Hi-Fi elektrónkový zosilňovač 2 x 40 W

Hi-Fi elektrónkový zosilňovač 2 x 40 W
Wili Pridal  Wili
  5092 zobrazení
15
 0
Audio zapojenia

Prvotný nápad celého projektu bolo vytvoriť ultralinearny zosilňovač so spičkovými parametrami, čo najnižšim skreslením, parametrovo skoro ako tranzistorový zosilňovač ale s farbou zvuku elektróniek. Výsledok sa podaril a predbehol všetky moje očakávania. Akú schému použijem a ktorou sa inšpirujem bolo pre mňa dlhou dilemou. Hľadal som inšpiráciu v schémach zosilnovačov ako Edgar, Jolida, Marantz a McIntosh.

Popis zapojenia zosilňovača

Najprv som chcel na vstup dať EF86 zapojenú ako triódu, potom SRPP, potom som zvažoval aj klasickú triódu atď. Po dlhom čítaní kníh a dilemách čo pouziť, nakoniec zvíťazilo SRPP osadené výbornou elektrónkou ECC803S. SRPP má podľa mňa krásnu symetriu signálu, veľké zosilnenie a perfektné parametre, ktoré som hľadal. Ako invertor som plánoval použiť ECC85, ale nechceli sa veľmi so zosilňovačom kamarátit, nakoľko mi stále  zosilňovač osciloval/kmital, takže nakoniec zvíťazila ECC82 ako invertor.

Budičom tečie okolo 6-7mA takže poskytuje dostatok prúdu pre budenie koncového stupňa. Koncový stupeň je osadený NOS 2xEL34 elektrónkami v Push-Pull, Ultralineárnom zapojení. Ako výstupne transformátory som použil Tesla transformátory zo zosilňovača Music70. Ultralineárne zapojenie je zapojene v 33% anódového vinutia, čo celkom vyhovuje. G2 mriežky sú potom napäjane cez ochranné odpory 1k/5W. Zdrojom zosilňovača je 400VA toroidný, na zákazku vyrobený transformátor, ktorý má tienenie primáru medenou bandážou. Má celkovo 5 sekundarnych vinutí:

  1. 310V/0,5A
  2. 310V/0,5A 
  3. 15V/1,5A
  4. 40V/0,5A 
  5. 6,6V/8A.

Každý kanál má samostatné napájanie. Tým som docielil excelentný odstup kanálov a správa sa to takmer ako dual mono. Každý kanál ma filtráciu 1000uF/450V + 1uF/1000V fólia. Žhavenie pre koncové elektónky je striedavé, pre obidva kanály. Vstupné elektrónky a budiče sú žhavené jedmosmerným stabilizovaným žhavením s pomalým nábehom. Napätie pre predpätia sú spoločné pre obr kanály, a impedančne oddelené pri mriežkach kondenzátormi 10uF. Pre zapínanie a vypínanie som použil modul od Rada Madudu, ktory obsahuje aj Softstart pre mäkky nábeh. Celé zemnenie zosilňovača je dosť premyslené a je do jednoho spoločného bodu. Tak isto kostra+bandáž transformátora je spojená s hlavným GND cez 10R/5W+2x6A diódy+100n/630V fólia, čo by malo zamedzovať zemným slučkám. Návrh zemnenia a DPS mi trval niekoľko týždňov, keď nie mesiac.

Doska zosilňovača zatiaľ bez veľkych elektrolytov.

Mechanická konštrukcia

Celý zosilňovač je osadený na kovovom chassis z 0,8mm oceľoveho plechu spajkovaného v rohoch. To isté platí aj pre kryty na transformátory. Popisky som skúsil spraviť novou metódou cez vodnu nálepku. Ako to vyzerá si môžte pozrieť na videu nižšie aj s detailneším popisom. Určite si kladiete otázku na biele písmenká, takže ÁNO, dajú sa spraviť aj biele písmenká.

Skrinka zosilňovača pripavená na montáž.

Kryt výstupného transformátora.

Vnútro plne osadeného zosilňovača.

Kvalita zvukovej prezentácie

Keď ho porovnám so svojim 2x100W elektrónkovým zosilňovačom, tak je jeho zvuk je mierne "suchší", ale zato akoby presnejší a s akoby nižším skreslením, čo je dané pravdepodobne jeho ultralineárnym zapojením. Keď ho porovnám k svojmu rýchlemu Leachampu, tak zvuk je dosť podobný práve tranzistorovému zosilňovaču. Čo sa týka rýchlosti a presnosti,  je akoby jemne šťavnatý ale nie je taký agresívny. Pravdepodobne je to najlepšie hrajúci zosilňovač. aky som kedy postavil. Najviac sa mi na ňom páči odstup kanálov a ŽIADNY brum. Žiadny myslím žiadny. Aj keď priložím ucho k mojim 12" citlivym basovým reproduktorom, nepočuť takmer nič. Šum je tiež úžastne nízky. Môžem nechať kľudne hlasitosť na maximálnej hodnote a regulovať si ju napr. na zvukovej karte počítača a nepočuť žiaden šum a ani brum. Čo sa týka meraní, zatiaľ som zmeral len maximálny výkon, ktory jeu tohoto zosilňovača  2x40W/8Ohm (16Ohm) tesne pred limitáciou. Kľudový prúd pre koncové elektrónky som nastavil na 30mA / lampa. Vtedy je to akurát za hranicou, kde už končí prechodové skreslenie. Čo sa týka frekvenčného rozsahu, tak co som zmeral osciloskopom a približne to vychádza takto (pri maximálnom vykone):

  • 40-16000Hz (- 0dB)
  • 40-18000Hz (- 2-3dB)

Odber energie zosilňovača v zapnutom stave, bez prehrávania hudby je 115W. Pri maximálnom vybudení oboch kanálov súčasne tesne pod limitáciu je odber zosilňovača cca 320W.

Video aplikovania potlače

Čo sa týka potlače... je to waterslide (water decal) papier. Je to tlačené laserovou tlačiarňou a dajú sa urobiť aj biele písmenká ak niekto chce. Potlač je celkom odolná, ide to tažko zoškrabať aj nechtom, ak by niekto vyžadoval vyššiu odolnosť voči oderu, dá sa to prelakovať, alebo prestriekať vhodným priesvitným lakom a potom je to už nezničiteľné.

Táto "vodná" potlač prilne na akýkoľvek povrch, či je to hliník, kov, lak, drevo, plast, papier, sklo/pohar, vosk/sviečka atď... prilne to na všetko a je to úplne priesvitné, takže skoro ani nie je vidieť, že to tam je. Aspoň na mojom bielom zosilňovači, ktorý má biely lesklý lak to skoro ani nemení odlesk povrchu, teda aspoň som si to nejako nevšimol.

Ak chce niekto len zopár písmenok alebo okraje vadia, ako si to už dotyčný obstrihá a nalepí tak to má, je to relatívne lacné, ľahko aplikovateľne a rýchle riešenie. Popisky som si robil u nás v práci.

Schéma zapojenia

Schéma vo vysokom rozlíšení - klikni

Finalizácia

Hotový zosilňovač, pohľad s predu.

Pohľad zo zadu, detail vstných a výstupných konektorov a prevedenie potlače panela.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button