DL3021: záťaž, ktorú budete vyhľadávať

DL3021: záťaž, ktorú budete vyhľadávať
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  377 zobrazení
1
 0
Recenzie napájacej techniky

Kým vrcholový športovec sa zbavuje každej záťaže, vývojár ju pri dosahovaní maximálneho výkonu musí dokonca vyhľadávať. Zvlášť vtedy, ak je elektronická a programovateľná zároveň. Podobne ako niektorý z modelov radu DL3000 od Rigol Technologies.

Model DL3021A je programovateľná elektronická záťaž 200 W s veľmi nízkym šumom. Veľký displej s uhlopriečkou o veľkosti 10,9 cm (4,3 ") zobrazuje kompletné tvar krivky. Podporuje 4 režimy: CC, CV, CR a CP. Integrované funkcie pre test batérie, OCP test atď. Štandardné komunikačné rozhranie: USB, USB hosť a RS232.

Desiatky ampér, stovky wattov

Pokiaľ ide o DC záťaže, výrobca v čase písania textu ponúka štyri verzie. DL3021 si poradí s celkovými výkonmi až do 200 W, zatiaľ čo DL3031 ešte pridáva k dobru ďalších 150 wattov. Tomu tiež zodpovedajú maximálnej prúdy s veľkosťou 40 A, resp. 60 A. Pokiaľ ide navyše o najvyššiu dosahovanú strmosť prúdu, frekvenciu prepínania v dynamickom režime a trebárs aj rozlíšenie pri čítaní údajov, lepšími parametrami sa zakaždým už od výroby pýši "áčkové" modely (DL3021A).

Rozhodne to ale neznamená, že by základné varianty zostávali nejako pozadu. Až teda raz vznikne potreba, stačí si len k východiskovému systému dokúpiť príslušnú softvérovú licenciu, ktorá okrem toho vie "oživiť" aj číslicový vstup a výstup, alebo rozhranie LAN. Čo ale rozhodne nemožno zmeniť, je užívateľské rozhranie, ktoré u príplatkových záťaží vyzerá o niečo lepšie. Celý čelný panel, vrátane displeja, tu totiž používa viac farieb. Pri prechádzaní spoločnej dokumentácie je na to potrebné myslieť, pretože u rigolov na fotografiách pochopiteľne uprednostňujú vyššie verzie.

Solídny základ

Programovateľná záťaž sa v elektrotechnickej praxi určite nestratí. Podobne ako východiskový DC model DL3021, ktorý je síce najnižším z celého jednokanálového radu, ale už v základe ponúka veľa užitočných funkcií. A s výhľadom do budúcnosti má navyše ďalej kam rásť.

V spoločnosti Rigol sa zhodli na tom, že laboratórnemu prístrojmi s bezmála ôsmimi kilogramami budú namiesto dotykového rozhrania budú efektívne skôr klasické tlačidla. Na čelnom paneli ich napočítate cez štyridsať a chýbať tu nesmie ani otočný volič, ktorý však z nepochopiteľného dôvodu neumožňuje potvrdzovanie navolenej hodnoty stlačením. Medzi jednotlivými ovládacími prvkami s gumovým hmatníkom sa ale rýchlo zorientujete a tí, ktorí s takým prístrojom ešte nikdy nepracovali, majú v prípade pochybností k dispozícii aj jednoduchú nápovedu. Práca môže začať.

Staticky, ale aj v pohybe

S aktuálnou ponukou, zobrazovanou vždy v spodnej časti displeja, sa spája prvých šesť tlačidiel, ktoré umožňujú opakovane prechádzať aj čiastkové voľby. Vpravo od LCD potom definujete jeden zo štyroch statických režimov záťaže s konštantným prúdom, napätím, odporom či výkonom, príp. tiež niektorý z troch dynamických módov. Tie teraz umožňujú nepretržite prepínať medzi dvoma zvolenými prúdovými úrovňami (Con) a v prípade potreby, hneď vedľa radu ďalších parametrov, riadiť aj načasovanie prednej hrany (Pul) či obidvoch prechodov signálu (Tog). Za účelom synchronizácie možno pritom spúšťať príkazom (BUS), pomocou vonkajšieho signálu (Digi) a tiež na základe stlačenia tlačidla (TRAN). Pokiaľ vám ale bude zariadenie v prostredí s grafickou nápovedou a režime CC Continuous akceptovať kmitočty prevyšujúcu povolenú hranicu, a tváriť sa pri tom, že sa vlastne nič nedeje, nesmiete sa nechať zmiasť.

Elektronická záťaž DL3021 umožňuje vytvárať vlastné, mnohokrát aj zložité postupnosti (List), zatiaľ čo pomocou tlačidla APP zase volíte medzi testami batérie, OCP či OPP. Ovládací prvok je tiež vyhradený okamžitému zobrazovaniu priebehov. Všetka aktivita sa pritom odvíja od robustných vstupných svoriek doplnených dvoma zdierkami pre vzdialené snímanie. Pri vyšších prúdových odberoch možno preto u prívodov kompenzovať úbytok napätia. Banániky na silových svorkách síce nezapojíte, avšak s napájacími zdrojmi od rovnakého výrobcu sa bude záťaž skvele dopĺňať, a to nielen z hľadiska zhodných rozmerov.

Predná strana elektronickej záťaže Rigol DL3021

Pozor na sieťovú hrozbu

Efektívnemu prúdeniu vzduchu okolo masívneho rebrovaného chladiča, ktorý je celý osadený vnútri tela DC záťaže DL3021, napomáhajú veľké výrezy na zadnom paneli. V jeho zostávajúcej časti sa potom našiel priestor pre dvojicu výstupných konektorov slúžiacich k pozorovaniu napätia či prúdu na vstupe záťaže, digitálny vstup a výstup, rozhranie LAN, USB Device, RS-232 a konečne tiež aj sieťový konektor s poistkovým puzdrom. Na ľavom boku prístroja, ktorý sa navyše môže na gumových lemoch ľahko pohupovať, už ale bude napájací kábel s koncovkou zakončenú pod uhlom 90 ° trochu vyčnievať.

Výrobca by sa však mal vážne zamyslieť nad prepínačom sieťového napätia umožňujúcim vyberať medzi 115 V a  230V rozvody. Viacjazyčná nálepka nabádajúce ku kontrole je v poriadku a prižmúriť oko by sa snáď ešte dalo aj nad protichodným označením jednotlivých stavov červeného "AC Selector". Čo však bude neospravedlniteľné, je návod na použitie, ktorý napriek aktualizovanému vydanie z apríla 2019 stále tvrdí pravý opak. O tom, ako je to naozaj, nakoniec musel rozhodnúť až ohmmeter. Zhruba trojnásobne vyšší odpor pri odpojenom sieťovom prívode a zapnutom hlavnom vypínači prístroja tu medzi L a N nameral v polohe voliča vpravo. A tomu aj skutočne zodpovedalo nastavenia pre našich 230 V. Návod v tomto prípade informuje mylne.

Zadná strana elektronickej záťaže Rigol DL3021

Záťaž aj pre uši?

Skromnejší TFT LCD s uhlopriečkou 4,3 palca dokáže naraz zobraziť ako prevádzkové stavy, tak aj celý rad parametrov. Záťaž DL3021 síce pre hlavné napätie a prúd používa celkom veľké číslice, ale pri prechádzaní údajov v spodnej časti panelu už bude nutné všetko sledovať z výrazne kratšej vzdialenosti. Zvlášť, ak má obdĺžnikové lemovanie zvolenej ponuky snahu maskovať jednotku "Ω" tak, aby pripomínala skôr nulu. Užitočná bude tiež grafická nápoveda, len tu počítajte s ešte jej menšími menovkami. Čitateľnosť môže ďalej zhoršovať aj kombinácia jasne zelenej farby na svetlom podklade.

Použité hmatníky sú príjemné na dotyk, však v otvoroch vykazujú až príliš veľkú vôľu. Spoľahlivé zadávanie povelov to ale neohrozuje. Výrobca by sa však mohol vyvarovať popisov naklonených doľava a premyslieť aj lepšie rozvrhnutie jednotlivých skupín tlačidiel. U silových vstupov miesto numerickej klávesnice logicky očakávate trojicu hlavných funkcií ON / OFF, TRAN a SHORT. Spomínané tlačidlá sú síce pri aktivácii pekne podsvietené, len ich musíte zakaždým hľadať niekde medzi ostatnými prvkami a neustále pritom narážať na chýbajúce priestor v rámci celého predného panela. Pozor si tiež dávajte pri zadávaní desatinných čísel. Stlačením "bodka deväť" bez predchádzajúcej nuly prístroj žiadate rovno o 9 A!

Elektronická záťaž je každopádne dominantou, ktorú nemožno len tak ľahko prehliadnuť. Už len kvôli celkovej dĺžke prístroja, ktorá tu pri započítaní gumových ochrán a tiež vyčnievajúcich vstupných svoriek dosahuje viac ako 44 cm. A vďaka hutnému prejavu ventilátora, ktorý rozhodne nezaháľa ani v kľudovom režime bez odoberaného prúdu, ju tiež len tak neprepočujete.

Priťaží obvodom, vám ale nie

A čo vy? Pohybujete sa v odbore výkonovej elektroniky, príp. k tomu všetkému svojich žiakov ešte len vediete? Vyvíjate a testujete najrôznejšie napájacie zdroje, moduly alebo adaptéry, alebo zase riešite otázky spojené s akumulátormi či nabíjaním? Stavte miesto zapojenia simulujúcich zenerove diódy a trebárs aj dosluhujúcich žiaroviek, objemných rezistorov či ďalšieho "balastu" konečne na poriadne zariadenie. Trebárs na dvestowattový model DL3021 od rigolov s radom vlastných ochrán a ešte väčším počtom funkcií. Veď programovateľná tu má byť predsa záťaž, nie príťaž.

Rozlišenie: 0,1 mV/0,1 mA/100 mW

Základné údaje

  • 150 V DC / 40 A
  • 200 W
  • 30 KHz 3,0 A/μs

Technické parametre

Vstupný prúd pri záťaži (max.) 40 A
Trvalý výkon na pripojenéj záťaži (max.) 200 W
Hmotnosť 9000 g
Vstupné napätie pri záťaži (min.) 0 V/DC
Výška 157 mm
Vstupný prúd pri záťaži 0 A
Vstupné napätie (min.) 115 V/AC
Kalibrované Bez certifikátu
Šířka 239 mm
Rozmer, hĺbka 418 mm
Kategórie produktu Elektronická záťaž
Doba trvania (min. pri záťaži) 0 W
Pripojenie záťaže Skrutkové svorky (predné)
Maximálne napätie na vstupe pri záťaži 150 V/DC
Vstupné napätie (max.) 230 V/AC
Vstupy Laboratorne zásuvky, skrutkové svorky

 

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button