Anténa "Mini- Whip" pre

KV UP Konvertor a príjem krátkovlnných staníc na PC
Anténa "Mini- Whip" pre
AEdison Pridal  AEdison
  862 zobrazení
3
 1
Vysokofrekvenčná technika

Začal som sa zaujímať o KV pásmo. Keďže ceny techniky dokážu urobiť nejednú vrásku na čele, rozhodol som sa ísť tou najlacnejšiu cestou. Ako prijímač používam RTL-SDR V3 a postavil som si k tomu Mini-Whip. Potreboval som anténu, ktorá ideálne pokryje celých 30Mhz a Mini-Whip sa mi videlo ako dobrá voľba. Táto anténa ma xy modifikácii preto bolo v celku obtiažne vybrať si ktorá bude tá najlepšia. Nakoniec som sa rozhodol pre schému, ktorá je nižšie, keďže ma k nej nasmerovalo zopár zaujímavých článkov. Spomenutou zostavou bude určite opovrhovať nejeden zapeklitý rádioamatér, ale myslím si že za tých pár korún je to fúrik muziky.

Schéma zapojenia anténnej jednotky

Schéma v plnej veľkosti v novom okne - klikni

Doska plošných spojov

Doska plošných spojov v plnej veľkosti v novom okne - klikni

Hotová doska plošných spojov.

Realizácia

Anténa je konštrukčne veľmi jednoduchá. Pár súčiastok, prijímacia plocha a konektor. Pôvodný plán bol anténu vzduchotesne uzavrieť do pvc trubky ale keďže som chcel zachovať servisovateľnosť, tak som to vzdal. Najslabšie miesto je okolo F-konektora, ktorý je z jednej strany zrezaný. Dobre to netesní ale snáď to silica gel vyrieši.  Ak sa tam po čase bude kondenzovať voda, tak tam navŕtam dierky. Bočník je z plastovej krabičky, ktorú som zvnútra olepil hliníkovou páskov ako tienenie. Nevyzerá to boh vie ako ale funguje to dobre. Ako napájanie používam klasický transformátorový adaptér z mostíkom a kondenzátorom. Skúšal som všeličo ale baterka a klasický adaptér, rušili minimálne alebo vôbec. Anténa je uzemnená hneď pod oknom, nerezovou 6mm tyčou v zemi. (Na obrázku je ešte žltá krokosvorka o radiátor.)  Od antény až k SDR je 75ohm koaxiál a F-konektory. Dočítal som sa že v rozumnej dĺžke by ten 75ohm kábel nemal uškodiť.

Keďže som v rádiovej technike začiatočník, nemám z čím túto anténu porovnať. Preto prikladám iba pár fotiek z SDR. Kto by chcel nejaký konkrétny report, nech mi napíše frekvenciu. Do budúcna mám v pláne postaviť ešte Maxi-Whip z AR. Potom už bude čím porovnávať.

 

Upevnenie o konštrukciu komína.

Detail samotnej konštrukcie, upevnenia a F konektora s prívodným koaxiálnym káblom.

Detail napájania antény.

Zadná časť napájacej jednotky pre anténu.

Na stiahnutie

Na záver sa len ospravedlňujem za nejakú tu chybičku a pomenej fotiek v samotnom príspevku, ale nižšie nájdete link pre externú galériu.

Eagle súbory pre dosku plošných spojov a schému zapojenia - klikni

Program pre posluch rádia na PC - klikni

Ďalšie fotografie výrobku v externej galérii - klikni

 

Ďakujem za prečítanie :)

.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Elektrolab pred 4 rokmi

Link pre stiahnutie súborov na výrobu DPS je opravený

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button