Bezpečnostné požiadavky na konektory

Bezpečnostné požiadavky na konektory
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  186 zobrazení
2
 0
Rádioamatérov almanach

Takmer v každom elektrickom zariadení nájdete konektory používané na prenos signálu, napájania, dát alebo zvuku. Môžu byť použité pre nízkonapäťové alebo vysokonapäťové konštrukcie, pre komerčné alebo priemyselné aplikácie a všetko medzi tým. Čo sa vlastne vyžaduje pri všetkých variantoch na certifikáciu bezpečnosti? Prečo majú niektoré konektory bezpečnostnú certifikáciu a iné nie?

Nízkonapäťový konektor - nesprávne bezpečnostné predstavy

Pri nízkonapäťových konektoroch s nízkym výkonom nie je zvyčajne potrebná bezpečnostná certifikácia samotného konektora. Keď výrobok prechádza bezpečnostnou certifikáciou, bezpečnostné testy sa vykonávajú na celej konštrukcii výrobku, ktorá zohľadňuje aj jednotlivé komponenty vrátane konektorov. Hoci sa pri týchto typoch konektorov nevyžaduje bezpečnostná certifikácia, často sa vyrábajú z plastového materiálu, ktorý spĺňa hodnotenie horľavosti, napríklad UL94, čo je bezpečnostná norma UL, ktorá klasifikuje plasty podľa toho, ako horia v rôznych orientáciách a hrúbkach. Nižšie sú uvedené bežné triedy horľavosti od najnižšej po najhorľavejšiu.

  • HB: pomalé horenie na vodorovnej vzorke; rýchlosť horenia < 76 mm/min pri hrúbke < 3 mm alebo zastavenie horenia pred 100 mm.
  • V-2: horenie sa zastaví do 30 sekúnd na vertikálnej vzorke; kvapky horiacich častíc sú voľené.
  • V-1: horenie sa zastaví do 30 sekúnd na vertikálnej vzorke; kvapky častíc sú voľené, pokiaľ nie sú zapálené.
  • V-0: horenie sa zastaví do 10 sekúnd na vertikálnej vzorke; kvapky častíc sú voľené, pokiaľ nie sú zapálené.
  • 5VB: horenie sa zastaví do 60 sekúnd na vertikálnej vzorke; nie sú povolené žiadne kvapky; na vzorkách s plakom sa môže vytvoriť otvor.
  • 5VA: horenie sa zastaví do 60 sekúnd na vertikálnej vzorke; kvapkanie nie je povolené; na vzorkách plaku sa nesmie vytvoriť otvor.

To, že konektor používa materiál s určitým stupňom horľavosti, však neznamená, že ide o súčasť s certifikátom UL. Certifikát horľavosti UL, často označovaný ako "Yellow Card" - žltá karta UL, je možné poskytnúť na požiadanie. V certifikáte je podrobne uvedené, akú konkrétnu triedu horľavosti surový plast spĺňa.

Príklad certifikátu horľavosti UL alebo žltej karty UL

Bezpečnostné riziká vysokonapäťových konektorov

Zatiaľ čo nízkonapäťové konektory zvyčajne nepotrebujú ani nemajú bezpečnostné certifikáty, vysokonapäťové konektory môžu vyžadovať bezpečnostné certifikáty kvôli vyššiemu bezpečnostnému riziku, ako je úraz elektrickým prúdom, požiar a vysoký nárast teploty, takže je potrebné prijať viac bezpečnostných opatrení. Tieto konektory by zvyčajne boli svorkovnice alebo iné vysokonapäťové konektory často používané v priemyselných aplikáciách. V oboch prípadoch je potrebné pozrieť sa na skutočné požiadavky na certifikáciu koncového zariadenia, aby sa zistilo, či je potrebná individuálna certifikácia konektorov.

Záver

Vďaka základným znalostiam bezpečnostných požiadaviek na prepojovacie komponenty môžu vývojári vyberať súčiastky s istotou a vyhnúť sa nákladným problémom s bezpečnostnou certifikáciou a oneskoreniam.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button