Digitálny inklinometer - sklonomer

Digitálny inklinometer - sklonomer
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  958 zobrazení
1
 0
Vybavenie dielne

Pomocou inklinometra môžete zmerať uhly a sklony medzi povrchom a horizontom. Takéto zariadenia sú užitočnými nástrojmi pre každého remeselníka , alebo domáceho majstra. Preskúmali sme jeden z najlacnejších digitálnych sklonomerov, ktorý si môžete kúpiť.

Tento inklinometer si môžte objednať pomocou tohoto odkazu - klikni

Úvod

Samozrejme môžete použiť aj aplikáciu! Obchod Google Play a Apple App Store sú plné aplikácií, pomocou ktorých môžete svoj smartphone zmeniť na inklinometer. Ale ak nechcete používať svoj smartfón, ktorý stojí stovky eur v prašnom a nebezpečnom prostredí si tiež kúpiť samostatný sklonomer. Vďaka čínskym výrobcom elektroniky sú tieto zariadenia v súčasnosti na predaj niekedy aj za menej ako desať eur.

Noname, ale slušne spracované

Väčšina článkov, ktoré otvárame s odsekom „Úvod  xxx“. Toto nie je možné, pretože tento digitálny inklinometer sa ponúka neznačkový a nemá na ňom ani typové číslo. Jediným údajom na zariadení je „DIGITÁLNY INCLINOMETER“. Cena sa navyše líši: na internete nájdete desiatky obchodov s cenami od 6,44 do 39,95 EUR. To všetko sa nezdá byť sľubné, ale keď rozbalíte kartónovú krabicu, všimnete si, že o toto zariadenie vyzerá veľmi dobre. Je dodávaný v robustnej polopriehľadnej plastovej krabici s prekvapujúco malým skrutkovačom. Zdá sa, že je potrebné otvoriť priehradku na batériu, do ktorej je potrebné namontovať dva 1,5 V články typu AAA. Priložená príručka je dvojjazyčná čínština / angličtina a vyzerá elegantne.

Prístroj sa dodáva v pevnej plastovej krabici.

Práca so sklonomerom

S rozmermi 55 mm x 55 mm x 25 mm a hmotnosťou 92 g sa zariadenie ľahko zmestí do ruky. Puzdro je vyrobené z hliníka a predná a zadná časť je priskrutkovaná štyrmi malými skrutkami. V spodnej časti skrinky sú umiestnené dva malé, ale veľmi silné neodýmové magnety, takže pri zarovnávaní tejto lišty môžete kliknúť na zariadenie napríklad na železnú tyč. V spodnej časti sú tri malé tlačidlá. Na aktiváciu týchto tlačidiel však musíte vyvinúť veľké úsilie. Keď ľavým zapnete alebo vypnete zariadenie. Mimochodom, zariadenie sa automaticky vypne po piatich minútach nečinnosti. Krátkym stlačením stredného tlačidla sa hodnota zmrazí (HOLD). Ak stlačíte toto tlačidlo dlhšie, prístroj prepne z merania v uhlových stupňoch na meranie v percentách. Ako referenčná hodnota 100% sa považuje uhol 45 °. Týmto spôsobom môžete merať aj sklony. Pomocou pravého tlačidla zapnite funkciu REL. Okamžité odčítanie sa potom uloží do zariadenia ako nulová referencia a všetky merania sa označia touto nulou. Ak stlačíte toto tlačidlo dlhšie, podsvietenie displeja sa zapne, takže budete môcť čítať zariadenie aj v tme.

Sklonomer je uložený v elegantnom a kvalitnom puzdre.

Otočenie o 180 stupňov funguje tiež

Je potrebné poznamenať, že jednotku môžete otočiť o 180 °. Displej sa tiež otočí o 180 °, takže môžete bez problémov čítať namerané údaje sklonomera aj v tejto polohe.

Špecifikácie

Podľa (neznámeho) výrobcu má tento digitálny inklinometer tieto špecifikácie:

  • Rozsah merania: 4 x 90 °
  • Rozlíšenie: ± 0,05 °
  • Presnosť: ± 0,2 °
  • Opakovateľnosť: ± 0,1 °
  • Režimy: absolútne a relatívne
  • Jednotky: uhlové stupne a percentá
  • Napájanie: AAA batéria typu 2 x 1,5 V
  • Prevádzková teplota: 0 ° C ~ +40 ° C

Elektronika v zariadení

V prístroji je malá PCB, viď obrázok nižšie, s prekvapivo malým počtom komponentov. Na strane, ktorá spočíva oproti prednej strane, vidíte na PCB vyleptané tri spínače K1, K2 a K3. Nad nimi sú kontakty, ktoré tlačia na vodivý gumový pás displeja. Na druhej strane DPS je mikroprocesor pokrytý čiernou ochrannou pastou. Najdôležitejšiu časť je možné vidieť napravo, akcelerometer MXA2500E s nízkym šumom a nízkonákladovým dvojosovým akcelerometrom MEMS od spoločnosti MEMSIC. Toto je časť, ktorá meria uhol, pod ktorým držíte sklonomer.

Obe strany DPS.

Činnosť akcelerometra

Akcelerometer použitý v tomto inkinometri meria uhol, v ktorom senzor stojí vo vzťahu k obzoru, použitím elektrotepelného princípu. Tento princíp je vysvetlený schematickým prierezom senzorom nižšie. Aby to nebolo príliš ťažké, budeme diskutovať o fungovaní jednorozmerného akcelerometra. Senzor pozostáva z úplne vzduchotesne utesneného veľmi malého priestoru, tzv. „Dutiny“, v ktorej je uzavretý plyn. V strede dutiny je veľmi malý vyhrievací prvok. Vľavo a vpravo od tohto prvku v presne rovnakej vzdialenosti sú dva veľmi malé a veľmi citlivé snímače teploty. Keď je snímač úplne vodorovný, v plyne sa objaví statický stav, pričom zahrievané molekuly tvoria rovnomernú vrstvu v hornej časti dutiny. Dva senzory merajú rovnaké teploty a vytvárajú rovnaké napätie. Ak sa však snímač nakloní doprava, gravitácia spôsobí, že sa horúce a teda ľahšie molekuly hromadia v ľavom hornom rohu dutiny. Dva senzory merajú rôzne teploty a z rôznych napätí senzorov môže elektronika odvodiť uhol, v ktorom je senzor naklonený.

Základná prevádzka tepelného akcelerometra.

MXA2500E pracuje s dvoma osami. Dva tepelné senzory sú v smere X, dva rovnaké senzory v smere Y, kolmé na smer X. Kombináciou výstupných signálov týchto dvoch osí možno sklon vypočítať oveľa presnejšie, pozri obrázok nižšie.

Použitím dvoch kolmých osí sa zvyšuje presnosť.

Po tomto vysvetlení bude vnútorná bloková schéma MXA2500E, znázornená na obrázku nižšie, jasná. Ohrievač plynu sa stará o ohrev plynu v dutine. Dva diferenciálne zosilňovače vypočítavajú rozdielne napätie generované snímačmi X a Y. „Dolnopriepustné filtre“ po týchto zosilňovačoch potlačujú účinky tepelného šumu v systéme. Prostredníctvom dvoch výstupných stupňov sú dva analógové signály snímača dostupné na kolíkoch AOUTX a AOUTY.

Interná bloková schéma MXA2500E.

Testovanie digitálneho inkinometra

Ako testovať takéto zariadenie?
Na testovanie zariadenia potrebujete ďalšie zariadenie, ktoré je najmenej desaťkrát presnejšie. V tomto prípade ho nemáme. Našťastie geometria ponúka elegantné riešenie. Program CAD sme použili na vykreslenie presnej hviezdy s 36 bodmi. Kruh je podľa definície rozdelený na 360 °. Body hviezdy sú teda od seba vzdialené 10°. V programe na tlač plagátov sme túto hviezdu vytlačili na dvanásť listov A4 a opatrne sme ich zlepili. Potom bola kolmá čiara nakreslená na rovnej stene pomocou olovnice a plagát bol presne prilepený k stene svojou vlastnou kolmou čiarou presne na kolmú čiaru na stene. Týmto spôsobom bolo možné presne zmerať uhly 10°, 20° atď. Až do 90°. Položte rovné dlhé kovové pravítko presne na dva protiľahlé body hviezdy a sklonomer na pravítko. Prístroj by teraz mal zmerať nakreslený uhol.

Použitá metódu merania.

Výsledky testu

V nasledujúcej tabuľke sú zhrnuté výsledky merania deviatich uhlov. Ako ukazuje táto tabuľka, maximálna nameraná chyba je 1%. Stanovená presnosť ± 0,2 ° sa dosahuje takmer pri všetkých meraniach.

Hodnota na meracej pomôcke Nameraná hodnota
10° 10.10°
20° 20.05°
30° 30.35°
40° 40.15°
50° 50.35°
60° 60.15°
70° 70.05°
80° 80.15°
90° 89.90°

 

Názor na tento digitálny inklinometer?

S výskytom, konštrukciou a presnosťou tohto digitálneho inkinometra sme veľmi spokojní. Pre každého, kto pravidelne potrebuje merať uhly v budove alebo v mechanickej konštrukcii, je takéto praktické zariadenie veľmi dobrým pomocníkom. Iba jedna rada: vzhľadom na veľké cenové rozdiely je veľmi rozumné najprv aspoň skúsiť trocha "googliť" po dodávateľovi s najnižšou cenou pred objednaním!

Tento inklinometer si môžte objednať pomocou tohoto odkazu - klikni

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button