Čo je to negatívny odpor? Príklady, príčiny, účinky

Čo je to negatívny odpor? Príklady, príčiny, účinky
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  349 zobrazení
2
 1
Rádioamatérov almanach

Záporný odpor je vlastnosť akéhokoľvek zariadenia, elektronického komponentu alebo obvodu, ktorá spôsobuje zníženie prietoku prúdu cez ne pri súčasnom zvýšení napätia na nich. V podstate vytvára presne opačné vlastnosti ako VI vlastnosti akéhokoľvek bežného rezistora. V bežnom odporovom prvku sa pri zvýšení napätia na ňom zvýši aj prietok prúdu cez neho, ale vlastnosť záporného odporu spôsobuje, že je to presne naopak.

Záporný odpor v skutočnosti pochádza z diferenciálnej alebo premenlivej vlastnosti. Bežný rezistor za bežných okolností nemení svoj odpor, pokiaľ všetky fyzikálne veličiny, ktoré by ho dokýzali ovplyvniť zostávajú konštantné. Ale v prípade vlastnosti záporného odporu sa odpor s časom pri určitej podmienke zvyšuje.

Kladný odpor ako aj záporný odpor sa vlastne dajú určiť a zmerať meraním napätia a prúdu cez prvok alebo obvod. Ak sa prietok prúdu zvyšuje s nárastom napätia, potom môže existovať statický odpor alebo kladný odpor, ale ak sa prietok prúdu znižuje s nárastom napätia, potom môže existovať záporný odpor. Derivácia alebo smernica odporu v určitej oblasti môže byť záporná alebo odpor klesá. V praxi sa tento jav veľmi neelegantne a nesprávne označuje ako "záporný odpor", hoci odpor je stále kladný.

Príklady záporného odporu

Tu je zoznam zariadení a komponentov, ktoré môžu vytvárať záporný odpor,

Záporný odpor nevytvárajú len vyššie uvedené zariadenia či komponenty. Môže k nemu dôjsť v dôsledku niektorých elektrických alebo elektromechanických, fyzikálnych udalostí, ako napríklad:

  • Elektrický oblúk môže vytvoriť záporný odpor
  • Elektrický výboj cez niektoré druhy plynov môže tiež vytvoriť diferenciálny záporný odpor, ako sú neónové lampy, žiarivky atď.
  • K zápornému odporu dochádza v niektorých aktívnych elektronických obvodoch, ako sú zosilňovacie obvody postavené s tranzistormi, Operačné zosilňovače atď.

Príčiny negatívneho odporu

Záporný odpor vzniká na rôznych princípoch v rôznych zariadeniach.

  • Napríklad v elektrických ARC, plynových výbojkách a SCR sa záporný odpor vytvára a riadi prietokom prúdu, pričom napätie je tu jednohodnotovou funkciou prúdu.
  • Na druhej strane, v tunelových diódach a Gunnových diódach je záporný odpor riadený priloženým napätím, nie prúdom.
  • Polovodičové komponenty, ako sú tranzistory riadené poľom, používajú na riadenie odporu napätie proti prietoku prúdu, ale tranzistory s bipolárnym prechodom používajú na riadenie odporu prúd.
  • V niektorých vákuových elektrónkach zvyšovanie priestorového náboja s časom upína tok elektrónov, takže vzniká záporný odpor.
  • Tunelový jav spôsobuje vytvorenie záporného odporu v tunelovej dióde.

Účinky negatívneho odporu

Vo väčšine prípadov je záporný odpor k dispozícii vo forme diferenciálneho alebo variabilného odporu. Takto,

  • Riadi tok prúdu (vo všeobecnosti znižuje tok prúdu)
  • Pomáha spotrebovať menej prúdu, vďaka čomu nie je systém zbytočne preťažovaný.
  • Pomáha zosilňovať signály.
  • Záporný odpor môže vytvárať mikrovlnnú energiu.

Praktické aplikácie záporného odporu

Vlastnosť záporného odporu sa využíva na výrobu zosilňovacích obvodov, oscilátorov, spínacích obvodov, pamäťových obvodov, obvodov aktívnych filtrov atď.

Pamätajte si, že vo svojej podstate neexistuje žiadny skutočný záporný odpor analogický bežnému rezistoru, ktorý by mal konštantný záporný odpor v akomkoľvek rozsahu napätia a prúdu. V skutočnosti kombinácia vnútornej fyzikálnej vlastnosti, aplikovaného napätia, vedenia prúdu spôsobuje, že systém, zariadenie alebo komponent vytvára záporný odpor. A takto vytvorený záporný odpor sa používa na užitočné aplikácie.

Zdroj : Wikipedia

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil, informácie v ňom boli pre vás užitočné a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Nikita Lieselotte Bretschneider pred rokom

Co je to prosím "smernica odporu"? Trochu mi to připomíná směrnici tečny, což je způsob, kterým středoškoláci nesprávně definují derivaci. Pokud se totiž derivace definuje příčetně jako limita, pak se dojde k tomu, že Rd()=lim(ΔU/ΔI) kde ΔI→0, tedy ∂u/∂i, pak je zřejmé, že záporný dynamický odpor znamená, že v okolí daného bodu V-A charakteristiky s rostoucím napětím klesá proud (a kde je jaká „směrnice“?). Z toho se pak dá celkem snadno ukázat i ten van der Polův oscilátor. Korektní výklad obsahují prakticky libovolná skripta, kdežto toto vypadá jak kdyby to uteklo z Daneše, či nějakého podobně katastrofálního díla, kde dokázané není nic, vše se leda okecává a ještě k tomu zmateně a chybně. Chtělo to nejprve vysvětlit pojem dynamického odporu, ukázat ho v jednoduchých praktických aplikacích (variabilní útlumový článek posunem pracovního bodu diody atd.) a pak se teprve věnovat situaci, kdy je záporný.

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button