jej nechcenému vykĺznutiu, zatiaľ čo ovládanie bude hneď vedľa "spúšte" stačiť červené tlačidlo Mode doplnené tromi prvkami F1 až F3. Ich aktuálna funkcia sa zakaždým zobrazuje priamo na displeji. Pri zadávaní povelov jednou rukou si však budete musieť "prehmatnúť" o niečo vyššie.

Na ľavom boku prístroja sa nachádza priestor vstupmi pre termočlánok spoločne s komunikačným rozhraním. S celkovým dizajnom teplomeru tu ladí aj gumová krytka. Jej pohyblivá vnútorná časť je lomená a vďaka zarážke po vytiahnutí pekne udržuje koncovú pozíciu, takže záslepka nijako neprekáža. Pokiaľ ale zatiahnete ešte raz, možno jednoliaty diel odpojiť úplne.

Výrobca však nedbá na ochranu citlivého snímača proti prachu a príliš sa nevyznamenal ani voľbou, alebo spôsobom uloženia 9V batéria. Priestor v rukoväti je celkovo značne stiesnený. Vzhľadom k tomu, že je prístup ďalej podmienený prostým stlačením západky, môže kryt po opätovnom zložení ako jediný na celom prístroji vykazovať určité vôle. Na druhú stranu sa pri výmene primárneho zdroja energie zaobídete bez akéhokoľvek nástroja. Čo ale poteší, je závit v spodnej časti tela, ktorý využijete spoločne so stojanom. Pribalená teleskopická pomôcka je svojou maximálnou výškou síce porovnateľná s rozmermi prístroja, ale s trochou opatrnosti zastane aj tak veľa práce.

 

Jedna funkcia za druhou

 

Ovládanie teplomeru nie je vôbec zložité. V predvolenom stave po rýchlom štarte ihneď prepínate medzi režimom súbežného zobrazovania maximálnych a minimálnych úrovní alebo módom, v ktorom systém priemeruje a dopočítava k tomu aj rozdiely. Na displeji pritom nikdy nechýba aktuálna hodnota a miesto sa našlo aj pre stĺpcový ukazovateľ. Pamäť dostala 30 pozícií, ktoré sa ďalej odlišujú časovou pečiatkou.

Ďalšie stlačenie červeného tlačidla sprístupní voľbu jednotiek merania, správu pamäťového priestoru a nevyhnutnou definíciu emisivity - či už číselne alebo výberom z piatich prednastavených variantov. V nasledujúcom kroku aktivujete nepretržité skenovanie, prispôsobíte úroveň podsvietenia a zakážete napr. Laserové navádzanie.

Posledná ponuka potom umožňuje ovplyvniť cez voľbu Set zostávajúce funkcie systému - akustickú signalizáciu alebo napr. Oneskorenie pred automatickým vypnutím. S kontrastom to ale nepreháňajte. Displej začína rýchlo tmavnúť a objavuje sa rušenie. Výstražná funkcia alarmu konečne rozlišuje nízke a vysoké úrovne. Pri nastavení tu dlhým stlačením smerových kurzorov postupne zvyšujete krok naprieč všetkými radmi. Varovanie je prenikavé a celý displej sa navyše sfarbí do červena.

 

1200 stupňov a ešte ďalej

Svoju meraciu techniku ​​má Voltcraft vo zvyku chrániť. Infračervený teplomer IR 1201-50D USB preto ho dostanete v malom plastovom kufríku, ktorého polstrovanie je síce voľne uložené, ale svoj účel spĺňa. Pohodlne zbalíte všetko príslušenstvo, môžete komunikovať s počítačom a vďaka malej trojnožke odľahčíte aj rukám. A pretože sa na relatívne malý displej zmestí veľa informácií, obdržíte súbežne aj údaje z drôtového čidla. Veď pracovať z bezpečnej vzdialenosti ešte neznamená držať sa o krok späť.

 

Technické parametre

 

Stupeň emisivity 0,1 až 1,0
Napájane Baterie 9 V (1x), súčasť dodávky
Rozmer, hĺbka 155 mm
Vonkajšia šírka 52 mm
Napájanie 9 V
Kategória produktu Infračervený teplomer
Rozlišenie teploty 0.1 °C
Max. hodnota emisivity 1.0
Výška 204 mm
Hmotnosť 320 g
Kalibrované Bez certifikátu
Teplota (max.) 1200 °C
Reakčná doba 150 ms
Základná presnosť merania (+/-) 1.5 °C
Min. hodnota emisivity 0.1
Základná presnosť (±) 0,5 %
Vlastnosti teplomeru Pyrometer
Optika 50:1
Teplota (min.) -50 °C

 

Rozsah dodávky

 

  • IR teplomer
  • 9 V batéria
  • USB kábel
  • CD so softvérom
  • statív
  • Snímač typu K
  • kufrík
  • Návod na obsluhu

 


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button