Inteligentní tester relé

Inteligentní tester relé
Milan Špaček Pridal  Milan Špaček
  524 zobrazení
3
 0
Vybavenie dielne

Při opravách různé elektroniky je často potřeba spolehlivě otestovat funkci relé. Ze zkušenosti vím, že nestačí na cívku přivézt napětí a změřit odpor kontaktů. Závada se občas projeví jen v jedné poloze, třeba vzhůru kontakty. Anebo pětkrát sepne a pošesté už ne. Proto jsem vymyslel tento tester, aby mi to usnadnil.

Popis zapojení

Tester řídí mikrokontrolér od Microchipu, tentokrát PIC 18F1320. Ovládá se rotačním enkodérem, který jsem si docela oblíbil. Po zapnutí napájení se na displayi zobrazí stav kontaktů NO (normally open) a NC (normally closed), na konci řádku je hodnota napětí na kontaktu vyčtená z AD převodníku. Je to přímo RAW hodnota, která může být 0000-1023. Nedávalo příliš smysl to převádět na odpor, bylo by to jen orientační. Ale řídí se podle toho zobrazení a posouzení stavu kontaktu. 0000-0002 znamená kontakt sepnutý, 1022-1023 kontakt rozepnutý. Pokud je hodnota mezi, zobrazí se u kontaktu znak "?". V tomto počátečním stavu lze u relé identifikovat kontakty, pokud není konfigurace známa.

Tester nyní čeká na spuštění testování (krátký stisk), nebo na vstup do režimu konfigurace (dlouhý stisk). Nastavit lze počet testovacích cyklů (10-1000), přítomnost kontaktů NO a NC, testovací proud kontaktem (10/100 mA) a maximální dobu přítahu/odpadu (5-100 ms). Doba přítahu/odpadu lze najít v datasheetu relé, ale je třeba mít na paměti, že ochranná antiparalelní dioda dobu odpadu trochu prodlouží. Pro většinu menších relé mi vyhovělo nastavit 20 ms, některé zvládají i 15 ms, některé ale potřebovaly i 30 ms. Každopádně, pokud po nastavené době kontakt nesepne/nerozepne, je to vyhodnoceno jako chyba a testování se ukončí. Nastavené hodnoty se ukládají do EEPROM, odkud se při dalším spuštění zase vyčtou. Samotný test lze, v případě potřeby, přerušit delším stiskem tlačítka enkodéru.

Schema zapojení

Schema zapojeí testeru relé

Abych mohl testovat relé s různým napětím cívky, je měnič odkázaný na napájení laboratorním zdrojem, kde si potřebné napětí nastavím. Může být 7-60 V maximálně. Interní měnič z něj vyrobí 5 V pro napájení vlastního testeru. Napětí z externího zdroje jde přes PTC (není zakreslena ve schématu) přímo na cívku relé, proto je vhodné na zdroji nastavit rozumné proudové omezení. Spínací tranzistor IRLML0060 zvládne nanejvýše 2,7 A (velmi krátkodobě). Pro relé s cívkou na 5 V nepředstavuje minimálních 7 V zásadní problém, pokud by ale bylo třeba napětí snížit, připojím cívku provizorně přes dvě diody.

Pro připojení relé se hodí izolované miniaturní krokodýlky, nebo testovací háčky. V některých případech je ale lepší kontakty připájet, zejména pokud potřebuji s relé během testu nějak více hýbat. Program je momentálně ve verzi 0.4, ale je plně funkční. Necelých 40 % programové paměti ještě zbývá, tak možná časem přidám nějakou funkci, třeba měření skutečné doby přítahu/odpadu relé.

Deska s plošnými spoji

Realizace

Na stažení

Podklady pro výrobu DPS (Eagle)

Program pro PIC v. 0.4 (HEX)

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button