Duálna spájkovacia stanica

Duálna spájkovacia stanica
AEdison Pridal  AEdison
  458 zobrazení
0
 1
Vybavenie dielne

Konečne po štyroch mesiacoch skúšania, navrhovania a nervov, som dokončil projekt s ktorého mám skutočnú radosť. (Ono len dva mesiace som vyčakával na balíčky od ryžojedov). Čim ďalej tím viac začínam prichádzať na chuť tomu rozsypanému smetiu na doske z názvom SMD. Začal som si preto postupne nakupovať výbavu na prácu z SMD ale facku mi dala cena za teplovzdušnú spájku. Duálne stanice na Slovensku začínajú na cene 120€, čo už je solídny peniaz. Ebay to má o niečo lepšie, ale ani tých 80€ nieje ono. Preto som sa rozhodol po dlhom čase započať nový projekt a tu je výsledok mojej práce:

 

 

Predstavujem vám duálnu spájkovaciu stanicu, ktorá pozostáva zo štandardnej teplovzdušnej hlavice spájkovačky 898D a upraveného spájkovacieho pera. Celkom problematické bolo zohnať samca pre konektor mic 9 ale ebay to istí. Počnúc dnešným dňom to dotyčný už nepredáva. Zapojil som tiež magnetický kontakt v teplovzdušnej, no zatiaľ však nemám vymyslený stojan.
Srdcom celej stanice je ATmega328P alebo inak povedané Arduino Nano.
Display som využil z nejakého čínskeho diagnostického kitu pre PC a NTB, ktorý jaksi nefungoval od prvého momentu rozbalenia. Dohľadal som že sa jedná o nejakú čínsku napodobeninu PCD8544 (nokia 3310) z označením LCD-10168. Display je takmer totožný až na jeden pin naviac a iné usporiadanie. Keďže súčiastku pre eagle by som hľadaj márne, navrhol som si ju poctivo sám a čuduj sa svete, aj celkom presne.
Teplotu odčítavam cez MAX6675 modul a thermopil čidlo k multimetru. Po dosiahnutí nastavenej teploty, stanica zapíska.
Klávesnica je analógová z dôvodu nedostatku pinov, ale funguje spoľahlivo.
Napájanie mám riešené cez jeden 5V 1A a 12V 1A spínaný zdroj. Mal som problém uchladiť stabilizátor pri podsvietení (tie prdy pod displayom si cucajú 300mA) a ventilátoru v teplovzdušnej. Pri analógovej klávesnici je stabilné napätie podstatný fakt. Takto som elegantne vyriešil všetky problémy za 4€.
Spájkovacie pero je obohatené o tepelné čidlo a tým pádom aj robené na mieru mojej stanici. Chcel som použiť nejaké štandardné pero na 230V z čidlom ale nenašiel som žiadnu spájkovaciu stanicu ku ktorej sa takéto pero predáva.
Skrinka je navrhovaná v programe SketchUp a vyrobená z obojstranného plošného spoja. Nenašiel som žiadnu vyhovujúcu kovovú skrinku, tak som si pridal 3 dni roboty.
Popisky ako je u mňa zvykom, niesu... Aspoň zatiaľ nie ale uvažujem ako by som to zrealizoval.

 

Schéma zapojenia :

 

Realizácia

 

 

 

 

Zhrnutie:
Celková cena: 45 - 50€ bez nákladov na výrobu dps, skrinky a displaya.
Pokusy a omyly: +35€
Skúsenosti: na nezaplatenie
Čas: nadobro stratený
Výsledok: pre mňa niet krajší

Za každý komentár či už kladný alebo záporný budem rád. :wink:
Určite som na niečo zabudol ako sa poznám, niekde nejaká ta chybička atď...

Dokumentácia k projektu na stiahnutie (1.8MB) - Klikni


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Ľubomír Gonda pred 4 rokmi

Skvelá práca;) veru skúsenosti ti nikto neukradne;) nech to dobre "pájkuje" , veľa zdaru prajem!

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button