Digitálny napájací zdroj MDP-P905

Digitálny napájací zdroj MDP-P905
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  314 zobrazení
1
 0
Recenzie napájacej techniky

MDP-P905 je asi najpodivnejší napájací zdroj, aký som kedy videl. Rozmery sú veľmi malé, dizajn je jedinečný a nastavené výstupné napätie môže byť vyššie ako vstupné napätie. Tento zdroj napájania môžete dokonca diaľkovo ovládať pomocou druhého zariadenia.

Zdroj MDP-P905 si môžte zakúpiť na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Zdroj MDP-P905 si môžte zakúpiť na tomto odkaze - klikni (Aliexpress)

Čo robí tento zdroj napájania jedinečným?

Po prvé, jeho cena. Za zariadenie s rozmermi 107 mm x 66 mm x 13,6 mm a displejom, ktorý je tak malý, že je ťažko čitateľný, zaplatíte okolo 130€. Za tieto peniaze dostanete iba nastaviteľný prevodník DC/DC. MDP-P905 je potrebné napájať jednosmerným napätím z iného zdroja napätia, power banky alebo iného zariadenia, ktoré je schopné dodať jednosmerné napätie medzi 3,6 V a 30,0 V.
Po druhé, špecifikácie sú dosť extrémne. Napríklad, môžete napájať MDP-P905 z power banky napätím 5 V a stále môžte nastaviť výstupné napätie medzi 0 V a 30 V. Tento zdroj napájania umožňuje odoberať maximálne 5 A alebo maximálne 90 W. Prúd alebo výkon sô obmedzené v závislosti od zvoleného výstupného napätia. Ak nastavíte výstup na 5 V, môžete zo zdroja odoberať maximálne 5 A. Pri výstupnom napätí 30 V môžete nastaviť prúd na maximum 3 A, pretože sa potom generuje maximálny výkon 90 W.
Vďaka jedinečnej kombinácii konvertora a lineárneho ovládača je maximálny šum a zvlnenie na výstupe špecifikovaný ako 1 mVrms. Tento test, žiaľ, ukáže, že táto špecifikácia je až príliš optimistická.
Po tretie, tento zdroj sa vyznačuje úplným nedostatkom v podobe dobrej príručky. Na internete nájdete iba čínsku príručku (ryžové písmo), takže vám neostáva nič iné, ako experimentálne zistiť, aká je funkcia troch tlačidiel na zariadení. To je komplikované skutočnosťou, že niektoré funkcie sú dostupné iba stlačením viac ako jedného tlačidla.

MDP-P905 od Miniware, jeden z najmenších napájacích zdrojov, ktoré si môžete kúpiť.

Rozsah dodávky

MDP-P905 sa dodáva v peknej plastovej krabičke. Obsahuje napájací zdroj a dva 55 cm dlhé káble, na jednej strane pozlátené 4 mm konektory a na druhej strane pozlátené miniatúrne krokosvorky. Nakoniec obsahuje krabička 15 cm dlhý kábel s konektorom 2,5 mm na jednej strane a konektorom USB-A na druhej strane. Tento kábel je možné použiť na aktualizáciu firmvéru zdroja  prostredníctvom portu USB počítača.
Bohužiaľ nie je zahrnutý kábel, ktorý vám umožní pripojiť zariadenie MDP-P905 k zariadeniu, ktoré dodáva vstupné napätie. K tomu sa ale vrátime neskôr.

Obsah balenia zdroja je značne "sparťanský" a bez "použiteľného" manuálu.

Vzhľad MDP-P905

MDP-P905 je umiestnený vo veľmi peknom čiernom eloxovanom hliníkovom puzdre, ktoré vytvára veľmi profesionálny dojem. Na zadnej strane MDP-P905 sú dva konektory, ktoré umožňujú pripojenie vstupného napätia k MDP-P905: konektor DC 2,5 mm a konektor USB typu C. V pravom rohu na zadnej strane je konektor "PROG", ktorý umožňuje pripojenie napájacieho zdroja k portu USB na aktualizáciu firmvéru alebo pripojenie k monitoru MDP-M01 (prečítajte si nasledujúci odsek).
Na prednej strane, vľavo, uvidíte veľmi malý OLED displej a vedľa neho tri tlačidlá na ovládanie napájania a nastavenie výstupných parametrov. Pomocou rolovacieho kolieska úplne vpravo môžete zmeniť hodnoty parametrov vybraných pomocou troch tlačidiel. Keď je jednotka aktívna, toto koliesko sa rozsvieti.
Na ľavej strane sú dva pozlátené 4 mm konektory, na ktorých sa objaví výstupné napätie. Tieto sú tiež interne osvetlené, keď je na výstupe napätie.

Popis ovládacích prvkov zdroja.

Diaľkové ovládanie MDP-P905

Jedinečnou vlastnosťou tohto zdroja je, že môžete zariadenie ovládať na diaľku. Na tento účel si musíte ovšem dokúpiť niečo navyše, inteligentný digitálny monitor MDP-M01. Toto zariadenie, ktoré má rovnakú veľkosť ako napájací zdroj, má obrazovku a tlačidlá, pomocou ktorých môžete ovládať až šesť napájacích zdrojov. Môže to byť zapojené, keď na seba ukladáte rôzne zdroje napájania a MDP-M01. Dá sa to urobiť aj bezdrôtovo prostredníctvom spojenia 2,478 GHz.
MDP-M01 stojí asi 60,00 €. Bude zrejmé, že také viacnásobné napájanie je pomerne drahá investícia. Preto v tomto článku popisujeme a testujeme MDP-P905 ako samostatné zariadenie.

Dva napájacie zdroje MDP-P905 sú ovládané jedným MDP-M01.

Technické špecifikácie MDP-P905

Podľa výrobcu tento napájací zdroj spĺňa nasledujúce špecifikácie:

  • Vstupné napätie: 3,6 Vdc až 30,0 Vdc
  • Vstupné konektory: USB typ C a 2,5 mm DC konektor
  • Účinnosť: 95%.
  • Zvlnenie výstupu: max. 3 mVptp.
  • Rozlíšenie nastavenia: 10 mV a 1 mA
  • Presnosť merania: ± 0,025%.
  • Výstupné napätie: 0,01 Vdc až 30,00 Vdc max.
  • Výstupný prúd: 0,005 A až 5 000 A max.
  • Výstupný výkon: max. 90 W
  • Komunikácia: 2,4 GHz cez vysokofrekvenčný modul NRF24L01
  • Displej OLED s rozmermi: 25 mm x 7 mm
  • Rozmery zariadenia: 107 mm x 66 mm x 13,6 mm
  • Hmotnosť: 143 g

Tri preplnené dosky plošných spojov

Samozrejme sme boli zvedaví na elektroniku v tomto miniatúrnom napájacom zdroji. Pod tromi gumovými nožičkami sú skrutky. Ak tieto skrutky odskrutkujete, môžete zadný panel z hliníkovej skrinky odstrániť. Elektronika je umiestnená na troch PCB. Dva z nich zapadajú presne do puzdra a sú namontované nad sebou tak. Tretia malá PCB obsahuje displej a tri tlačidlá. Zadná strana dosky napájania je vybavená tepelne vodivou pastou, ktorá je v kontakte s hliníkovým zadným panelom krytu a prenáša rozptýlené teplo do hliníkového krytu. Tento panel má okrúhly magnet, ktorý zaisťuje, že zariadenia zostanú na sebe, keď prevádzkujete viac zdrojov s jedným MDP-M01. Tento obrázok tiež ukazuje dve skrutky, ktoré spájajú dosku napájacieho zdroja s dvoma 4 mm konektormi.

 

Vnútro MDP-P905 po odstránení zadného panelu.

Výkonová DPS

Doska s obvodmi, ktorá odvodzuje výstupné napätie zo vstupného napätia, je zobrazená na obrázku nižšie. Sedemnásť elektrolytických kondenzátorov 100 μF/35 V je okamžite viditeľných. Bohužiaľ, všetky nápisy na integrovaných obvodoch boli nečitateľné, takže nie je možné zistiť, prečo je potrebné toľko elektroniky na odvodenie jedného jednosmerného napätia od iného jednosmerného napätia.
Podľa googla sa používa čip HM4301 PWM od čínskeho HmSemi. Ovláda štyri AON7240 NMOS FET z amerického Alpha & Omega Semiconductor. Majú veľmi nízky RDS (ON) iba 5,1 mΩ. Chladiče preto nie sú potrebné!

Elektronika na doske napájacej časti.

DPS riadenia zdroja

Pod doskou napájacieho zdroja nájdete druhú dosku plošných spojov v kryte, pozri obrázok nižšie. Táto doska obsahuje mikroprocesor LQFP100. Konektor USB typu C je tiež na tomto DPS. Obe dosky sú navzájom spojené plochým káblom, ktorý prepája obe tieto PCB. Pretože pomocou tohto plochého kábla nie je možné privádzať prúdy do 5 A, je tu osempólový konektor, ktorý prenáša vstupné napätie dodávané cez konektor USB typu C na dosku napájacieho zdroja.
Uprostred obrázku vidíte HF modul 2,4 GHz NRF24L01, ktorý riadi HF komunikáciu s MDP-M01. Doska procesora je pripojená druhým plochým káblom k tretej doske, ktorá obsahuje displej a tlačidlá.

Doska procesora obsahuje tiež modul RF.

Prevádzka MDP-P905

Aktualizácia firmvéru
Ako prvý krok výrobca odporúča aktualizovať firmvér napájacieho zdroja. Ak to chcete urobiť, kliknite na tento odkaz - klikni

Najnovšiu verziu firmvéru nájdete ako súbor ZIP (MDP_P905_v1.21.ZIP). Stiahnite si tento súbor do počítača a rozbaľte ho. Súbor ZIP obsahuje jeden súbor HEX, ktorý môžete uložiť na pevný disk.

Potom pripojte malý biely kábel ku konektoru "PROG" na zadnej strane MDP-P905. Stlačte a podržte tlačidlo "SET" a zapojte konektor USB tohto kábla do portu USB počítača. Zdroj je rozpoznaný ako externý pevný disk a jeho obsah môžete zobraziť na obrazovke v okne Prieskumníka systému Windows. Teraz myšou presuňte súbor HEX na ikonu "DFU V3_64_D" napájacieho zdroja. O niekoľko sekúnd neskôr uvidíte nový súbor v koreňovom adresári vášho zdroja napájania s názvom MDP_P9 ~ 1.RDY.

Ako vyrobiť vstupný kábel

MDP-P905 môžete pripojiť k vstupnému napätiu dvoma spôsobmi, pomocou kábla s konektorom USB typu C alebo pomocou kábla s konektorom DC 2,5 mm. Nie je zrejmé, či máte k dispozícii kábel USB typu C. Pravdepodobne máte niekde 2,5 mm konektor DC, ktorý sa dodáva s napájacím adaptérom. Zo spájkovačkou, tepelom zmrašťujúcimi hadičkami a dvoma flexibilnými káblami ho môžte vyrobiť za pár minút. Pamätajte, že týmto káblom môže pretekať prúd 5 A, takže neexperimentujte s hrúbkou medených vodičov. Venujte pozornosť polarite!

Zapnutie MDP-P905

Po pripojení napájacieho zdroja k vstupnémým svorkám zdroja na okamih stlačte tlačidlo "RUN / LOCK". Napájací zdroj prejde do pohotovostného režimu, rozsvieti sa rolovacie koliesko a objaví sa displej uvedený nižšie. Napájanie automaticky prevezme naposledy nastavené hodnoty napätia a prúdu. Medzi zátvorkami ˂ ˃ je symbol parametra, ktorý môžete teraz nastaviť pomocou rolovacieho kolieska. Indikácia stavu je teraz samozrejme vypnutá, napájanie zatiaľ neposkytuje výstupný signál. Keď sa zapne napájanie, zmení sa na ON. Procesor potom okamžite vypočíta, či napájanie poskytuje konštantné napätie alebo konštantný prúd a mení stavovú indikáciu na "CV" (konštantné napätie) alebo "CC" (konštantný prúd). Skutočný výstupný výkon je samozrejme 0,000 W.

Nastavenie výstupného napätia a prúdu

Ďalším krokom je nastavenie požadovaného napätia a maximálneho prúdu, ktorý sa má dodať. Okamžite otočte rolovacím kolieskom. Uvidíte, že indikácia napätia sa zvyšuje alebo znižuje o 10 mV na krok rolovacieho kolieska. Týmto spôsobom je samozrejme ťažké prekonať výstupné napätie, napríklad na 24 000 V. Našťastie sa našlo riešenie tohto problému. Ak podržíte stlačené tlačidlo „SET“ ľavou rukou a ovládate rolovacie koliesko pravou rukou, uvidíte, že každý krok rolovacieho kolieska zvyšuje alebo znižuje výstupné napätie o 300 mV.
Potom krátko stlačte tlačidlo „SET“. Rámec, v ktorom je zobrazený prúd, sa teraz zmení na bielu a môžete nastaviť požadovaný maximálny prúd vyššie opísaným spôsobom. Iba pomocou rolovacieho kolieska sa to dá dosiahnuť pri 1 mA na krok. Ak tiež stlačíte a podržíte tlačidlo „SET“, vykoná sa to pri 30 mA na krok.

Aktivácia zdroja napájania

Nastavenie napätia a prúdu pripravené? Stlačte tlačidlo „RUN / LOCK“ a na výstupoch sa zobrazí nastavené napätie. Tieto kontrolky sa rozsvietia červeno a modro a ak to nie je dosť jasné, na displeji sa zobrazí stavová správa „CV“ a vedľa displeja sa rozsvieti modrá LED dióda. Na displeji sa zobrazia namerané hodnoty napätia, prúdu a výkonu.

Zmena napätia a prúdu v aktívnom režime

Aj keď je napájanie aktívne, môžete zmeniť hodnoty napätia a prúdu. Ak chcete zvoliť parameter, ktorý sa má zmeniť, stlačte krátko tlačidlo „SET“. Ak potom otočíte rolovacím kolieskom, uvidíte zmenu napätia alebo prúdu. Rámec, v ktorom bol výkon zobrazený, teraz ukazuje na bielom pozadí novo nastavenú hodnotu napätia alebo prúdu, ako je znázornené na obrázku nižšie. Po jednej sekunde sa znova zobrazí napájanie.

Blokovanie nastavených hodnôt

Aby ste zabránili ovplyvňovaniu nastavených hodnôt rolovacím kolieskom, stlačte tlačidlo „RUN / LOCK“ na viac ako jednu sekundu. Pod modrou LED sa rozsvieti červená LED. Nastavené hodnoty zostávajú konštantné a nereagujú na tlačidlá alebo kolesá. Na displeji sa tiež zobrazuje ikona zámku. Opätovným stlačením tlačidla „RUN / LOCK“ na viac ako jednu sekundu sa režim uzamknutia zruší.

Desať predvolieb (Quick Set)

MDP-P905 má v pamäti uložených desať predvolených nastavení. Toto sú nastavenia napätia / prúdu, ktoré sa často používajú v praxi. Jedno z týchto predvolieb môžete vybrať spoločným stlačením tlačidiel „SET“ a „MENU“. Na displeji sa zobrazia prvé tri predvoľby, ako je to znázornené na obrázku nižšie. Pomocou rolovacieho kolieska môžete listovať v desiatich dostupných predvoľbách. Tlačidlo „SET“ potvrdí váš výber.

Definovanie vlastných predvolieb

Informácie o týchto desiatich predvoľbách sa uložia do textového súboru, ktorý môžete jednoducho upraviť. Pripojte MDP-P905 k USB portu počítača pomocou dodaného kábla. Tentoraz však nestlačte tlačidlo „SET“. Napájací zdroj sa v Prieskumníkovi Windows zobrazí ako externý pevný disk s názvom MDP-P905. Jedným zo súborov je Q_SET.TXT. Ak ju otvoríte v programe Poznámkový blok, môžete upraviť desať predvolených hodnôt podľa svojich vlastných potrieb.

Krátko stlačte tlačidlo „MENU“
Krátkym stlačením tohto tlačidla vstúpite do ponuky s piatimi možnosťami. Tieto možnosti môžete samozrejme zvoliť pomocou rolovacieho kolieska. Mali by ste to urobiť rýchlo, pretože po dvoch sekundách nečinnosti tieto možnosti znova zmiznú z obrazovky.

  • 1/5: Inp Vol, aktuálna hodnota vstupného napätia.
  • 2/5: Inp Cur - aktuálna hodnota vstupného prúdu.
  • 3/5: Inp Cur Max, maximálna hodnota vstupného prúdu.
  • 4/5: Teplota, vnútorná teplota MDP-P905.
  • 5/5: Informácie o verzii hardvéru a softvéru.

Tlačidlo MENU, dlho stlačené
Stlačením tohto tlačidla na viac ako jednu sekundu získate prístup k druhej ponuke s tromi možnosťami:

  • 1/3: Limit vstupného prúdu.

Táto voľba nastavuje maximálnu hodnotu prúdu, ktorý môže MDP-P905 čerpať zo vstupu. Najprv stlačte 'SET' a potom otočte rolovacím kolieskom. Tento prúd môžete nastaviť medzi 1,0 A a 6,0 A.

  • 2/3: TX a RX addr.

Relevantné, iba ak prevádzkujete zariadenie MDP-P905 bezdrôtovo s inteligentným digitálnym monitorom MDP-M01. Potom uvidíte adresy protokolu prenosu a prijímania.

  • 3/3: Nastavenie hlasu.

Nastavuje hlasitosť zvukových signálov vydávaných zariadením pri používaní tlačidiel.

Testovanie MDP-P905

Náš vstupný zdroj
Nasledujúce testy sa uskutočňovali so stabilizovaným zdrojom 12 Vdc ~ 30 A ako vstupný zdroj.

Presnosť merania napätia
Porovnali sme hodnotu výstupného napätia zobrazenú na displeji MDP-P905 s napätím uvedeným v našom laboratórnom merači. Aby sme minimalizovali chybu merania, vykonali sme tento test bez zaťaženia na MDP-P905. Výsledky sú uvedené v nasledujúcej tabuľke a sú viac ako vynikajúce. Testovaná vzorka nedosiahla 30.000 V, ale iba 29.800 V.

Napätie nastavené na MDP-P905 Napätie namerané na referenčnom meradle
1.00V 0.9987V
2.00V 1.9984V
3.00V 2.9993V
4.00V 3.9992V
5.00V 4.995V
10.00V 9.994V
15.00V 14.993V
20.00V 19.991V
25.00V 24.989V
29.80V 29.789V

Presnosť merania prúdu
Laboratórny merač sme nastavili na meranie prúdu a pripojili ho priamo k výstupom MDP-P905. Pri výstupnom napätí 5 V sme nastavili skratový prúd na rôzne hodnoty a porovnali hodnoty zobrazené na displeji s indikáciou na našom laboratórnom meradle. Ako ukazuje tabuľka uvedená nižšie, presnosť MDP-P905 je tiež perfektná pre tieto merania.

Prúd nastavený na MDP-P905 Prúd nameraný na referenčnom meradle
0.100A 0.0996A
0.200A 0.1990A
0.300A 0.2986A
0.400A 0.3978A
0.500A 0.4962A
1.000A 0.996A
2.000A 1.995A
3.000A 2.993A
4.000A 3.996A
5.000A 4.998A

Testovanie stability pri 5 V
Výstupné napätie MDP-P905 bolo nastavené na 5 V a maximálny napájací prúd na 5 A. Prúdové obmedzenie vstupu bolo nastavené na maximálnu hodnotu 6,0 A. Napájanie bolo zaťažené prúdmi až do 5 A. Zmerala sa hodnota dodávaného napätia a priemerné zvlnenie a šum tohto napätia. Výsledky tohto testu sú zhrnuté v nasledujúcej tabuľke. Je potrebné poznamenať, že výstupné napätie merané priamo na výstupných konektoroch MDP-P905 sa mierne zvyšuje so zvyšujúcim sa zaťažovacím prúdom. To by znamenalo, že napájací zdroj má záporný odpor. Tabuľka ukazuje, že špecifikácia (šum a zvlnenie: max. 3 mVptp) nie je splnená podľa toho čo deklaruje výrobca. Toto nemení skutočnosť, že namerané hodnoty možno samozrejme nazvať ako vynikajúce.
Účinnosť MDP-P905 je veľká. Po jednej hodine odberu 5,0 A pri 5,0 V, t.j. so 7,0 V vstupným napätím, sa vnútorná teplota merala pomocou tlačidla 'MENU'. Tá bolo iba 39,9 ° C.

Prúdová záťaž Výstupné napätie Zvlnenie na výstupe
0.0A 4.995V 6.1mV
0.5A 4.996V 12.1mV
1.0A 4.997V 12.2mV
1.5A 4.999V 10.0mV
2.0A 4.826V 11.0mV

Zvlnenie a šum pri 5 A
Zlnenie sa merali pomocou analógového milivoltmetra so šírkou pásma 2 MHz. Takýto meter meria priemernú hodnotu zvlnenia a šumu. Samozrejme sme boli zvedaví na to, čo povie osciloskop pri týchto parametroch. V nižšie uvedených dvoch oscilogramoch je možné vidieť šum a zvlnenie pri prúde 5,0 A. Pravý obrázok ukazuje, že vnútorná elektronika MDP-P905 pracuje s frekvenciou choppera asi 700 kHz.

Testovanie stability pri 24 V
V predchádzajúcom teste sme na MDP-P905 znížili vstupné napätie z 12 Vdc na 5 Vdc. V tomto teste sú výstupné parametre nastavené na 24 V a 2  A. Napájací zdroj musí teraz využívať svoje kapacity na zvýšenie a zdvojnásobenie vstupného napätia. Výsledky sú opäť dobré, pozri zhrnutie v tabuľke nižšie. Výstupné napätie sa mení v celom rozsahu prúdu 2 A iba o 2 mV. V tomto teste vnútorná teplota stúpne na 41,0 ° C po jednej hodine.

Prúd záťaže Výstupné napätie Zvlnenie a šum
0.0A 23.985V 8.0mV
0.2A 23.985V 8.5mV
0.4A 23.986V 12mV
0.6A 23.985V 14mV
0.8A 23.986V 14.5mV
1.0A 23.986V 13.5mV
1.2A 23.986V 15mV
1.4A 23.986V 17.5mV
1.6A 23.986V 18mV
1.8A 23.986V 18mV
2.0A 23.987V 17.5mV


Náš názor na Miniware MDP-P905

Zdroj MDP-P905 si môžte zakúpiť na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Zdroj MDP-P905 si môžte zakúpiť na tomto odkaze - klikni (Aliexpress)

Bude zrejmé, že tento zdroj je príkladom špičkovej technológie. Nameraný výkon možno nazvať brilantný. Spôsob, akým bolo toto zariadenie skonštruované, je tiež vynikajúci. Postarali sa o každý detail. Pozri napríklad konštrukciu dvoch 4 mm zásuviek.
Ďalšou otázkou je, či sa tento zdroj napájania vhodný pre denné použitie. Náš názor znie nie. Prečo? Rozmery sú v skutočnosti príliš malé na to, aby sa dali použiť v dennej laboratórnej praxi. Stačí nám tradičný napájací zdroj s otočnými potenciometrom na nastavenie napätia a prúdu.
Posledná otázka, na ktorú treba odpovedať, je, ako sa dá vyhodnotiť pomer cena / výkon MDP-P905. Našou odpoveďou je, že tento zdroj energie je príliš drahý na to, čo zariadenie dokáže. Pokiaľ ide o špecifikácie, podobné zdroje sa predávajú za ceny okolo 60,00 EUR.
MDP-P905 je podľa nášho názoru gadget pre technikov, ktorým nevadí minúť nejaké peniaze navyše na produkt, ktorý sa jasne odlišuje od konkurencie. MDP-P905 to robí bezpochyby!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button