Činska spoločnosť Baidu odhalila svoj prvý kvantový počítač

Činska spoločnosť Baidu odhalila svoj prvý kvantový počítač
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  151 zobrazení
1
 0
Počítače a výpočtová technika

Čínsky vyhľadávací gigant Baidu predstavil v auguste na vývojárskej konferencii Quantum Create v Pekingu svoj prvý hardvér a softvér pre kvantové počítače. Bezpochyby to preto predznamenáva akým smerom sa bude uberať ďlšie smerovanie a vývoj v tejto spoločnosti. Baidu sľubuje, že jej nový ultravysokorýchlostný stroj Qian Shi vydláždi cestu k "dlho očakávanej industrializácii" kvantovej výpočtovej techniky.  Spoločnosť so sídlom v Pekingu sprístupňuje svoj prvý kvantový počítač na externé použitie, keďže spoločnosti a vlády na celom svete sa predháňajú v tom, ako sa vyrovnať s obrovským potenciálom tejto technológie a jej praktickým využitím.

Spoločnosť tiež oznámila, že ide o prvé celoplatformové kvantové hardvérovo-softvérové integračné riešenie na svete, nazvané Liang Xi. Baidu tvrdí, že umožní používateľom prístup ku kvantovým výpočtom "kedykoľvek a kdekoľvek, dokonca aj prostredníctvom smartfónu". Qian Shi beží na 10-qubitovom(1) procesore, ktorý by mal verejnosti ponúknuť "stabilnú a podstatnú" službu kvantových výpočtov, uviedla spoločnosť Baidu vo vyhlásení  uviedla, že pracuje aj na 36-qubitovom čipe.

Ďalšia Japonská spoločnosť Fujitsu by podľa Nikkei Asia mohla začať komerčný predaj svojich 64-qubitových kvantových počítačov už budúci rok. Údajne pracuje na vytvorení stroja s výkonom viac ako 1 000 qubitov čo plánuje dokončiť do roku 2026.

Americký technologický gigant IBM očakáva, že budúci rok dosiahne míľnik 1 000 qubitov a v roku 2025 bude predávať stroje s procesormi s viac ako 4 000 qubitmi. Jej procesor predstavený minulý rok je so 127 qubitmi stále najvýkonnejším procesorom na svete. Kvantové počítače s viac ako 1 000-qubitovými procesormi by síce mali priniesť určité prelomové objavy, ale predpokladá sa, že na dosiahnutie skutočne revolučných výkonov budú potrebné stroje s výkonom milión qubitov - čo je cieľom ďalšej spoločnosti Google, ktorá ich chce vybudovať do konca desaťročia. Je jasne vidieť, že svet týchto technológií napreduje míľovými krokmi, preto bude určite zaujímavé sledovať ďalšie pokroky týchto gigantov.

Podľa prieskumu trhu IDC vlády a spoločnosti vynaložia do konca roka 2027 na kvantové výpočty takmer 16,4 miliardy dolárov, pričom USA, Čína a EÚ investujú do tejto oblasti veľké prostriedky.

(1) Kvantový bit alebo qubit je jednotka kvantovej informácie odvodená od klasického bitu. Je to jeden z kľúčových konceptov v kvantových výpočtoch a kvantových informačných protokoloch.

Zdroj : Quantum Baidu

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button