Digitálny multimeter KAIWEETS HT118E

Digitálny multimeter KAIWEETS HT118E
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  969 zobrazení
4
 0
Recenzie meracej techniky

Máme tu ďalší zaujímavý, cenovo dostupný a všestranný použiteľný digitálny multimeter od spoločnosti Kaiweets, a to konkrétne model HT118E. Multimeter sme dostali na recenziu z nemeckého skladu a to čo dokáže, si povieme v nasledujúcej recenzii.

Cena a možnosti kúpy

Multimeter stojí okolo 48 USD, avšak s dopravou zdarma a pri použití kóde ELE15 je s 15% zľavou - kde? Priamo u predajcu na jeho eshope Kaiweets. Inak, zľavový kód si môžete uplatniť na akúkoľvek položku v e-shope.

Multimeter Kaiweets HT118E - klikni (Kayweets)

Obsah balenia

Multimeter je dodávaný v pevnej kartónovej krabici, avšak na rozdiel od ostatných multimetrov spoločnosti Kaiweets v mäkkom látkovom púzdre na zips bez akejkoľvek ochrannej výstuže. Súčasťou balenia sú testovacie šnúry z PVC o celkovej dĺžke cca 95 cm, ktoré sú na oboch koncoch opatrené ochrannými krytkami. V balení nájdete aj sadú batérií veľkosti AA pre napájanie multimetra,  termočlánkovú sondu typu K pre merania teploty a stručný užívateľský manuál.

Obsah balenie multimetra Kaiweets HT118E. V balení je aj látkové púzdro a dvojica AA článkov.

Konštrukcia a materiálové prevedenie

Multimeter už na prvý pohľad pôsobí značne robustným dojmom, čomu napomáha aj jeho vonkajšie gumové púzdro, ktoré ho má chrániť pred nárazom či pádom a zároveň má zabrániť jeho vykĺznutiu z ruky. Skelet je výliskom z ABS plastu o dostatočnej tuhosti. Aj napriek svojej veľkosti (18.5 x 9 x 4.5) sa pomerne dobre drží aj v menšej ruke. Multimeter je možné samozrejme používať aj na stole a to vďaka sklopnej nohe, ktorú je pomerne stabilná a poskytuje tak multimetru pomerna slušnú oporu. Púzdro pre batérie je kombinované zo sklopnou nohou a zaisťuje ho skrutka s metrickým závitom a mosadzným púzdrom.

Pokiaľ sa rozhodnete pre rozobratie multimetra napríklad z dôvodu výmeny poistky budete musieť najskôr demontovať kryt batérií a potom ho "vyzliecť" z jeho gumeného obalu. Samotný kryt je zoskrutkovamý šiestimi samoreznámi skrutkami, takže pri jeho opätovnom skladaní buďte opatrný, aby ste nestrhli závity. Samotnú dosku plošného spoja drží ďalších 6 samorezných skrutiek.

Displej multimetra

Displej na Kayweets HT118E je naozaj veľký, nakoľko jeho rozmery sú 3.8 x 6 cm a  s výškou znaku 1.6 cm a počtom zobrazených miest 4½ poskytuje veľmi dobrú čitateľnosť nameranej hodnoty. Musím pochváliť jeho podsvietenie, ktoré je homogénne a nespôsobuje na displeji miesta z rozdielnou svetlosťou. Nie je ani silné a ani slabé na to, aby znemožňovalo odčítať nemerané hodnoty pod rôznymi uhlami, čo je zvyčajnou bolesťou tohto typu displeja. Tu sa odčítavajú hodnoty veľmi dobre v akejkoľvej polohe.

Display multimetra Kaiweets HT118E

Vnútorná konštrukcia

Pri prvom pohľade do vnútra zaujme najmä pohľad na poistky, pretože sú oveľa väčšie ako štandardná veľkosť a majú hodnotu 200 mA a 10 A. Dva z integrovaných obvodov nemajú žiadne ID, okrem konfiguračnej a kalibračnej pamäte 24C02 a väčšieho integrovaného obvodu, ktorý ovláda LCD displej. Na hornej strane dosky sú kontakty LCD displeja, štyri tlačidlá a obrazec pre otočný prepínač. Kvalita spájkovania je veľmi dobrá bez akýchkoľvek defektov.

Vrchná strana plošného spoja multimetra. V strede medzi terminálmi sa nachádza štvorica LED diód, ktrých svetlo sa prenáša cez

svetlovody až k objímkam terminálov a signalizuje tak pripojenie meracích šnúr.

Spodná strana plošného multimetra

Horný kryt multimetra. Medzi terminálmi sa nachádzajú svetlovody, ktrými sa indikuje pripojenie meracích šnúr.

Technické parametre

Výrobca / predajca deklaruje tieto špecifikácie a presnosti merania:

Funkcia HT118E Presnosť merania Poznámka
DC napätie 200mV / 2V / 20V / 200V / 1000V ±(0.08%+5)  
AC napätie 200mV / 2V / 20V / 200V / 750V ±(1.0%+2.5) Pri AC nad 80V displej zmení farbu na oranžovú
DC prúd 200μA / 2000μA / 20mA / 200mA / 10A 10A ±(0.5%+5), 10A ±(1.0%+1.5)  
AC prúd 200μA / 2000μA / 20mA / 200mA / 10A ±(1.0%+2.5), 10A ±(1.5%+2.5) Pri AC nad 10A displej zmení farbu na oranžovú
Odpor 200Ω / 2KΩ / 20KΩ / 200KΩ / 2MΩ / 20MΩ / 100MΩ ±(1.0%+1.5),20MΩ / 100MΩ ±(3.0%+2.5)  
Kapacita 2nf / 20nf / 200nf / 2uf / 20uf / 200uf / 2mF / 20mF ±(4.0%+50)  
Frekvencia 200Hz / 2kHz / 20kHz / 200kHz / 2MHz / 10MHz ±(1.0%+3.0), 10MHz / ±(3.0%+3.0)  
PWM 1% ~ 99% ±(3.0%+3.0)  
Teplota -40°C ~ 1000°C ±(1.0%+3)  
Počet platných miest 20000    
Auto / manuálny rozsah Auto    
Kontinuita Áno   Zelená LED do 29Ω, od 30Ω do 60Ω Červená LED a bzučiak
Dióda Áno    
Hold Áno    
NCV / LIVE Áno   LED, bzučiak, displej pri LIVE zmení farbu na oranžovú
Pomocné osvetlenie Áno    
Indikátor slabej batérie Áno    
Automatické vypnutie Áno   do 15 minút
TRMS Áno    
MAX / MIN Áno    
Počet zobrazovaných miest 4½ / 20000    
Napájanie 2 x AA batérie (v balení)    
Hmotnosť asi 620 g    
Rozmery 18.5 x 9 x 4.5 cm    
Udávaná trieda bezpečnosti CAT III 1000V, CATIV 600V    

 

Ovládacie prvky

Multimeter je vybavený klasickým otočným voličom s 11 timi polohami a štvoricou funkčných tlačidiel, ktoré sú umiestnené hneď pod displejom. Čo ma prekvapilo je fakt, že multimeter má automatickú voľbu rozsahu, bez možnosti prechodu na manuálnu voľbu, avšak automatika reaguje svižne, bez väčších známok oneskorenia. Zaujímavosťou, ktorú musím vyzdvihnúť je to, že multimeter počas otáčania voličom automaticky podsvecuje meracie zdierky, tak aby bolo ich pripojenie vždy správne vzhľadom k meraciemu rozsahu. Ako som spomenul, multimeter disponuje štvoricou tlačidiel : FUNC, HOLD, MIN/MAX, Podsvietenie displeja, alebo pomocné svetlo, alebo súčasne oboje.

  • Func - toto tlačidlo v spojitosti na polohu otočného voliča prepína medzu jednotlivými funkciami, čiže ak je napríklad volič na polohe Hz, V, AC/DC, tak kliknutím naň zvolíte, či chcete merať jednosmerné napätie DC, alebo striedavé napätie AC s tým, že tu sa aktivuje druhý - pomocný displej, ktorý zobrazuje frekvenciu meraného striedavého napätia.
  • HOLD - tlačidlo slúži na pozastavenie merania s tým, že posledná nameraná hodnota zostane zobrazená na displeji aj po odpojení meracích šnúr. Aktivácie funkcie je zobrazená pomocou piktogramu H nad displejom.
  • MIN/MAX - funkcia slúžiaca na vyvolanie a zobrazenie minimálnej a maximálnej hodnoty merania.
  • Podsvietenie displeja, alebo pomocné svetlo, alebo súčasne oboje - ako napovedá názov, tak toto tlačidlo je zodpovedné za podsvietenie samotného displeja, alebo aktiváciu pomocného osvetlenia na zadnej strane multimetra, poprípade oboch naraz.  Musím upozorniť, že nie je možné aktivovať zadné pomocné osvetlenie bez toho, aby ste zapli multimeter. Pomocné zadné svetlo je jasné a s dostatočnou intenzitou pre orientáciu.

Ovládacie prvky ultimetra Kaiweets HT118E

Bezpečnosť

Výrobca deklaruje v popise multimetra ochranu voči prepätiu CATIII 1000 V a CATIV 600 V. Multimeter je na prúdových rozsahoch chránený dvojicou keramických poistiek 200mA a 10A, ktorých menovité napätie je 250V o čom je informácia uvedená aj na samotnom prístroji v predu medzi vstupnými terminálmi a v zadu na sklopnej nohe. Fakt, že táto informácia je viditeľne dostupná musím pochváliť, nakoľko je stále dosť výrobcov, ktorí tento údaj neuvádzajú. Meracie šnúry sú opatrené ochrannými krytkami na oboch koncoch a nesú označenie CAT 3 - do 1000V a CAT 4 - do 600V. Praktickou je zarážka na tele meracieho hrotu, ktorá bráni nechcenému zošmyknutiu prsta k živej časti.

Niekoľkokrát som sa zmienil vo svojich recenziách o označení CAT, ale bez bližšieho vysvetlenia o čo sa vlastne jedná. Skúsenejší z vás isto vedia, že sa jedná o triedu ochrany zariadenia, respektíve ide o maximálne prípustné napätie, ktoré môže tiecť obvodom po určitý čas bez toho aby ho poškodilo. Dôležitým faktorom je v tomto prípade aj kvalita a hrúbka izolácie napríklad prívodných vodičov, napájacích svoriek a iných súčastí elektrického zariadenia. Toto označenie bežne nájdete pri vstupných svorkách multimetrov, na meracích sondách a podobne. Miesta sú rozdelené do rôznych skupín. Viac o triedach CAT nájdete na tomto odkaze - klikni

Detail poistiek multimetra Kaiweets HT118E

Obe prúdové rozsahy sú chránené príslušnými keramickými poistkami 200 mA a 10 A, čo je dobre, avšak uvítal by som, aby boli tieto poistky dostupnejšie, poprípade mali vlastné priehradky pod krytom batérií. Poistky ako je vidno sú umiestnené  medzi meracími konektormi a druhá horizontálne. Ďalej si na pravej strane (vedľa orúdových zdierok) môžete všimnúť dvojicu termistorov.

Používanie

Je príjemné a intuitívne. Multimeter sa aj napriek svojej veľkosti drží v ruke pomerne dobre. Pokiaľ ho umiestite na sklopnú nohu, je pomerne jednoduché ovládať ho aj dvoma prstami, avšak ak je multimeter položený na stôl s hladším povrchom, tak sa po ňom šmýka a nepomáha ani to, že je pogumovaný. Na zadnej strane multimetra sa nachádzajú držiaky meracích šnúr a je možnosť použitia magnetického pútka, či iného typu držiaku.

Funkcie

  • APO - alebo Auto Pover Off - sa aktivuje automaticky po zapnutí multimetra a jej primárnou funkciou je spustenie "časovača" pre vypnutie multimetra v stanovenom čas cca 15 minút. Pred ním nás multimeter upozorní trojitým pípnutím a ak mu nebudete venovať pozornosť tak sa do minúty vypne.
  • Merania AC / DC / Hz - nájdete na prvom stupni otočného voliča. Táto funkcia je spriahnutá s použitím tlačidla FUNC, ktoré zabezpečí voľbu medzi jednosmerným napätím a striedavým napätím. Pri meraní striedavého napätia sa aktivuje pomocný displej (nad hlavným displejom), ktorý vám poskytne údaj o frekvencii meraného striedavého napätia. Pri meraní striedavého napätia, ktorého hodnota prevýši napätie 80V podsvietenie displeja zmení farbu na oranžovú, čo hodnotím kladne.
  • Merania AC / DC mV / Hz - tu platí to isté čo pri meraní AC / DC napätia.
  • Hz / % - Meranie frekvencie je účinné až do frekvencie 10 Mhz, a pri meraní %, alebo Duty Cycle, sa údaj zobrazuje na pomocnom displeji, ktorý je nad hlavným displejom.
  • Dióda, Odpor, Test spojitosti - trojicu funkcií nájdete na štvrtej polohe a za pomoci tlačidla FUNC si môžete zvoliť konkrétnu meranú veličinu. Pravdu povediac pri teste kontinuity, nečakal som dobrú, respektíve rýchlu odozvu, no príjemne prekvapila a funguje v celku veľmi dobre. Pre zaujímavosť, multmeter "píska" aj pri meraní odporu do hodnoty odporu 29 Ohmov a zároveň je aktívna aj zelená LED nad displejom, pri hodnote nad 30 Ohmov už pískanie nie je prítomné a je aktívna červená LED.
  • Mernie kapacity - nájdete na piatom stupni. Čo je vo všeobecnosti známe a potvrdilo sa mi to aj tu, je fakt, že merania malých kapacít sa vykonávajú svižne a s pomerne dobrou presnosťou, no tým veľkým to trocha trvá a to najmä z dôvodu, že sa počas merania postupne nabíjajú. Musím vás upozorniť, aby ste na nemeracie šnúry nepripájali nabitý kondenzátor, nakoľko môže dôjsť k poškodeniu multimetra. Pred každým meraním, preto kondenzátor vyskratujte.
  • ºC / ºF - meranie teploty. Pre toto meranie sa k multimetru dodáva termočlánková sonda typu K, ktorá je schopná zmerať teplotu v rozmedzí od -40 ºC až do +1000 ºC. Tu je aktivny aj druhý pomocný displej, ktorý zobrazuje údaj o nameranej hodnote teploty v ºF.
  • Merania µA AC / DC / Hz - na siedmej pozícii nájdete rozsah, ktorý sa nevidí až tak často a je ním meranie jednosmerných a striedavých prúdov s meraním frekvencie na pomocnom displeji v jednotkách  µA. Toto ocenia najmä tí z vás, ktorý sa oberajú vývojom zariadení u ktorých je ich výdrž pri napájaní z batérií extrémne dôležitá.
  • Merania mA AC / DC / Hz - prúdový rozsah pre hodnoty prúdov do veľkosti 200 mA. Inak platí to čo vyššie s tým, žo rozsah pre µA a  mA je chránený keramickou poistkou 200 mA / 250V. Tu oceňujem, že údaj o medznom napätí poistky výrobca uvádza priamo aj na multimetri.
  • Merania A AC / DC / Hz - toto je posledný prúdový rozsah a je určený pre merania jednosmerného a striedavého prúdu do hodnoty 10A a rovnako aj on je istený keramickou poistkou 10A / 250V. Aj tu sa v prípade voľby merania striedavého prúdu zobrazí pomocný displej pre meranie frekvencie.
  • NCV a LIVE - Multimeter sa vyznačuje radom užitočných meracích funkcií a aj čoraz viac "pretláčanou" funkciou NCV, ktorá slúži k bezkontaktnému detegovaniu prítomnosti sieťového napätia a funkciou LIVE, ktorej úlohov je detegovať a zobraziť pomocou indikačnej LED diódy nad displejom a zobrazeniu na displeji prítomnosť živého - fázového vodiča. Tieto funkcie sú ideálne aj z hľadiska bezpečnosti, nakoľko nie je potreba aby sa vytváral vodivý kontakt zo živým vodičom - platí pre NCV. Prepínanie medzi nimi je zabezpešené pomocou tlačidla FUNC. V móde merania LIVE - čiže kontaktná detekcia fázového vodiča, je indikovaný stav LIVE a displej zmení podsvietenie na výstražné oranžové.

Záver

Multimeter hodnotím kladne a to hneď z niekoľkých dôvodov. Ako prvý - nenájdete na ňom žiadne zbytočné funkcie, ale iba to, čo budete potrebovať. Plusom je veľký a čitateľný displej, nakoľko displej s veľkosťou 4½ miesta, respektíve maximálnym zobrazením 20000 často nenájdete na multimetri v tomto cenovom rozsahu. Bezpečnosť - vždy ste informovyný o tom aké zdierky máte použiť a vždy ste informovaný ak je hodnota meraného napätia vyššia ako 80V AC. Takže za mňa, je to hodnotný a dobrý multimeter, či už ste začiatočník v elektronike, alebo ste skúenejší a jednoducho potrebujete väčší počet zobrazovaných miest.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 300.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button