Elektronická záťaž EBD-A20H

Elektronická záťaž EBD-A20H
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  614 zobrazení
1
 0
Recenzie napájacej techniky

S týmto prístrojom od výrobcu ZKE Tech môžete nielen testovať všetky typy akumulátorov a batérií, ale aj testovať odolnosť voči jednosmernému napätiu do 30 V. Spotrebič môžete zaťažiť až do 20 A alebo do 200 W, podľa toho, ktorá hranica sa dosiahne skôr.

Elektronickú záťaž EBD-A20H si môžte kúpiť na tomto odkaze - klikni (Aliexpress)

Elektronickú záťaž EBD-A20H si môžte kúpiť na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Čo môžete robiť s EBD-A20H?

S týmto prístrojom môžete zaťažiť napájací zdroj, alebo nabíjateľnú batériu na dobu, ktorú je možné nastaviť až na 999 minút s konštantným prúdom medzi 100 mA a 20 A. Prístroj meria čas, napätie a prúd a počíta dodaný výkon vo wattoch, energia dodaná vo watthodinách a kapacita v ampérhodinách. Tieto všetky informácie sa zobrazia na dvojriadkovom displeji.
Okrem toho môžete pripojené zariadenie zaťažiť aj konštantným výkonom a to až do úrovne 200 W. Zariadenie potom z nameraného koncového napätia vypočíta prúd.
Pre obe merania môžete nastaviť takzvané "medzné" napätie, pri ktorého dosiahnutí sa merací cyklus automaticky ukončí. Týmto spôsobom si môžete pri vašom experimentovaní odpovedať na otázky, ako napríklad "ak zaťažím svoju 12 V batériu prúdom 1.5 A, ako dlho jej bude trvať poklesnutie koncového napätia na úroveň 10.8 V?".
Ešte zaujímavejšie je, že si môžete pripojiť záťaž EBD-A20H k počítaču a využiť toto zariadenie ako skutočný záznamník pomocou stiahnuteľného softvéru "EB Tester". Týmto spôsobom môžete dokumentovať obidva opísané meracie cykly zobrazením nameraných údajov napätia a prúdu v prehľadnom grafe ako funkcie času alebo exportom nameraných údajov do súboru TXT pre neskoršie použitie.
Pomocou funkcie "Auto test" softvéru môžete naprogramovať plne automatický merací cyklus, napríklad zvyšovať prúd o 100 mA každú minútu, kým sa nedosiahne medzné napätie.

Cena a dodanie

Táto elektronická záťaž sa na AliExpress ponúka za cenu začínajúcu na 49.29 EUR. Za dopravu zaplatíte 44.29 EUR. Konrétny kus použitý v recenzii bol objednaný cez predajcu na stránkach Banggood za 87.15 € a 11.05€ za poštovné. Prístroj sa dodáva v kartónovej škatuli so vzduchovými vankúšmi. Napriek hmotnosti zariadenia sa riziko poškodenia pri preprave z Číny javí ako minimálne.

Rozsah dodávky

EBD-A20H sa dodáva vrátane:

  • Dva 50 cm dlhé flexibilné napájacie káble.
  • Dva 50 cm dlhé tenké ohybné pripojovacie napäťové káble.
  • 90 cm dlhý kábel TTL na USB pre prepojenie s PC.
  • Napájací zdroj 12 V / 1 A s 90 cm káblom a USA zástrčkou.
  • USA / EU adaptér pre napájcí adaptér.
  • 16-stránkový čínsky manuál.

Štyri testovacie káble majú na jednej strane krokosvorky. Silné napájacie káble sú na druhej strane zakončené veľkými medenými okami s prúdovou kapacitou 30 A. Musíte ich zaskrutkovať pod 4 mm konektory na EBD-A20H. Dva tenké káble sú ukončené celkom amatérsky pôsobiacimi 4 mm banánkami, ktoré nájdete na lacných prepojovacích vodičoch iných výrobcov. Aj keď je zariadenie samozrejme určené iba na prácu s napätím do maximálne 30 V, nemám rad zástrčky, kde je  možnosť dotyku so živými časťami. Ktovie, na čo ešte bude užívateľ tieto káble používať!
Kábel TTL / USB má na jednej strane veľký konektor USB-A, ktorý obsahuje elektroniku v krytke konektora. Na druhej strane tento kábel končí vo veľmi pevnom štvorpólovom skrutkovacom konektore.
Dodávaný sieťový zdroj má ploché americké kolíky, ale je pribalený aj adaptér na európske okrúhle kolíky. Napájací kábel končí v štandardnom konektore 5,5 mm x 2,1 mm.

Rozsah dodávky elektronickej záťaže

Elektronická záťaž EBD-A20H

Samotné zariadenie je umiestnené v robustnom kovovom kryte so šírkou 190 mm, výškou 100 mm a hĺbkou 150 mm a váži 1,8 kg. Na prednej strane sa nachádza známy štandardný LCD displej s radičom HD44780 s 2 x 16 znakmi, rotačný enkóder s označením "SET", ktorý môžete tiež stlačiť, a tlačidlo "ON", pomocou ktorého spustíte alebo zastavíte merací cyklus. Štyri dodávané káble môžete pripojiť k štyrom 4 mm konektorom. Pomocou tejto štvorvodičovej techniky minimalizujete chyby merania pri meraní koncového napätia batérie alebo akumulátora. Ak by ste pracovali iba s dvoma káblami, voltmetr v EBD-A20H by nemeral svorkové napätie, ale svorkové napätie mínus pokles napätia na pripojovacích kábloch. Pri maximálnom prúde 20 A nie je tento pokles napätia zanedbateľný. Vďaka štvorvodičovej technológii môžete pripojiť voltmetr priamo na svorky testovaného prístroja bez prúdu a merať tak skutočné napätie na svorkách, nezávisle od odoberaného prúdu.
Dva 4 mm konektory pre prúd sú dosť veľké, pretože musia byť schopné zvládnuť prúd 20 A bez toho, aby sa príliš zahrievali.

Predná a zadná strana elektronickej záťaže

Na zadnej strane vľavo uvidíte prepínač ON / OFF vo forme tlačidla, konektor pre napájanie 12 V a štvorpólový skrutkový konektor pre kábel rozhrania TTL / USB. Hlavný vypínač zariadenia je opäť nelogicky umiestnený mimo dosah na zadnej strane. Tento prepínač prepína iba 12 Vdc sieťového napájacieho zdroja a na prednej doske je dostatok miesta na umiestnenie tohto prepínača. Ak máte "stenu" meracích prístrojov a chcete umiestniť tento prístroj na vhodné miesto medzi nimi, potom je zapínanie na zadnej strane zariadenia skutočnou katastrofou.
Pravú stranu takmer úplne zaberá vetracia mriežka so štrbinami šírky 3 mm. Ľavá strana obsahuje veľký ventilátor chránený mriežkou. Štyri gumené nožičky zaisťujú stabilné a bezšmykové umiestnenie na vašom pracovnom stole.

Špecifikácie modelu EBD-A20H

Podľa výrobcu ZKE Tech spĺňa táto elektronická záťaž nasledujúce špecifikácie:

  • Napájacie napätie: 12 Vdc / 1 A.
  • Rozsah nastavenia medzného napätia: 0 V ~ 30 V
  • Nastavenie rozlíšenia napätia: 10 mV
  • Aktuálny rozsah nastavenia: 0,10 A ~ 20 A.
  • Rozlíšenie nastaveného prúdu: 10 mA
  • Rozlíšenie merania napätia: 1 mV
  • Presnosť merania napätia (0,0 V 4,5 V): 0,003 V ± 0,5%
  • Presnosť merania napätia (4,5 V ~ 30 V): 0,001 V ± 0,5%
  • Prúdové rozlíšenie merania: 10 mA
  • Presnosť merania prúdu: 0,01 A ± 0,5%
  • Trvalý výkon: 180 W.
  • Špičkový výkon: 200 W.
  • Indikácie: napätie ~ prúd ~ výkon ~ energia ~ kapacita ~ čas
  • Funkcia DSC-CC: zaťaženie konštantným prúdom
  • Funkcia DSC-CP: zaťaženie konštantným výkonom
  • Rozmery: 190 mm šírka x 100 mm výška x 150 mm hĺbka
  • Hmotnosť: 1,8 kg

Elektronika v EBD-A20H

Odskrutkovanie krytu

Po odskrutkovaní deviatich skrutiek môžete z hornej časti puzdra v tvare písmena U odstrániť spodnú časť skrinky. Obe časti sú však stále navzájom spojené pomocou kábla, ktorý napája ventilátor. Tento kábel je pripojený k doske plošných spojov pomocou ľahko odstrániteľného konektora.
Ako ukazuje nasledujúca fotografia, interná časť zariadenia pozostáva hlavne z veľkého bloku chladiča, dosky na tomto bloku pre ovládanie MOSFET tranzistorov a malej doske ovládacej logiky, ktorá je priskrutkovaná k prednému panelu.
Vnútorná konštrukcia zariadenia vyzerá celkom úhľadne. Všetky spájkované káble sú zakončené zmršťovacou bužírkou a káble sú úhľadne zviazané pozdĺž okrajov skrinky.
Okamžite je viditeľné, že štyri MOSFETy sú priskrutkované neizolované k chladiacemu bloku. Ďalšie zistenie ukazuje, že chladič je izolovaný na spodnej časti krytu. Vzdialenosť medzi spodnou časťou chladiča a spodnou časťou skrinky je však veľmi, veľmi malá. Osobne si myslím, že to mohlo byť o pár milimetrov viac! O to viac, že ​​tento chladiaci blok je priskrutkovaný na spodok iba pomocou dvoch skrutiek, a preto sa môže pohybovať tam a späť.

Pohľad na elektroniku záťaže

Riadenie MOSFETov

Štyri MOSFETy na chladiči sú typu URFP250M. Tieto polovodiče majú RDS 0,075 Ω a prúd maximálne do 30 A. Maximálny rozptyl výkonu je 214 W. Táto časť obvodu sa preto javí ako výrazne predimenzovaná. To je samozrejme len dobre. Na fotografii nižšie môžete vidieť, že vedľa štyroch MOSFETov je KSD-01F H090. Toto je teplotný spínač, ktorý sa aktivuje pri teplote 90 ° C. Slúži na ovládanie ventilátora. Funguje to pri dvoch rýchlostiach. Keď je prístroj zapnutý, pracuje pri nízkej rýchlosti. Ak je chladič teplejší ako 90 ° C, ventilátor sa prepne na vyššiu a o dosť hlučnejšiu rýchlosť.

Táto doska s plošnými spojmi obsahuje štyri rezistory RX21 s 0,1 Ω a 6 W. Distribuujú prúd medzi štyri MOSFETy. Hrubé červené a čierne vodiče smerujú k napájacím konektorom na prednej doske. Môžete ľahko vysledovať ich zapojenie: od čierneho vodiča cez širokú cestu na PCB k dvom snímacím odporom RC11 a RC12, štyri 6 W rezistory, k MOSFETom a od MOSFETov cez širokú cestu späť do hlavnej cesty. Je zvláštne, že z troch širokých ciest na PCB bola iba tá horná opatrená neopatrným nánosom spájky pre prúdové posilnenie spoja. Význam toho mi tak povediac uniká.
V ľavom hornom rohu ( vedľa D4 ) je konektor na pripojenie ventilátora. Pod ním sa nachádza 8 pinový konektor pre prepojenie s doskou logiky na prednom panele.

Doska riadenia  MOSFETov

Elektronika za predým panelom

Na tejto PCB je pomerne veľa elektroniky. Operačná zosilňovač OP213F od Analog Devices, s veľmi nízkym offsetom iba 100 μV. Dva kusy LM358A čo sú dvojité operačné zosilňovače. Ďalej tu nájdete CD4053, čo je trojitý analógový Multiplexer/Demultiplexer. STM8S105K4 - "mozog" celého prístroja je 8 bitový mikrokontrolér, s desaťbitovým ADC, ktorý prevádza analógové veličiny, ktoré sa majú merať, na digitálne spracované dáta.
Rotačný kódovač je umiestnený na malom  PCB, ktorý je pripojený k hlavnej PCB cez konektor.

Elektronika za predným panelom

Kábel TTL / USB

Tento štvoržilový kábel, štandardný Prolific PL2303, odosiela +5 Vdc, GND, RXD a TXD do USB portu na vašom PC. Týmto spôsobom môže zariadenie komunikovať v oboch smeroch so softvérom, ktorý si môžte stiahnuť na odkaze nižšie. Veľký konektor USB-A je zlepený, takže nie je prístupný, ale na internete je veľa fotografií, ktoré vám ukážu, čo je vo vnútri, viď obrázok nižšie.

Práca s EBD-A20H

Spustenie

Po zapnutí prístroja sa v hornom riadku displeja zobrazia nasledujúce informácie:

  • CC : režim je nastavený na "Konštantný prúd".
  • 0,000 V : výstupné napätie pripojeného zariadenia.
  • 00.00 A : prúd dodávaný pripojeným zariadením.

Na spodnom riadku:

  • OFF : režim zariadenia, ktorý je teraz zjavne stále "OFF".
  • 0000 : čas meracieho cyklu, ešte nie je nastavený.
  • 0000mAh : dodaná kapacita.

Pripojenie článku, batérie alebo napájacieho zdroja

Teraz pripojte testované zariadenie alebo akumulátor k EBD-A20H pomocou štyroch dodávaných káblov. Na displeji napätia sa teraz zobrazuje napätie na svorke pripojeného zariadenia.

Nastavenie režimu na DSC-CC alebo DSC-CP

Stlačte tlačidlo SET aspoň na dve sekundy. Tieto dva režimy môžete nastaviť otočením gombíka SET :

  • DSC-CP : zaťaženie s konštantným výkonom.
  • DSC-CC : zaťaženie konštantným prúdom.

Nastavte parametre na DSC-CC

V tomto režime sa zobrazenie na  displeji zmení tak, ako na obrázku nižšie. Jeden z nasledujúcich troch parametrov môžete rýchlo nastaviť stlačením tlačidla ON. Stlačením a otočením gombíka SET môžete prechádzať číslami a postupne ich nastavovať na požadovanú hodnotu:

  • Zaťažovací prúd (A) : nastaviteľný medzi 100 mA a 20,00 A.
  • Medzné napätie (V) : nastaviteľné od 10 mV do 30,00 V.
  • Čas (min. ): Nastaviteľný od 1 minúty do 999 minút.

Ak nastavíte čas na 000 min, bude merací cyklus trvať až do doby kým ho sami neukončíte. Potom stlačte tlačidlo SET na viac ako dve sekundy. Nastavenia sa uložia.

Nastavte parametre na DSC-CP

Na displeji sa zobrazia údaje uvedené na obrázku nižšie. Indikácia dodávaného výkonu sa teraz zmení. Tento parameter môžete nastaviť s rozlíšením 1 W. Opätovným stlačením SET dlhšie ako dve sekundy nastavenie uložíte.

Spustite cyklus merania

Krátkym stlačením tlačidla ON spustíte cyklus merania. Indikácia "OFF" na displeji sa zmení na "DSC". Pripojené zariadenie je teraz nabité alebo vybité prúdom alebo výkonom, ktorú ste nastavili. Krátkym stlačením tlačidla SET môžete prepínať medzi zobrazením celkového dodaného výkonu v mWh alebo celkovej dodanej kapacity v mAh. Rovnakým spôsobom prepínate medzi indikáciou uplynulého času meracieho cyklu alebo aktuálnym dodávaným výkonom vo W.

Ukončite merací cyklus

Stlačením ON ukončíte merací cyklus. Stlačením tlačidla SET uvidíte dodaný výkon (ktorý je teraz samozrejme nulový), celkovú dobu trvania cyklu, celkovú dodanú kapacitu (mAh) alebo celkovú dodanú energiu (mWh).

Niekoľko jednoduchých testov s EBD-A20H

Chladenie a vnútorná teplota

Mám 12 V napájací zdroj, ktorý dokáže dodať maximálny prúd 30 A. Ideálne zariadenie na otestovanie výkonu pre EBD-A20H. 12 V krát 30 A však poskytuje výkon až 360 W, s ktorým si EBD-A20H nevie rady. Po spustení testu procesor zabezpečí to, že absorbovaný prúd klesne na 17.12 A. S koncovým napätím napájacieho zdroja, ktoré kleslo na 11.68 V, to pekne zodpovedá spotrebe energie 200 W.
Pri ďalšom teste som sa dočítal, že dva káble, ktoré sú určené pre vybíjanie prúdu, sú príliš tenké a pri maximálnom zaťažení sa čoskoro značne zahrejú. V teste so 17 A som si to nevšimol. Aj po pol hodine boli tieto káble iba príjemne teplé. Asi po desiatich minútach prešiel ventilátor na plnú rýchlosť. Po pol hodine sa namerala teplota vzduchu na výstupe z ventilátora ako 35.3 ° C. Teplota chladiaceho bloku sa merala pomocou termočlánku: 92.5 ° C.

Presnosť merania napätia

EBD-A20H bol pripojený k digitálne nastaviteľnému zdroju napájania a porovnal som napätie EBD-A20H s úrovňou  referenčného merača Fluke 8842A. Výsledky sú uvedené v nasledujúcej tabuľke a myslím si, že sú vynikajúce.

Namerané napätie s Fluke 8842A Namerané napätie s EBD-A20H Percentuálny rozdiel v meraní
1.00124 V 1.002 V 0.07 %
5.0044 V 5.002 V 0.05 %
10.0007 V 9.993 V 0.08 %
15.0050 V 15.03 V 0.16 %
20.009 V 20.03 V 0.10 %
25.001 V 25.04 V 0.15 %
29.497 V 29.54 V 0.14 %
29.997 V Mimo rozsah - - -

 

Presnosť ampérmetra

Vytvoril som sériový obvod pozostávajúci s napájacieho zdroja, EBD-A20H a stolného multimetra Voltcraft VC650BT, a nastavil som prúd na EBD-A20H. Výsledky týchto meraní sú opäť zhrnuté v nasledujúcej tabuľke. Nemôžem merať viac ako 10 A, a už sa stalo. že som odpálil poistku v Fluke kvôli príliš vysokému prúdu. Tieto výsledky možno tiež označiť za vynikajúce.

Prúd nastavený na EBD-A20H Meraný prúd na Voltcraft 650BT Percentuálny rozdiel
00.10 A 0.099 A 1.00 %
00.50 A 0.497 A 0.60 %
01.00 A 0.997 A 0.30 %
02.00 A 1.998 A 0.10 %
03.00 A 2.995 A 0.16 %
04.00 A 3.994 A 0.15 %
05.00 A 4.995 A 0.10 %
06.00 A 5.991 A 0.15 %
07.00 A 6.995 A 0.07 %
08.00 A 7.996 A 0.05 %
09.00 A 8.995 A 0.05 %
10.00 A 10.003 A 0.03 %

 

Softvér "EB Tester"

Softvér si môžete stiahnuť z www.zketech.com. Stránka je síce v čínštine, ale na stiahnutie sú tam iba 4 súbory. V stiahnutom súbore RAR nájdete:

  • Anglický manuál.
  • Inštalačný súbor softvéru.
  • Inštalačný súbor ovládača pre USB port.

Najskôr nainštalujte softvér a potom USB ovládač. Otvorte softvér a najskôr pripojte EBD-A20H k počítaču pomocou dodávaného kábla. V okne "Com Setting" (vpravo dole) vyberte port COM, ku ktorému je zariadenie pripojené. V mojom prípade to bol COM7, ale môže sa líšiť podľa toho, koľko portov máte obsadených, a v závislosti od toho, aké USB ovládače sú už vo vašom PC nainštalované.
Potom kliknite na tlačidlo "Conect" v rovnakom okne a mala by sa začať komunikácia medzi počítačom a zariadením. Na displeji EBD-A20H sa zobrazí text "PC" a teraz môžete zariadenie obsluhovať pomocou počítača.

Verzia 1.8.5
Teraz si čo to povieme o možnostiach verzie softvéru vo verzii V.1.8.5. Postupom času môže byť samozrejme ponúknutá novšia verzia softvéru.

Možnosť "Single test"

Túto voľbu testu si môžte vybrať z dvojice kariet umiestnených vpravo. V tomto režime obsluhujete zariadenie pomocou softvéru rovnako ako pomocou tlačidiel na prednom paneli. Nasledujúci obrázok zobrazuje výsledky testu troch lítium-iónových batérií LGDAHB31865 3,7 V s kapacitou 1 500 mAh. Modrá čiara zobrazuje priebeh pomaly klesajúceho svorkového napätia, červená čiara ukazuje konštantný záťažový prúd 10 A. Dáta môžete samozrejme exportovať rôznymi spôsobmi. Ovládanie programu je ľahké a intuitívne, bez množstva zbytočných funkcií, ktoré by sťažovali jeho ovládanie, či odčítanie nameraných hodnôt. Šestnásťstranový manuál je pomerne rozsiahly a je napísaný ľahko zrozumiteľnou angličtinou (pocta čínskemu produktu), Takže sa ním nebudeme ďalej zaoberať.

Možnosť "Auto test"

Pomocou tejto možnosti môžete pripojenú batériu zaťažiť prúdom, ktorý sa postupne zvyšuje. Môžete nastaviť nasledujúce parametre:

  • Štartovací prúd (Start Curr).
  • Konečný prietok (Stop Curr).
  • Krokový prúd (Step).
  • Koncové napätie (Cutoff Volt).
  • Čas kroku (Change).

Po kliknutí na tlačidlo "Start" nabije EBD-A20H pripojený napájací zdroj alebo batériu postupným zvyšovaním prúdu, ktorý je plne riadený softvérom, a na grafe vidíte, aké to má dôsledky na napájanie a svorkové napätie. V okne "Run Data" sa zaznamenáva napätie, prúd a dodávaný výkon v každom kroku vo forme tabuľky.

Záver

Čo na záver. Jedná sa o relatívne jednoduché a malé zariadenie, ale čo som príjemne prekvapený tak s veľkou pridanou hodnotou, ktorá ho povyšuje na plnohodnotný automatizovaný merací systém, ktorý využijete napríklad pri stavbe powerbank, samotných článkov, akumulátorov, alebo pri testovaní napájacích zdrojov. Čo chýba na prednom panely v podobe ovládacích prvkov, to dostanete v dodanom softvéry a ozaj to stojí zato. Po konštrukčnej stránke nie je veľmi čo vytknúť, nakoľko záťaž je spracovaná veľmi dobre, nakoľko je z kovu a nie z plastu. Plusom konštrukcie je masívny chladič, účinné aktívne chladenie a hrúbka vodičov vnútri zariadenia. Čo jediné môžem vytknúť, je podľa mňa značne malý priemer prepojovacích vodičov pre meranie a lacno pôsobiace krokosvorky, ale to nie je nič čo by sa za pár minút nedalo napraviť a vyrobiť si nové kvalitnejšie vodiče. Za mňa však jednoznačne odporúčam, aj keď sa nejedná o bežný kus meracej techniky, tak verte, že pokiaľ ste ju doposiaľ nepoužívali, tak si pre ňu využitie určite čoskoro nájdete, tak ako ja.

 

Elektronickú záťaž EBD-A20H si môžte kúpiť na tomto odkaze - klikni (Aliexpress)

Elektronickú záťaž EBD-A20H si môžte kúpiť na tomto odkaze - klikni (Banggood)



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button