ASUS sťahuje 10 000 základných dosiek ROG kvôli riziku požiaru a popálenia

ASUS sťahuje 10 000 základných dosiek ROG kvôli riziku požiaru a popálenia
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  116 zobrazení
4
 0
Počítače a výpočtová technika

Taiwanská technologická spoločnosť ASUS stiahla takmer 10 000 základných dosiek ROG z dôvodu nebezpečenstva požiaru a popálenia. Spoločnosť ASUS Computer International tak reagovala na overených 10 hlásení o prehriatí a roztavení základných dosiek ROG Maximus Z690 Hero (vyrobených vo Vietname), ale zatiaľ neboli hlásené žiadne zranenia.

Ak vám táto sága unikla v decembri, začalo to asi takto: asi tucet používateľov zverejnilo fotografie svojich Z690 Heroes so spálenými alebo roztavenými dvoma MOSFETmi nad pamäťovými slotmi dosky. Po chvíľke lámania si hlavy na Reddite a YouTube BuildZoid nakoniec prišiel na to, že polarizovaný kondenzátor, ktorý napája MOSFETy, bol na niektorých doskách nainštalovaný opačne.

Červené šípky ukazujú na tranzistory MOSFET a obrátenú krytku kondenzátora.

Príčina tohto zmätku - nesprávne osadený kondenzátor

V lepšom prípade by MOSFETy alebo VRM, ku ktorým boli pripojené, bez fanfár zlyhali a zabránili by doske rozpoznať nainštalované pamäťové karty, čo by jej zasa zabránilo v odosielaní dát alebo by vrátili chybový kód 53.

V najhoršom prípade by cez tranzistory MOSFET tiekol príliš veľký prúd a pomaly by sa prehrievali alebo ba sa náhle vznietili. Spoločnosť Asus uviedla, že dostala 10 hlásení o takýchto prípadoch, ale žiadne správy o zraneniach. Vyzvala dotknutých používateľov, aby kontaktovali zákaznícku podporu, a uviedla, že pracuje na programe výmeny...

...a po ôsmich mesiacoch sa tento program tak trochu spustil. Vo štvrtok Komisia pre spotrebiteľské výrobky a bezpečnosť (CPSC) oznámila dobrovoľné stiahnutie počítačov Z690 Heroes so sériovými číslami začínajúcimi na MA, MB a MC.

CPSC vyzýva používateľov, aby okamžite prestali používať svoje základné dosky a na stránke asus.com/us/site/recalls požiadali o bezplatnú výmenu vrátane poštovného. Ak však kliknete na tento odkaz, zistíte, že stránka spoločnosti Asus vás presmeruje na blogový príspevok o probléme z minulého roka (2021/12/29), v ktorom sa stiahnutie z trhu nespomína. Po pár strochých vetách sa vám následne poďakuje a to je asi tak všetko. Ozaj užitočné.

Podľa CPSC bolo v období od októbra do decembra minulého roka predaných približne 10 000 týchto dosiek a to najmä prostredníctvom kamenných predajní Best Buy a Micro Center a v internetových obchodov Amazon a Newegg. Ich maloobchodná cena bola v tej dobe približne 600 USD.

To, či je vaša doska Z690 Hero takto postihnutá, si môžete overiť tak, že sa pozriete na jej sériové číslo a zadáte ho do nástroja Asus checker. Nájdete ho na nálepke umiestnenej na hornej alebo spodnej strane dosky, alebo ak máte po ruke škatuľu, zak bude na nálepke na jej boku. Prípadne si môžete pozrieť BuildZoidovo video (video je v anglickom jazyku) a on vám ukáže, ako si sami skontrolovať, akým spôsobom je kondenzátor nainštalovaný.

Spoločnosť Asus pravdepodobne pracuje na vstupnej stránke pre stiahnutie z trhu. Medzitým sa môžete obrátiť na ich zákaznícku podporu alebo na zákaznícku podporu miesta, odkiaľ ste si ho priniesli, a získať výmenu týmto spôsobom, ale kedy to bude? To sa zatiaľ nevie.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button