Arduino IDE 2.0 - Najpopulárnejší editor pre nadšencov o elektroniku sa dočkal novej verzie

Arduino IDE 2.0 - Najpopulárnejší editor pre nadšencov o elektroniku sa dočkal novej verzie
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  493 zobrazení
3
 0
Programy pre elektro a elektroniku

Vývojové prostredie Arduino je dnes s prehľadom asi najpopulárnejší ekosystém pre rýchle prototypovacie programovanie mikrokontrolérov. Hlavným dôvodom je jeho jednoduchosť a komunitná podpora viac ako 1 000 základných dosiek a čipov.

Na stranu druhú, od roku 2005 sa už predsa len zostárol a pre pokročilejšie kódovanie a projekty je vyslovene nevhodné. V tom okamihu ho zastúpi napríklad PlatformIO, najrôznejšie doplnky pre ďalšie IDE prípadne vývoj natívnych nástrojoch od výrobcu čipu, či vlastné riešenia.

Autori Arduino si toho sú vedomí a už roky celý softvérový balík prepisujú. Teraz je Arduino IDE 2.0 už takmer hotové. Teda skoro - máme tu ďalšiu betaverziu. Bohužiaľ je to ale stále poznať, obsahuje hromadu chýb, stará aj nová verzia medzi sebou navzájom všemožne kolidujú, a tak je betaverzia určená naozaj len pre postupne odladenie.

Arduino IDE 2.0 ponúka aj niekoľko grafických tém.

Druhá generácia vychádza z podobného GUI, tým ale všetka podobnosť končí. Javu nahradila framework Eclipse Theia s rovnakou architektúrou akú používa populárne Visual Studio Code, frontend je napísaný v TypeScriptu, backend potom v Golangu. A všetko beží nad mocným textovým Arduino-CLI.

Debugger teraz podporuje platformy SAMD a Mbed, tvorcu profilov pre ostatné dosky.

Z hľadiska samotného písania kódu sa potom editor konečne naučil kúsky, ktoré sú u konkurencie už dávno samozrejmosťou. Pbudol napríklad našepkávač (AutoCompletion), u podporovaných dosiek tiež debugger - tvorcovia podpory pre komunitné dosky budú môcť dodať vlastné, základný refactoring alebo jednoduchšie skákanie v kóde na jednotlivé definície.

Toto všetko je pritom pravdepodobne iba začiatok, kompletný prepis vývojového balíka totiž otvorí cestu aj k ďalším funkciám, ktoré u starnúcej generácie už jednoducho neboli možné. Z rovnakého dôvodu ale samozrejme nebudú v Arduino 2.0 fungovať niektoré špeciálne pluginy pre pôvodnú generáciu IDE.

Zdroj : zive.cz

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button