Google Nest

Skutočne inteligentný termostat
Google Nest
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  449 zobrazení
2
 0
Inteligentná domácnosť

Nie každý smart termostat je skutočne inteligentný – možnosti väčšiny z nich končia pri tom, že ich dokážete ovládať pomocou smartfónu. To však nie je prípad termostatu Google Nest. V 3. generácii prináša množstvo vylepšení, ako napr. podporu protokolu OpenTherm pre reguláciu výkonu kotlov či riadenie ohrevu teplej úžitkovej vody. Posvietili sme si naň zblízka a prezradíme vám, ako funguje, ktoré vykurovacie systémy podporuje, v čom spočíva jeho inteligencia a či má aj nejaké nevýhody. 

Na stenu i na stôl 

Termostat Google Nest bol pôvodne určený iba pre americký trh. Výrobca ho však prispôsobil, aby ste ho mohli použiť aj s európskymi vykurovacími systémami

Európska verzia Google Nest sa skladá z 2 hlavných častí

1. Samotný termostat – Je vybavený dotykovým displejom, otočným rámikom slúžiacim na ovládanie, senzorom teploty, pohybu a hluku. Taktiež zabezpečuje komunikáciu s okolitým svetom, získavanie dát o počasí, zobrazovanie údajov a všetky „inteligentné“ funkcie. Môžete ho pripevniť napevno na stenu alebo položiť na stôl (stolný držiak však musíte dokúpiť samostatne). 

2. Riadiaca jednotka – Google ju nazýva aj Heatlink, pričom ide o malú krabičku, ktorá zabezpečuje samotné ovládanie vykurovania spínaním kontaktov či posielaním dát do kotla alebo vykurovacieho systému. Ide v podstate o rozšírenie, ktoré výrobca musel doplniť, aby bol termostat kompatibilný s európskymi systémami vykurovania (v americkej verzii ho nenájdete). 

Riadiaca jednotka potrebuje 230 V napájanie, pričom termostat s displejom môžete napájať káblom priamo z riadiacej jednotky (pri pripevnení na stenu) alebo z dodaného USB napájacieho adaptéra (taktiež do 230 V zásuvky). V oboch prípadoch však riadiaca jednotka s termostatom komunikuje bezdrôtovo. Výrobca udáva, že komunikácia je spoľahlivá do vzdialenosti 30 m. To platí pre otvorené priestranstvo, počítajte s tým, že steny signál značne zoslabia.  

 

 

Bez WiFi to s Google Nest nepôjde 

Aby ste využili všetky funkcie Google Nest naplno, budete potrebovať domácu WiFi sieť s pripojením na internet. To je nevyhnutné, aby si termostat dokázal sťahovať aktuálne údaje o počasí či mohol aktualizovať svoj softvér (aktualizácie často opravujú niektoré chyby a pridávajú nové funkcie). Vďaka pripojeniu zariadenia k internetu ho budete môcť tiež ovládať pomocou aplikácie vo vašom smartfóne. Google ponúka aplikácie pre smartfóny so systémom Android aj iOS. Samozrejme, akonáhle budete chcieť termostat Nest ovládať mimo domova, na smartfóne budete potrebovať pripojenie do internetu (buď WiFi sieť alebo dáta). Okrem WiFi využíva Google Nest na prepojenie so smartfónom aj bezdrôtové rozhranie Bluetooth, výrobca však nešpecifikuje, v akých konkrétnych prípadoch. 

Nemusíte sa obávať, že pri výpadku pripojenia k internetu alebo celej domácej WiFi siete by termostat prestal fungovať. Termostat s riadiacou jednotkou komunikuje prostredníctvom vlastnej uzavretej WiFi siete, ktorá je nezávislá na okolí. Displej termostatu Google Nest 3. generácie má rozlíšenie 480×480 pixelov a priemer 53 mm, takže je dobre čitateľný aj pre starších ľudí. Je dotykový a spolu s otočným rámčekom tvorí vynikajúce duo, ktoré značne zjednodušuje ovládanie. 

 

Vedeli ste, že?

Termostat Google Nest môžete ovládať aj hlasom. Podporuje príkazy od hlasových asistentov Google Home a dokonca aj Amazon Alexa. Hlasoví asistenti zatiaľ nerozumejú slovenčine, iba niekoľkým svetovým jazykom, to by sa však časom malo zmeniť. 

 

Skutočne inteligentný smart termostat 

Termostat Google Nest je (na rozdiel od mnohých konkurentov) skutočne inteligentný. Dokáže totiž sledovať svoje okolie i vaše návyky a prispôsobiť im svoje nastavenia. Vďaka týmto inteligentným funkciám vám dokáže ušetriť až 12 % nákladov na vykurovanie. Samozrejme, ak by vám automatický režim nevyhovoval, môžete teplotu ovládať plne manuálne. 

 

Funkcie termostatu Nest: 

  • Teplotu si nastavíte na diaľku – A to cez smartfón, tablet či webové rozhranie, nech ste kdekoľvek. Toto je bežná funkcia takmer všetkých smart termostatov. 
  • Naučí sa vaše návyky a denný režim – Pomocou vstavaného senzora pohybu a hluku zistí, kedy idete spať a kedy sa prebúdzate. Na noc teda automaticky zníži teplotu, aby sa vám príjemnejšie spalo a aby ušetril energiu. Ráno teplotu znovu zvýši. Taktiež sleduje, akú teplotu preferujete a cítite sa pri nej dobre. Termostat tak nemusíte programovať, denný režim si nastaví automaticky
  • Zistí, že ste opustili príbytok – Využije na to už spomínané senzory hluku a pohybu, no vašu prítomnosť vyhodnotí tiež pomocou polohy vášho smartfónu. Akonáhle opustíte dom či byt na dlhší čas, zníži teplotu, aby ušetril. Google túto funkciu nazýva Farsight
  • Kúrenie spustí a vypne v správny čas – Vďaka funkcii True Radiant sa termostat naučí, ako dlho trvá vykúrenie miestnosti na vami požadovanú teplotu. Dokáže tak spustiť vykurovanie pred nastaveným časom (napr. ak sa vraciate z práce) a vypnúť ho ešte predtým, ako odídete tak, že zachová príjemnú teplotu, avšak vykurovanie nebude bežať zbytočne dlho a plytvať energiou. 
  • Poskytne vám tipy na úsporu – Na displeji alebo v aplikácii si budete môcť prezerať štatistiky, kedy ste minuli na kúrenie najviac energie. Zariadenie vám taktiež dá tipy, kedy a ako by ste mohli ušetriť na vykurovaní ešte viac. 
  • Nenechá sa ovplyvniť slnkom – Funkcia Sunblock zabezpečí, že ak sa termostat nachádza na priamom slnku, nebude ovplyvnený teplom zo slnečných lúčov. 
  • Teplotu prispôsobí počasiu – Termostat Google Nest si dokáže z internetu sťahovať informácie o aktuálnom počasí (vrátane predpovede) a prispôsobiť im teplotu v obydlí. Predpoveď dokáže tiež zobraziť na displeji, takže vám poslúži aj ako inteligentná meteostanica. Taktiež vám ukáže údaje o tom, aký vplyv má počasie na vykurovacie náklady. 
  • Upozorní vás na výpadok elektriny – V takom prípade vám môže poslať notifikáciu do aplikácie. Nemusíte sa však báť, termostat je v tomto prípade naďalej napájaný zo vstavanej batérie a všetky nastavenia sú zálohované

 

 

Funkcionalitu termostatu Google Nest môžete ďalej rozšíriť integráciou do systému IFTTT. Ide o špecializované webové rozhranie, pomocou ktorého si môžete naprogramovať scenáre, kedy sa na základe nejakej udalosti alebo vášho príkazu vykoná nejaká akcia. Pri Google Nest to môže byť napr. notifikácia na vašom smartfóne v prípade poklesu teploty pod uvedenú hodnotu (napr. ak ste zabudli zavrieť okno alebo má vykurovacia sústava poruchu), nastavenie termostatu na režim, keď ste preč, atď. Nejde o programovanie v pravom slova zmysle, scenáre si môžete jednoducho naklikať, prípadne si vybrať zo stoviek vopred pripravených. 

Kompatibilný s 99 % vykurovacích systémov 

V základnom režime podporuje smart termostat Google Nest spínanie vykurovania systémom on/off (zap./vyp.). Na tomto princípe pracuje väčšina jednoduchých termostatov ku kotlom (aj starším) i iným zdrojom tepla. Vďaka tomu je Google Nest kompatibilný s takmer všetkými vykurovacími spôsobmi, či už ide o najrôznejšie druhy kotlov, zostavy so zásobníkmi vody, tepelné čerpadlá a pod. Taktiež podporuje zónové vykurovanie s elektrickými regulačnými ventilmi, teplovodné podlahové vykurovanie, elektrické podlahové či iné el. vykurovanie atď. Žiaľ, reguláciu chladenia európska verzia Google Nest nepodporuje

Regulujte výkon kotla a ušetríte ešte viac 

Termostat Google Nest je úsporný aj v spomínanom základnom on/off režime, úsporu však môžete ešte zvýšiť využitím riadenia kotla protokolom OpenTherm. Ten umožňuje termostatu nielen zapínať či vypínať vyhrievanie, ale priamo nastavovať intenzitu výkonu kotla. Taktiež umožňuje termostatu spracúvať údaje o aktuálnom výkone kotla, o teplote či rôznych prevádzkových stavoch. To prispieva k hospodárnejšiemu využitiu paliva v kotly a k ďalšej úspore

S niektorými kotlami tak už nie ste odkázaní na „obyčajné“ termostaty priamo od výrobcov. Nie každý výrobca však podporuje pripojenie termostatu OpenTherm od iného výrobcu – kompatibilitu si pre istotu vopred preverte. Kotly, ktoré protokol podporujú stále pribúdajú, v súčasnosti ide o niektoré modely od výrobcov GeminoxViessmann a Atag (pozor, nepleťte si so značkou Attack). 

Nepriamo aj elektrické vykurovanie 

Google Nest môže po rozšírení regulovať aj elektrické systémy vykurovania. Môže ísť napríklad o el. podlahové vykurovanie, konvektory, infražiariče či sálavé panely. Slabým miestom je v tomto prípade relé vstavané v riadiacej jednotke, ktoré dokáže spínať prúd max. 3 A pri 230 V. To predstavuje iba 690 W, čo na vykurovanie rozhodne nestačí. Vykurovací systém by ste teda museli doplniť o relé alebo stýkač, ktorý by termostat spínal cez už spomenuté vstavané relé, a ktorý by ovládal vykurovacie prvky. Stýkače dokážu ovládať omnoho vyššie prúdy a vykurovací výkon tým budete mať prakticky neobmedzený (stýkač môže byť aj trojfázový). 

Ekvitermická regulácia je záležitosťou kotla 

Niektorí výrobcovia kotlov či vykurovacích systémov využívajú tzv. ekvitermickú reguláciu teploty. Pri nej prispôsobujú teplotu v príbytku vonkajšej teplote prostredia tak, aby súčasne zachovali tepelnú pohodu. Základom ekvitermickej regulácie je vonkajší teplotný senzor, ktoré sa umiestňuje na fasádu budovy, a ktorý sa spravidla pripája priamo ku kotlu. Ekvitermická regulácia je teda záležitosťou konkrétneho modelu kotla, nie termostatu. V tomto prípade je využitie Google Nest teoreticky možné. Sú však výrobcovia, ktorých kotly dokážu pracovať v ekvitermickom režime iba s ich vlastnými termostatmi. Vyladiť ekvitermickú reguláciu vykurovania tak, aby dobre fungovala však nie je jednoduché a zvládne to spravidla iba skúsený inštalatér. 

Čerstvo zohriata voda ráno a večer 

Google Nest prináša v 3. generácii novinku v podobe ovládania ohrevu teplej úžitkovej vody (TÚV). Môže ovládať samostatný bojler či kotol so zásobníkom na teplú vodu. Ohrev vody si môžete cez Nest manuálne zapnúť či vypnúť. Ak kotol alebo ohrievač vody podporuje komunikáciu prostredníctvom spomínaného protokolu OpenTherm, je možné si dokonca nastaviť teplotu TÚV. Môžete sa tiež plne spoľahnúť na Nest, ktorý ohrev vody načasuje podľa vašich zvyklostí. Po vašom príchode z práce i rannom vstávaní vás tak budete čakať príjemne teplá voda bez toho, aby ste v noci plytvali energiou na jej zbytočné ohrievanie. Konkrétne zapojenia kotlov i ohrievačov TÚV poskytuje výrobca v návode na použitie.

 

 

Na každé poschodie jeden Nest 

Google Nest podporuje aj tzv. zónové vykurovanie, pri ktorom neovláda kotol, ale elektromagnetické ventily teplovodného vykurovania. Žiaľ, jeden Nest (teda jeden termostat a jedna riadiaca jednotka) dokáže ovládať iba jeden ventil a teda jednu zónu. Ak chcete regulovať teplotu vo viacerých zónach osobitne (napr. zvlášť na každom poschodí či v niektorých miestnostiach), budete potrebovať na každú zónu samostatný termostat Google Nest. S takýmito špecifickými prípadmi vám lepšie poradí inštalatér-kúrenár. 

Drahšia, no návratná investícia 

Termostat Google Nest nie je najlacnejší, okrem množstva inteligentných funkcií vám však dokáže ušetriť aj nemálo nákladov na vykurovanie. Výrobca udáva úsporu v priemere až 12 %, takže návratnosť si môžete rýchlo spočítať sami. Navyše, funkcie termostatu môžu ešte pribudnúť pri nasledujúcich aktualizáciách vstavaného softvéru. Ak by ste sa preň rozhodli, dajte si pozor, aby ste kúpili európsku verziu. Verzia pre USA totiž s našimi vykurovacími systémami nebude fungovať

 

Zhrnutie

  • Google Nest 3. generácie vám môže ušetriť až 12 % nákladov na vykurovanie,
  • podporuje 99 % vykurovacích systémov, vrátane kotlov komunikujúcich cez protokol OpenTherm,
  • ovládať ho môžete cez dotykový displej, aplikáciu v smartfóne alebo hlasom – kdekoľvek sa nachádzate
  • dokáže riadiť aj prípravu teplej úžitkovej vody, chladenie však ovládať nedokáže,
  • dokáže sa naučiť váš denný režim, zistí, že ste odišli z domu a vie, ako dlho trvá vykúrenie na určitú teplotu, vďaka čomu šetrí náklady,
  • zobrazí vám predpoveď počasia, prispôsobí jej vykurovanie a dá vám tipy na ďalšiu úsporu,
  • podporuje aj plne manuálny režim, pri ktorom si žiadanú teplotu nastavíte sami. 

 

Zdroj : smartmagazin.sk


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button