Digitálny osciloskop DS1102E 2 x 100 MHz od Rigolu

Digitálny osciloskop DS1102E 2 x 100 MHz od Rigolu
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  669 zobrazení
8
 0
Recenzie meracej techniky

Osciloskop DS1102E od spoločnosti Rigol je so šírkou pásma 100 MHz, vzorkovacou frekvenciou 1 GSa/s, dvoma kanálmi a cenou do 400€ typickým predstaviteľom modernej generácie digitálnych osciloskopov strednej triedy. V tomto článku je prehľad toho, čo môžete od tohto osciloskopu očakávať.

Kde kúpiť?

Digitálny osciloskop Rigol DS1102E si môžte kúpiť na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Vzhľad osciloskopu

S rozmermi 303 mm x 154 mm x 133 mm a hmotnosťou 2,4 kg je DS1102E šikovným zariadením, ktoré si môžete jednoducho vziať so sebou kamkoľvek idete. Nie veľmi užitočná je skutočnosť, že sieťový konektor 230 V je umiestnený na ľavej strane a hlavný vypínač na vrchnej časti krytu. Na zadnej strane nájdete tri konektory, pomocou ktorých môže zariadenie komunikovať s vonkajším svetom: USB konektor, sériová zbernica a cez izolovaný BNC konektor optického spojovacieho modulu. Vo vnútri zariadenia sa nachádza bohužiaľ dosť hlučný ventilátor, ktorý chladí procesor a ďalšiu elektroniku. Farebná obrazovka pracuje s technológiou TFT-LCD a má veľkosť uhlopriečky 145 mm.

Rigol DS1102E.

Ovládacie prvky osciloskopu

Na prednom paneli spoznáte ovládacie prvky, ktoré nájdete v každom digitálnom osciloskope. Na obrázku nižšie je popis všetkých tlačidiel a ich funkcie. Zaujímavosťou na tomto osciloskope je to, že nastavenia pre dva vstupné kanály sú kombinované. K dispozícii máte iba jeden číselník na nastavenie citlivosti a jeden potenciometer na vertikálne posúvanie obrazu. Musíte krátko stlačiť jedno z tlačidiel "CH1" alebo "CH2", aby bolo zariadeniu jasné, ktorý kanál chcete nastaviť. Všetky tlačidlá majú tiež duálnu funkciu. Môžete ich samozrejme otočiť, aby ste zmenili hodnotu parametra. Môžete ich však aj stlačiť. U väčšiny tlačidiel sa obnoví základné nastavenie. Napríklad, ak stlačíte tlačidlo "POSITION" vo zvislom nastavení, nulová úroveň príslušného kanála sa nastaví znova v strede obrazovky. Tlačidlo "SCALE" pre nastavenie citlivosti má špeciálnu dvojitú funkciu. Normálne nastavujete citlivosť podľa známej sekvencie 1 - 2 - 5. Ak však krátko stlačíte toto tlačidlo, môžete nastaviť citlivosť oboch kanálov na 20 mV a, pokiaľ ním otočíte, tak na 50 mV. Stlačením tlačidla "SCALE" na časovej základni sa okamžite aktivuje oneskorená časová základňa.

Popis predného panelu osciloskopu Rigol 1102E.

Zadná strana osciloskopu.

Údaje na obrazovke

Údaje, ktoré sa predvolene zobrazujú na obrazovke, sú zobrazené na obrázku nižšie. Dva kanály sú zobrazené modrou a žltou farbou. Tieto farby sú zobrazené aj na dvoch vstupných konektoroch BNC. Tretí kanál zobrazený na obrazovke pre niektoré matematické funkcie je zobrazený fialovou farbou. Referenčný signál, ktorý môžete uložiť do pamäte a vyvolať, sa zobrazí bielou farbou.

Popis jednotlivých údajov na obrazovke osciloskopu.

Predvolené údaje na obrazovke osciloskopu.

Ponuky na obrazovke

Ak stlačíte tlačidlo "AUTO" alebo jedno z tlačidiel v poli "MENU", na obrazovke sa zobrazí príslušné menu. Rôzne možnosti ponuky sú zarovnané s piatimi tlačidlami na pravej strane obrazovky. Okamžite tak uvidíte, ktoré z piatich tlačidiel môžete použiť na ovládanie funkcie ponuky. Niekedy v dolnej časti ponuky uvidíte veľkú šípku s "1/2" alebo "1/3". To znamená, že ponuka obsahuje dve alebo tri stránky, ktoré môžete otvoriť pomocou spodného tlačidla ponuky. V predvolenom nastavení zostáva ponuka na obrazovke, kým nestlačíte malé, biele tlačidlo "MENU ON / OFF". V ponuke "Display" môžete túto možnosť zmeniť tak, aby ponuka po nastaviteľnom čase zmizla z obrazovky.

Jedno z mnohých ponukových menu osciloskopu.

Plastový obal a čo na to EMC?

Kryt DS1102E sa skladá z dvoch častí vyrobených z plastu. Samozrejme pekné a aj lacné. To však nastoľuje otázku elektromagnetického vyžarovania, ktoré takéto zariadenie bez akýchkoľvek pochybností vyžaruje. Bohužiaľ nie je možné otvoriť kryt, prinajmenšom v tomto prípade tohto testovaného kusu, ktorý po kontrole musí byť vrátený nepoškodený dodávateľovi (život recenzenta je ťažký!). Servisná príručka, ktorú je možné vysledovať cez Google, našťastie dáva jasnú odpoveď. Po odstránení plastového krytu sa ukáže, že celá elektronika je uzavretá v peknej kovovej klietke, ktorá je uzemnená cez sieťovú zástrčku. Takže šanca na elektromagnetické rušenie vychádzajúce z osciloskopu je minimalizovaná.

Výňatok zo servisného manuálu osciloskopu. Elektronika je tienená Faradayovou klietkou.

Špecifikácie Rigol DS1102E

Vertikálne špecifikácie

  • Vstupné prepojenie: AC, DC, GND
  • Vstupná impedancia: 1 MΩ, 15 pF
  • Maximálne vstupné napätie: 400 V
  • Kompenzácia sondy: útlm 1x, 5x, 10x, 50x, 100x, 500x, 1 000x
  • Citlivosť: 2 mV / diel na 10 V / diel (sekvencia 1-2-5)
  • Jemné ovládanie: 20 alebo 50 mV / krok
  • Analógová šírka pásma: 5 Hz až 100 MHz
  • Obmedzenie šírky pásma: 20 MHz
  • Čas nábehu: menej ako 7,0 ns
  • Časové oneskorenie medzi dvoma kanálmi: typicky 500 ps

Špecifikácie časovej základne

  • Rýchlosť vzorkovania v reálnom čase: 1 GSa /s
  • Rozlíšenie vzorkovania: 8 bitov
  • Rýchlosť vzorkovania pri ekvivalentnom vzorkovaní: 25 GSa /s (nie vždy k dispozícii)
  • Interpolačný algoritmus: Sin (x) / x
  • Rozsah pamäte: 16 000 vzoriek až 1 000 000 vzoriek
  • Časová základňa: 2 ns / div do 50 s / div (sekvencia 1–2–5)

Špecifikácie spúšťania

  • Vnútorná citlivosť: 0,1 dielu až 1,0 dielu
  • Vonkajšia citlivosť: ± 1,2 V
  • Rozsah zadržania: 100 ns až 1,5 s
  • Spúšťanie na hrane: stúpanie, klesanie, stúpanie a klesanie
  • Nastavenie šírky impulzu: 20 ns až 10 s
  • Spúšťanie na impulz, ktorý je: väčší ako, menší alebo rovný nastavenej šírke
  • Spúšťanie videa: NTSC, PAL, SECAM

Numerické meranie

  • Počet kurzorov: 2 x napätie, 2 x čas
  • Merania: napätie, čas, rozdiel napätia, časový rozdiel
  • Napätie: Vpp, Vamp, Vmax, Vmin, Vtop, Vbase, Vavg, Vrms, Vovershoot, Vpreshoot
  • Čas: frekvencia, perióda, čas nábehu, čas pádu, + šírka, ± oneskorenie medzi kanálmi

Všeobecné špecifikácie

  •  Obrazovka: 5,7 palcový TFT-LCD, farebný
  • Rozlíšenie: 320 x 234 pixelov
  • Počet farieb: 64 000
  • Kompenzácia sondy: 1 kHz, 3 V medzi špičkami
  • Sieťové napätie: 100 Vac až 240 Vac, 45 Hz až 440 Hz
  • Príkon: menej ako 50 W
  • Rozmery: 303 mm x 154 mm x 133 mm
  • Hmotnosť: 2,4 kg

Rozlíšenie iba osem bitov

DS1102E pracuje s ADC s rozlíšením osem bitov. Okamžite je viditeľný digitálny kvantifikačný šum prítomný v signáli. Obraz na obrazovke sa skladá zo známeho "stepped approach" k analógovému vstupnému napätiu. Tento jav neodmysliteľný pri digitalizácii ľubovoľného analógového signálu je zreteľne viditeľný na nižšie uvedenom snímku obrazovky, kde som zvýšil horizontálnu citlivosť aj rýchlosť časovej základne, aby boli jednotlivé kroky kvantifikácie zreteľne viditeľné.

Kvantizačný šum prítomný v signáli je dôsledkom 8 bitového ADC.

Štandardné merania s modelom DS1102E

Zmeranie dvoch korelovaných signálov

Vo väčšine prípadov budete merať dva signály, ktoré pochádzajú z jedného a toho istého obvodu, a preto majú vzájomný časový vzťah. Toto sa nazýva "korelácia". Práca s DS1102E je potom mimoriadne jednoduchá. Stačí pripojiť dva signály k dvom vstupom a stlačiť tlačidlo "AUTO". Na niekoľko sekúnd budete počuť cvakanie relé a potom sa na osciloskope objaví nasledujúci obrázok s ponukou s mnohými možnosťami. Môžete si vybrať medzi "multi-cycle" alebo "single-cycle". V prvom prípade osciloskop nastaví časovú základňu tak, aby sa na obrazovke zobrazilo päť periód signálu. V druhom prípade uvidíte iba jedno obdobie. Pomocou nástrojov "Rise Edge" alebo "Fall Edge" si môžete zvoliť, či sa osciloskop spustí na stúpajúcej alebo klesajúcej hrane.

DS1102E vyhodnotil dva vstupné signály a ponuky máte niekoľko možností.

Číselné merania

Možno chcete presne vedieť, aká je efektívna hodnota signálov, alebo potrebujete presnú frekvenciu. Na obrazovku môžete vložiť tri číselné hodnoty. Stlačte tlačidlo "Measure". V ponuke môžete vykonať nasledujúce voľby:

  • Source: kanál 1 alebo kanál 2
  • Voltage: Vpp, Vamp, Vmax, Vmin, Vtop, Vbase, Vavg, Vrms, Vovershoot, Vpreshoot
  • Time: Period, Freq, Rise Time, Fall Time, + Width, -Width, + Duty, Delay1-2Rise, Delay1-2Fall

Vyberáte otočením bieleho "Multifunkčného" tlačidla vľavo od tlačidiel ponuky a potvrdíte stlačením tohto tlačidla. Nechápete, čo znamenajú všetky parametre? Nerobte si starosti, osciloskop umiestňuje do ponúk malé ikony, aby ste okamžite pochopili, čo sa meria. V príklade nižšie som na obrazovke zobrazil špičkové napätie oboch kanálov a frekvenciu kanála 2.

Pomocou týchto ikon vám DS1102E dokonale objasní, čo sa práve meria, takže sa nestratíte.

Na obrazovke môžete zobraziť tri číselné hodnoty signálov.

Zmerajte všetky údaje jedného zo signálov

V rovnakom menu uvidíte možnosť "Display All". Ak aktivujete túto možnosť, osciloskop rýchlo vypočíta všetkých osemnásť premenných a umiestni ich číselné hodnoty do tabuľky na obrazovke pod signál, ktorý sa meria.

Príliš veľa informácií? Možno, ale tu osciloskop prepočítava osemnásť číselných údajov.

Dva osciloskopy v jednom prístroji

Alternatívne spustenie

Ak chcete merať dva nekorelované signály, väčšina osciloskopov má problém. Koniec koncov, máte iba jednu časovú základnú a môžete spustiť iba na kanáli 1 alebo 2, čo vedie k tomu, že jeden z dvoch vstupov neposkytuje statický obraz. S modelom DS1102E však môžete dosiahnuť, aby tieto dva kanály fungovali úplne nezávisle na sebe, takže každý z nich má svoju vlastnú časovú základňu a spúšťaciu úroveň.

Ako postupovať

Pripojte dva nekorelované signály k dvom vstupom. Stlačte tlačidlo "MENU" na spúšťacích funkciách a vyberte funkciu "Mode". Zobrazí sa ponuka "Alternate" ako alternatívou. Po výbere tejto možnosti pomocou bieleho "multifunkčného" tlačidla a potvrdení vašej voľby krátkym stlačením tohto tlačidla sa dva signály zobrazia na obrazovke stabilným spôsobom. Krátkym stlačením tlačidla "CH1" alebo "CH2" môžete úplne nezávisle na sebe upraviť citlivosť, rýchlosť časovej základne a podmienky spustenia oboch kanálov. Pod každým signálom uvidíte príslušné nastavenie časovej základne. Teraz máte dva nezávislé osciloskopy v jednom prístroji!

Dva nekorelované signály stabilné na jednej obrazovke.

Meranie s oneskoreným skenovaním

Ideálne na pozorovanie úzkych impulzov

Kvalitnejšie analógové osciloskopy majú funkciu "Delayed Timebase". Takto môžete zväčšiť malú časť oscilogramu, ktorá sa bude javiť ako nový oscilogram pod bežným oscilogramom. Ideálna funkcia na pozorovanie úzkych impulzov s nízkou frekvenciou. DS1102E má aj takúto funkciu, ktorú si ľahko zapamätáte a ktorá sa nazýva "Delayed Scan".

Ako to funguje

Dajte signál na jeden z dvoch kanálov a nastavte časovú základňu tak, aby ste na obrazovke videli aspoň jeden z úzkych impulzov. Teraz stlačte tlačidlo "SCALE" v horizontálnom nastavení. Obrázok sa okamžite rozdelí na dva oscilogramy. V hornom oscilograme uvidíte okno. Šírku tohto okna môžete nastaviť pomocou tlačidla "SCALE" a posunúť okno pomocou tlačidla "POSITION".

Zväčšenie úzkeho signálu pomocou funkcie oneskoreného skenovania.

Povolenie matematických funkcií

Výkonná funkcia za tlačidlom "MATH"

Po stlačení tlačidla "MATH" sa na obrazovke zobrazí matematická ponuka. Často nebudete cítiť potrebu sčítať, odčítať alebo vynásobiť oba kanály. Zaujímavý je však nižší výber "FFT". V tejto možnosti je skrytý spektrálny analyzátor, ktorý poskytuje prehľad frekvenčného zloženia vstupného signálu stlačením jediného tlačidla.

Nejaká teória ohľadom FFT

FFT znamená "rýchla Fourierova transformácia". Jedná sa o matematický algoritmus, ktorý dokáže odvodiť frekvenčné zloženie signálu z postupných vzoriek periodického signálu. Francúzsky matematik Fourier objavil v roku 1822, že všetky periodické signály sú zložené zo súčtu sérií sínusových vĺn s frekvenciami, ktoré sú násobkami frekvencie signálu. Tieto sínusové vlny sa nazývajú harmonické signálu. Takže štvorcová vlna s frekvenciou 1 kHz pozostáva zo sínusových signálov s frekvenciami 1 kHz, 2 kHz, 3 kHz atď. Do nekonečna. Amplitúda sínusových vĺn sa však zmenšuje a zmenší, takže v praxi sa zvyčajne počíta iba s dvadsiatou harmonickou. Táto teória má dôležité uplatnenie v elektronike, napríklad pri syntéze zvukov hudobných nástrojov. Skutočnosť, že kláves klavíra s frekvenciou 440 Hz znie veľmi odlišne od husľovej struny s frekvenciou 440 Hz, má všetko spoločné s rozdielnym harmonickým zložením týchto tónov. Fourierova teória tiež vysvetľuje, prečo sú modulované vysokofrekvenčné signály prenášané káblom v určitej frekvenčnej vzdialenosti. Ak by boli nosné vlny umiestnené príliš blízko pri sebe, mohli by sa harmonické navzájom rušiť a ovplyvňovať integritu signálov.

Spolupráca s FFT na DS1102E

Na jeden zo vstupov vložte štvorcovú vlnu s pracovným cyklom presne 50% a pomocou tlačidla "MATH" vyvolajte funkciu "FFT". Obrazovka sa okamžite rozdelí na dva oscilogramy. Horná časť zobrazuje tvar vstupného signálu, dolná frekvenčné zloženie tohto signálu. Samozrejme môžete použiť vertikálne a horizontálne nastavenie, aby bola Fourierova analýza čo najpresnejšia.

Fourierova analýza obdĺžnikovej vlny dáva očakávaný výsledok.

Práca s kurzormi

Dva vertikálne a dva horizontálne kurzory

Tlačidlo ponuky "Cursor" umožňuje zobraziť dva horizontálne a dva vertikálne kurzory. Horizontálna samozrejme používate na meranie napätia a vertikálna na meranie času. Merať však môžete iba vertikálne alebo horizontálne.

Meranie špičkovej hodnoty napätia

V príklade nižšie bola zmeraná špičkovú hodnotu impulzu nastavením dvoch horizontálnych kurzorov. Vyberiete "Mode Manual", "Type Y", "Source CH1" a potom môžete nastaviť dva riadky postupným výberom "CurA" a "CurB" pomocou bieleho tlačidla "Multifunction". Namerané hodnoty sa zobrazia v pravom hornom rohu obrazovky a tiež vypočítaný rozdiel napätia delta-V (ΔV).

Meranie špičkového napätia impulzu pomocou horizontálnych kurzorov.

Export oscilogramov

Pripojenie k PC

Rigol poskytuje softvér pre Windows, ktorý umožňuje DS1102E spolupracovať s vašim PC. Pomocou tohto softvéru "UltraScope" môžete oscilogramy uložiť ako súbory .BMP alebo načítať vzorky ako súbory .TXT na ďalšie spracovanie v analytickom softvéri. Oscilogramy si samozrejme môžete aj vytlačiť.

Ukladá sa na USB kľúč

Ukladanie údajov je však oveľa jednoduchšie zapojením USB kľúča do USB konektora pod obrazovkou. Na obrazovke sa rozsvieti ikona a ponuka "Storage" vám umožňuje uložiť obsah celej obrazovky, nastavenia tlačidiel a číselnú hodnotu vzoriek.

Vytvorenie snímky obrazovky

Pravdepodobne sem tam budete donútený uložiť celú obrazovku, napríklad ako prílohu správy alebo na zverejnenie na blogu, či fóre. Všetky snímky obrazovky v tomto článku sú vytvorené týmto spôsobom. Otvorte ponuku "Storage" a vyberte položky "Storage Bip Map", "Para Save OFF" a "External". Pomocou možnosti "Invert" môžete previesť čierne pozadie obrazovky na biele pozadie. V nasledujúcej ponuke môžete snímke obrazovky priradiť názov. Klávesnicu môžete ovládať pomocou bieleho "multifunkčného" tlačidla. Po kliknutí na tlačidlo "Save" sa celá obrazovka uloží ako súbor .BMP na USB kľúč. Potom môžete kľúč pripojiť k počítaču a pomocou ľubovoľného grafického softvéru zobraziť súbory .BMP, konvertovať ich do bežnejšieho formátu .JPG a vytlačiť ich. Rozlíšenie snímok obrazovky sa rovná rozlíšeniu obrazovky, teda 320 x 234 pixelov.

V tejto ponuke môžete priradiť názov snímke obrazovky na USB kľúči.

Ultra-Scope

Po pripojení USB konektoru do zadnej strane osciloskopu a do vášho počítača môžte osciloskop "diaľkovo" ovládať z prostredia vášho počítača. Vďaka Ultrascope môžte sťahovať dáta a snímky obrazovky osciloskopu. Používanie diaľkového ovládania pomocou počítača mi však pripomínalo náročné rovnako ako práca s USB osciloskopom, ale schopnosť sťahovať dáta a najmä snímky obrazovky je veľmi užitočná. Pretože snímky obrazovky zaznamenané na prístroji boli veľmi malé, je preto oveľa lepšie použiť Ultrascope od  Rigolu pre získanie snímky obrazovky s užitočným rozlíšením.

Okno programu Ultra-scope.

Ďalšie funkcie

DS1102E ponúka ešte viac

Povedal som vám už o všetkých vlastnostiach a schopnostiach modelu DS1102E? Rozhodne nie! Na konci tohto článku teda nájdete prehľad ďalších funkcií, ktoré pravdepodobne zriedka použijete. (Ps: Ak sa vám článok páči - nezabudnite ho ohviezdičkovať :) Ďakujem )

  • Probe Compensator - Vedľa vstupu spúšťača je konektor, kde je k dispozícii obdĺžniková vlna 1 kHz na nastavenie kapacitného trimra v sondách 1/10.
  • Trigger Holdoff - Nastaviteľné oneskorenie medzi spúšťacím momentom a okamihom, keď rozsah začne vzorkovať. Je zaujímavé pri pozorovaní zložito tvarovaných signálov.
  • BW Limit - Možnosť, ktorá obmedzuje analógovú šírku pásma na 20 MHz, vhodná na potlačenie vysokofrekvenčného šumu.
  • Digital Filter - Možnosť, ktorá umožňuje digitálne obmedziť šírku pásma na nízkopriepustný, pásmový alebo horný priechod. Biele "multifunkčné" tlačidlo umožňuje nastaviť frekvencie.
  • Ref Waveform - Oscilogram môžete uložiť do energeticky nezávislej pamäte a neskôr ho zobraziť ako referenciu, takže môžete porovnať nový oscilogram s touto referenciou. Referencia je zobrazená bielou farbou.
  • X - Y Mode - Časová základňa je vypnutá a pre vertikálnu os obrazovky sa používa CH2. Ideálne na písanie Lissajousových čísel na štúdium fázového a frekvenčného vzťahu medzi týmito dvoma signálmi.
  • Pulse Width Trigger - Nastavenie šírky spúšťacieho impulzu s výbermi menšími, väčšími alebo rovnými pre kladné aj záporné impulzy.
  • Averaged Sampling - Vzorky napísané na obrazovke sú priemernými hodnotami 2 až 256 nameraných vzoriek. Ideálne na oddeľovanie malých signálov a šumu.
  • Equivalent Sampling - Softvérový algoritmus, ktorý je možné použiť iba s veľmi stabilnými periodickými signálmi a ktorý zvyšuje virtuálnu vzorkovaciu frekvenciu na 25 Gsa / s.
  • Vector Display - Softvérový algoritmus, v ktorom sú nasledujúce bodky na obrazovke, z ktorých každý predstavuje vzorku, spojené s malými vektormi, ktoré vytvárajú spojitý oscilogram. Odporúčané!
  • Grid - Výber medzi rôznymi mriežkami obrázkov.
  • Internal Store - Do internej energeticky nezávislej pamäte je možné uložiť a vyvolať kedykoľvek až desať snímok obrazovky a nastavení. Non-volatile znamená, že obsah pamäte sa zachová, aj keď je rozsah vypnutý.
  • I/O SETUP - Nastavenie komunikačných parametrov RS-232 a GPIB.
  • Waveform Recorder - Vytvorí video z jedného z kanálov s maximálnym počtom 1 000 snímok. Interval medzi dvoma snímkami je nastaviteľný od 1 ms do 1 000 s. Toto video je možné prehrať neskôr.
  • Pass/Fail - Okolo jedného zo signálov vytvoríte masku. Potom sa každý vstupný signál porovná s touto maskou. Týmto spôsobom môžete okamžite zistiť, či sa nové meranie rovná referenčnému meraniu. V príklade nižšie je nové meranie mimo tolerancií referenčnej masky merania.

Zobrazenie funkcie Pass / Fail.

Záver

Ale aby som iba nechválil, tak musím osciloskopu vytknúť jednu vec a tou je jeho chladenie - respektíve jeho ventilátor.  Asi hlúpe rozhodnutie v dizajne v inak vynikajúco skonštruovanom produkte. Problém je v tom, že ventilátor je oveľa hlučnejší, ako by mal byť a asi dvakrát tak hlasný ako môj počítač, ktorý má tri ventilátory.

Osciloskop bol zjavne navrhnutý na konvekčné chladenie a môžem len predpokladať, že sa neskôr v návrhovom cykle zistilo, že jeho prevádzka je príliš horúca, aby splnila podmienky prostredia pri 40 °C. Potom niekto, kto nevenoval pozornosť používateľskej skúsenosti, vybral obzvlášť hlučný ventilátor. Škoda, že ventilátor je skutočne potrebný iba vo veľmi horúcom dni, ale neustále beží na plné obrátky. V tak sofistikovanom nástroji, ako je tento, by bolo implementovanie ventilátora s regulovanou teplotou absolútnou hračkou. Opravte ma - ak máte inú skúsenosť s týmto problémom, ale u mňa to bol problém, možno už medzitým výrobca zapracoval nejeké rozumnejšie riešenie, aby problém s hlukom ventilátora vyriešil.

Myslím si, že je toho dosť, čím tento prístroj zaujme. Z osobnej skúsenosti musím povedať, že sa jedná o výborný osciloskop strednej triedy, ktorý je svojim množstvom funkcií, možnostiach merania a aj svojimi celkovými možnosťami určený skôr pokročilejším užívateľom, alebo servisným technikom. Aj keď jeho cena nie je práve "ľudová" treba pamätať o aký osciloskop sa jedná, pretože pokiaľ hľadáte lacnejší prístroj, tak zákonite prídete aj o množstvo užitočných funkcií - voľba je na vás, ale za seba odporúčam.

Ak sa vám článok páčil - nezabudnite ho ohviezdičkovať nižšie, poprípade ak máte záujem o kúpu - použijte jeden z odkazov na stránke, alebo podporte autor :) Ďakujem

Kde kúpiť?

Digitálny osciloskop Rigol DS1102E si môžte kúpiť na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button