Generátor DG972 to vyjadrí priebehom,

ale aj farbou
Generátor DG972 to vyjadrí priebehom,
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  199 zobrazení
0
 0
Recenzie meracej techniky

Zjednodušte si prácu s moderným nástrojom, ktorý pri výrobe signálu poteši nielen svojimi rozsahmi alebo radom volieb, ale aj jednoduchou obsluhou. Všetko farbisto opíše, profíkov neurazí a menej skúseným ešte rád napovie.

V priebehu času

Práca vývojára alebo testovacieho inžiniera býva náročná už sama o sebe, tak prečo ju ďalej komplikovať zložitými prístrojmi? V spoločnosti Rigol uvažujú rýdzo prakticky a nezostali iba pri slovách. V septembri minulého roka totiž predstavili novú radu generátorov AFG s označením DG900. Jej tri modely pracujú s dvomi výstupnými kanálmi, vzorkovacej frekvencii 250 MS / s, pamäťou v dĺžke 16 miliónov bodov a napríklad pre funkciu sínus ponúknu výstupný kmitočet až 100 MHz. My sme na účely testu zvolili zlatú strednú cestu tvorenú generátorom DG972 pôsobiacim do 70 MHz.

Oku lahodiace návrh sa obišiel bez ventilátora, takže logicky pribudla kopa tvarovaných vetracích otvorov. Ticho v laboratóriu bude preto vykúpené iba ľahkým zahrievaním tela v pravej hornej časti a snáď aj zvýšenú náchylnosťou k lapanie prachu, ktorý budete handričkou len ťažko odstraňovať. Čo je ale podstatné, vďaka 16bitovému vertikálnemu rozlíšení vzrástol oproti systému so 14 bitmi štvornásobne počet výstupných napäťových úrovní. To sa len tak neprehliadne.

Dotýkať sa povolené

Polovicu predného panela programovateľného generátora DG972 zaberá dotykový displej s uhlopriečkou cez štyri palce. Nasleduje mechanický vypínač a napravo potom ovládacie sekcie zo 14timi gumovými tlačidlami, praktickým otočným voličom s funkciou potvrdenia a konečne aj s trojicou konektorov BNC. Dvoch výstupných a jedného vstupného BNC konektora na účely merania so vstavaným čítačom. V takomto prípade sa ale musíte vzdať kanála č. 2. Rovnaký počet konektorov BNC nájdete aj na opačnej strane. Pomôžu pri synchronizácii, externé moduláciu, so spúšťaním v oboch smeroch pod. Výpočet prvkov už len dopĺňa rozhranie USB (Host / Device) a sieťové napájanie.

Generátor vyzerá robustne a dáva o sebe vedieť aj svojou váhou. Ani to však nestačí na to, aby sa nekývala alebo pri ovládaní mechanických tlačidiel nezačal "cestovať" po stole. Ovládanie dotykového panela každopádne uľahčia vyklápacie nožičky. Zápästie je síce stále namáhané, ale už nie toľko. Problém možno našťastie vyriešiť umiestnením prístroja nad pracovnú plochu. Jas TFT LCD dokážete nastaviť v širokom rozsahu, avšak jeho sledovanie vyložene z bočného podhľadu už výrobca nepodporuje. To však neplatí o vlastnom či vonkajším úložisku a rovnako tak aj spojenie s počítačom alebo vhodným osciloskopom, ktorého snímané priebehy možné opakovane rekonštruovať.

Rozmieta a moduluje

Hlavná ponuka pri novom generátore Rigol zahŕňa celkom päť položiek. Začínate voľbou typu priebehu a pokračujete výberom modulácie. Systém ďalej umožňuje definovať spôsob rozmietania, prácu s daným počtom cyklov alebo napr. Hradlovanie. V pokročilejších prípadoch pamätá tiež na výrobu pseudonáhodných tokov dát PRBS, protokol RS232 či vlastné sekvencie. Pokiaľ ide o harmonické kmitočty, pracuje až do ôsmeho rádu.

Na základe výberu funkcie potom dostávate možnosť voľby kľúčových parametrov - v časovej i frekvenčnej oblasti a v mnohých rôznych jednotkách. Pre väčšiu názornosť sa na displeji zároveň vykresľuje modelový priebeh a farebne odlíši význam takéhoto nastavenia. A ak by generátor DG972 predsa niečo nezvládol, vie sa aj pekne ospravedlniť. Systémové oznámenie síce vzápätí zmizne, ale môžete ho spätne vyvolať.

Červený a modrý

Ovládanie prebieha svižne, podporuje akustickú signalizáciu a veľa času po zmene nastavení nezaberie ani prípadná inicializácia. Návrh logicky kombinuje dotykové ovládanie s povelmi zadávanými pomocou tlačidiel alebo tiež otočným voličom. Jeho prítomnosť oceníte nielen pri ručnom definovaní číselnéj hodnoty, ale aj počas pohybu v ponuke podskupiny "Arb", ktorá inak obsahuje obrovské množstvo položiek. Červená farba sprevádza kanál č.1, zatiaľ čo druhý výstup už bude ladený celý do modra. Zelená tu konečne patrí samotnému čítaču. Ten potom umožňuje rad nastavení, podporuje štatistické výpočty, vykresľovanie na časovej osi a namerané údaje dokáže "pretlačiť" aj do hlavnej ponuky.

Jeden pre všetkých

S generátorom DG972 sa výroby precíznych signálov, prednastavených alebo aj rýdzo vlastných, nemusíte obávať. A to ani v prípade, že sa na ňom pri meraní a testovanie vystrieda desiatka užívateľov. Stačí len poznať svoje poradové číslo. Pokiaľ ale napriek tomu zneistíte, stále je tu k dispozícii systémové nápoveda. Či už na všeobecnej úrovni alebo v súvislosti s konkrétnym nastavením či funkciami jednotlivých tlačidiel. Veď nesmie odradiť ani študentov. Model DG972 disponuje 2 výstupnými kanálmi a internou pamäťou s hĺbkou 16 Mpts. Okrem štandardných funkcií má integrované cez 160 ľubovoľných signálov, medzi ktoré patrí napr. ECG, Gaussova krivka, Lorentz krivka, Dual Tone alebo exponenciálny vzostup a pokles. Maximálna kvalita signálu činí 1 ppm pri rozlíšení 16 bit.

 

Technické parametre

 

Rozsah frekvencie 70 MHz (max)
Frekvenčný rozsah (sínus) 1 µHz – 70 MHz
Frekvenčný rozsah (obdĺžník) 1 µHz – 20 MHz
Frekvenčný rozsah (trojuholník) 1 µHz – 1.5 MHz
Frekvenčný rozsah (ARB) 1 µHz – 20 MHz
Modulácia (vnútorná) AM, FM, PM, ASK, FSK, PSK, PWM
Hmotnosť 1.75 kg
Výstup signálu Trojuholník
Obdĺžník
Sinus
Zobrazenie LCD
Šírka 238 mm
Frekvencia (max.) 70 MHz
Napájenie VDE Napájanie z el. siete
Počet kanálov 2kanálový
Výška 97 mm
Typ gerátoru-funkcie (kategória) Arbitrátny generátor funkcií
Rozhranie USB
Hostiteľský port USB
USB zariadenie
Kalibrácia Bez certifikátu

 

Výbava

  • Šírka pásma 70 MHz
  • 2 výstupy
  • Vzorkovacia frekvencia: 250 MSA / s
  • Hĺbka pamäte: 16 Mpts
  • Rozlíšenie: 1 μHz
  • Typy modulácie: AM, FM, PM, ASK, FSK, PSK a PWM atď
  • Sínus, obdĺžnik, trojuholník, impulzy, šum, Dual Tone, harmonické skreslenie, 160 integrovaných zadaných funkcií

Rozsah dodávky

  • BNC kábel
  • Pripojovací USB kábel
  • Napájací kábel

 



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button