Arthur James Arnot – jeden z otcov elektrického náradia

Arthur James Arnot – jeden z otcov elektrického náradia
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  293 zobrazení
4
 0
História elektroniky

Arthur James Arnot (26. augusta 1865 - 15. októbra 1946) bol škótsky elektrotechnik a vynálezca, ktorý sa preslávil asi najviac svojim patentom prvej elektrickej vŕtačky na svete.

Arnot sa narodil v škótskom Hamiltone Williamovi a Elizabeth Helen Arnotových. Vzdelanie získal na West of Scotland Technical College v Glasgowe, keď počas štúdia pracoval na čiastočný úväzok v miestnej elektrotechnickej spoločnosti. Tam sa stal asistentom Sebastiana Zianiho de Ferrantiho, ktorý v tom čase vyvíjal vysokonapäťovú technológiu striedavého prúdu, konkurujúc Thomasovi Edisonovi, ktorý pracoval na technológii využívajúcej jednosmerný prúd. Táto spolupráca sa ukázala byť pre kariéru škótskeho inžiniera rozhodujúca, pretože v roku 1889 dostal ponuku ísť do Melbourne a realizovať projekt na vybudovanie elektrárne spoločnosti Union Electric Co.

Arthur James Arnot

V tom istom roku, 20. augusta, si nechal patentovať elektrickú vŕtačku. Pôvodne s dvojročnou zmluvou u spoločnosti Union Electric Company bol  v roku 1891 Arnot vymenovaný za hlavného mestského elektrotechnika. Počas prvých dvoch rokov tohto funkčného obdobia bol zodpovedný za inštaláciu mestského systému pouličného osvetlenia. V rokoch 1894–1901 projektoval a neskôr spravoval elektráreň Spencer Street.

Elektrická vŕtačka Arthura Jamesa Arnota

Po príchode do Austrálie Arthur Arnot vytvoril a patentoval svoju elektrickú vŕtačku. Spočiatku to bol nástroj určený na použitie v baníctve a používal sa na rozbíjanie skál, ale stojí za zmienku, že to bol jeden z prvých patentovaných elektrických nástrojov. O niekoľko rokov neskôr myšlienku rozvinuli bratia Feinovci zo Stuttgartu, ktorí uviedli na trh prenosné vŕtačky, ktoré však boli ešte stále vzdialené od tohto druhu náradia tak, ako ho poznáme dnes. Tie vznikli na americkom kontinente v 20. rokoch 20. storočia, v závodoch Black & Decker. Práve tam bola vytvorená dnes známa pištoľová rukoväť, ktorá umožnila pohodlnú a jednoduchú prevádzku.

Ale vráťme sa k postave Arthura Arnota, ktorého kariéra sa ešte len rozvíjala. Jeho odhodlanie a usilovnosť boli ocenené a bol poverený úlohou vytvoriť systém pouličného osvetlenia a trolejovej linky v Melbourne. Bol tiež menovaný do mestskej rady, ale v roku 1901 rezignoval z tejto pozície, aby prevzal vedenie austrálskej pobočky spoločnosti Babcock & Wilcox Ltd. V nasledujúcich rokoch Arnot dokončil, okrem iného, veľké investície vo viacerých mestách na Novom Zélande. V roku 1914 sa inžinier prihlásil ako dobrovoľník, ale nenarukoval na front prvej svetovej vojny. Slúžil v strojárskych vojskách, okrem iného v oddelení delostrelectva.

Po vojne sa Arnot stal neslávne známym najmä vďaka korupčnému škandálu týkajúcemu sa výstavby elektrárne. Ako svedok vypovedal s usvedčujúcim svedectvom proti členovi mestskej rady v Sydney, ktorý požadoval úplatok výmenou za pomoc pri podpise zmluvy. Samotný Arnot, ktorý sa podieľal na rokovaniach, trestu unikol, ale spoločnosť Babcock &Wilcox Ltd. musela zaplatiť vysokú pokutu. O rok neskôr odišiel Arnot do dôchodku, aby sa venoval svojim vášňam – sadu, chytaniu rýb a golfu.

Artur James Arnot zomrel 15. októbra 1946 vo veku 81 rokov za bližšie neurčených skutočností.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button