Čo sú nulové odpory a ako a prečo sa používajú v obvodovom dizajne?

Čo sú nulové odpory a ako a prečo sa používajú v obvodovom dizajne?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1099 zobrazení
3
 0
Komponenty

Určite ste sa už aj vy stretli a to najmä pri opravách spotrebnej, alebo inej elektroniky s rezistormi s nulovou hodnotou a to už či v prevedeni SMD, alebo THD a  rozmýšľali ste nad tým k čomu je dobré pridať do osádzania PCB práve takýto komponent. Takže si povieme niekoľko možností, že "čo" a "prečo".

  1. Po prvé, poskytujú jednoduchý spôsob, ako sa vysporiadať s chybami, ktoré sa vyskytnú počas tvorby schematického návrhu. Niekedy si nemôžete byť istí, ako by mal byť obvod nakonfigurovaný, kým nebudete mať možnosť urobiť nejaké experimenty, a nulové ohmové rezistory poskytujú relatívne pohodlnú formu konfigurácie po výrobe.
  2. Po druhé, dizajnéri musia často počítať s určitou formou rozšíriteľnosti na doskách PCB.

Napríklad by ste mohli navrhovať  všeobecnú dosku mikrokontroléra, ktorá bude spracovávať 5 V analógový vstupný signál z externého zosilňovacieho modulu. Existuje však možnosť, že niekto bude nakoniec chcieť používať túto dosku vo vysokonapäťovom systéme a vy sa rozhodnete túto potrebu vyriešiť vopred zahrnutím dvoch vstupných ciest, jednu pre signál 5 V a druhú pre už spomenuté vyššie napätie.

Umiestnením nulového rezistora do série s každou vstupnou cestou a zadaním jednej z častí ako "DNI" -  "do not install" alebo "DNP" -  "do not populate" môžete zaistiť, že DPS príde späť z montážnej haly v požadovanom stave - to znamená, že bude pripravená na okamžité použitie v 5 V systéme, napriek tomu sa dá prispôsobiť po malom zásahu na použitie aj vo vysokonapäťovom systéme.

Výhody použitia nulových odporov

Určite existujú ďalšie spôsoby, ako dosiahnuť tento typ funkcionality a použitie odporov s nulovým odporom sa môže javiť skôr primitívne, ako užitočné nakoľko ich funkciu dokáže určite dobre zastať aj iné riešenie - jumper, drôtený prepoj, alebo prespájkovanie určitých bodov na doske PCB. Ale je tu jedno "ALE". A tým je aj určitá funkcionalita v podobe maximálneho prúdového zaťaženia - áno, nemýlite sa, nakoľko nulový odpor sa v tomto prípade správa aj ako ochranná poistka, čo vyššie spomenuté riešenia nedokážu zabezpečiť, nakoľko si v hlave spočítajte sami, aký veľký prúd je schopná preniesť napríklad taká drôtená prepojka na doske PCB, jumper, alebo kvapka cínu na určitých bodoch? Áno, správne, sú to jednotky, ba až desiatky ampérov, čo nie je vo väčšine prípadov vhodné a ani bezpečné pre väčšinu elektronických zariadení, čo pochopiteľne vedie v tomto prípade k deštrukcii zariadenia - zapojenia. Rovnako ako bežné rezistory, tak aj rezistory s nulovým odporom sa vyrábajú pre určité menovité zaťaženia, a práve to je limitným faktorom, čo sa týka maximálneho prestupného prúdu takýmto rezistorom. Čiže  "po lopate" povedané, čo je v tomto prípade výhodnejšie - drôtená prepojka, ktorá dokáže spoľahlivo zničiť akýkoľvek integrovaný obvod, napr.Atmel s naprogramovaným kódom v hodnote desiatok, či stoviek eur, alebo je výhodnejšie ak sa zničí iba rezistor s nulovým odporom v hodnote 0.0000001€?

Rovnako si poviete (možno, či určite), že tieto komponenty sú vo vo väčšine považované ako "kazítka" (je aj iné pomenovanie, ale to nepoužijem), a priznám sa, že z časti máte pravdu, nakoľko je to typický ťah výrobcov elektroniky, aby si "udržali" zisky a zabezpečili si tak financie na svoj ďalší vývoj. V jednoduchosti povedané, tam, kde by mal byť komponent dimenzovaný na 500 mW, je použitý iný s povoleným zaťažením 250mW a menej, potom si názor utvoríte aj sami, ako dlho toto zariadenie vydrží v prevádzky schopnom stave. No pokiaľ ste technicky zdatný v elektronike / elektrotechnike, tak určite dokážete takto poškodené zariadenie doslova za pár centov prinavrátiť k životu, aby zbytočne neskončilo na zbernom dvore.

Faktom je, že v niektorých situáciách je ťažké prekonať jednoduchosť, nízke náklady a vynikajúci elektrický výkon, ktorý ponúka odpor s nulovým odporom. Ďalšie riešenia prinášajú zo sebou rôzne iné komplikácie - vysoký odpor v rôznych stavoch, skreslenie spôsobené zmenami odporu v závislosti od vstupného napätia, ľudská chyba pri nastavovaní polohy prepínača, ďalšie ladenie a testovanie firmvéru atď.

Odpory s nulovým odporom sú účinné, spoľahlivé, lacné a plne kompatibilné s automatizovanou montážou v podobe automatizovaných osádzacích SMD liniek a určite pri správnom dimenzovaní majú svoje opodstatnenie v elektronických zariadeniach.

Poznámka nakoniec

Skutočná hodnota nulového rezistora, alebo rezistora s nulovým odporom je iba približne nula, nakoľko sa v praxi uvádza iba jeho maximálny odpor (zvyčajne 10–50 mΩ). Percentuálna tolerancia by nemala zmysel, pretože by bola špecifikovaná ako percento ideálnej hodnoty nula ohmov (ktorá by vždy bola nula), takže nie je uvedená.

Rezistor s nulovým odporom v axiálnom prevedení je obvykle označený jedným čiernym pruhom,  čo predstavuje hodnotu "0" v farebnom kóde odporu. Rezistory na povrchovú montáž sú obvykle označené  "0" alebo "000".

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button