Elektromer s komunikáciou alebo bez? Rozmyslieť sa môžete aj dodatočne

Elektromer s komunikáciou alebo bez? Rozmyslieť sa môžete aj dodatočne
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  384 zobrazení
2
 0
Elektroinštalácie

Firma MBS, osvedčený výrobca meracích transformátorov uviedla na trh dve nové, vlastne radu nových jednofázových elektromerov M1PRO a trojfázových elektromerov M3PRO. Je možné si vybrať zariadenie pre priame alebo nepriame meranie, a to s voliteľným typom komunikačného rozhrania a v dnešnej dobe toľko vyžadovanú certifikáciou MID. Inováciou je možnosť dodatočnej inštalácie komunikačného modulu.

Prehľad elektromerov M1PRO a M3PRO

Tieto dva rady elektromerov ponúkajú možnosť meranej veličiny nielen presne zaznamenať, ale v prípade potreby je aj centralizovať prostredníctvom komunikačného rozhrania. V ponuke sú elektromery pre priame merania do 40, 80 alebo 125 A. Pre náročnejšie aplikácie, s použitím meracích transformátorov prúdu, sú k dispozícii varianty pre meranie nepriame, a to až do 10 000 A. S ohľadom na optimálnu cenu obsahuje každý elektromer práve jeden typ komunikácie, takže si možno vybrať prístroj presne podľa potrieb, bez zbytočných funkcií zaťažujúcich rozpočet užívateľa. V ponuke je pulzný výstup alebo rozhrania M-Bus alebo Modbus. Väčšina modelov je tiež vybavená obľúbenou funkciou multimetra, ktorá umožňuje zobrazovať hodnoty napätia, prúdu, účinníka, frekvencie a fázového i celkového činného, ​​jalového a zdanlivého výkonu, a to buď na displeji, alebo cez komunikáciu. Keďže komunikácia medzi meracími prístrojmi a miestnymi alebo vzdialenými systémami správy otvára novú radu príležitostí pre automatizáciu, dopĺňa ponuku samotných elektromerov rad komunikačných modulov.
Tieto komunikačné jednotky o šírke jedného modulu DIN sa jednoducho osadia bezprostredne vedľa už existujúceho elektromera a komunikácia s elektromerom potom prebieha prostredníctvom vstavaného IrDA portu rýchlosťou 9 600 baud. V závislosti na rozhraní sú moduly napájané priamo zo zbernice, alebo samostatne, sieťovým napätím 230 V AC.

Pre dodatočnú montáž k existujúcemu elektromeru je možné využiť už spomínanú komunikáciu M-Bus alebo Modbus a pre náročnejšieho používateľa sú k dispozícii rozširujúce rozhrania KNX, LAN TCP / IP, Wireless M-Bus alebo e-Vision. Posledný spomínaný modul, e-Vision s vstavaným webovým serverom ponúka možnosť inteligentného riadenia spotreby energie. Vďaka prehľadnej vizualizáciu zhromaždených údajov možno jednoducho kontrolovať spotrebu a výrobu, napr. z fotovoltaickej elektrárne a následne optimalizovať využitie elektrickej energie. Samozrejmosťou sú nielen súhrnné grafy výroby, spotreby a nákladov, ale aj možnosť notifikácií e-mailom v prípade prekročenia nastavených limitov, či predikcie budúcich hodnôt.

Prostredie webového servera modulu e-Vision

V prípade potreby merania vyšších prúdov (nepriame meranie) bude užívateľ k elektromerom potrebovať tiež meracie transformátory prúdu. Tých má MBS, čoby zavedený dodávateľ transformátorov, naozaj širokú ponuku. Od klasických násuvných alebo závitových, cez modely s rozoberateľným jadrom až po Rogowského cievky používané vo stiesnených priestoroch. Väčšinu meracích transformátorov firma dodáva aj s úradným overením (Ciachovaním) pre potreby fakturačného merania.

Merací transformátor prúdu

Zdroj : Daniel Rycka, časopis ELEKTRO č.7/2021



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button