Ako vybrať vhodný rozbehový kondenzátor pre elektromotor

Ako vybrať vhodný rozbehový kondenzátor pre elektromotor
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  7402 zobrazení
19
 0
Elektroinštalácie

Pri výmene rozbehového kondenzátora na novších typoch elektromotorov pre napätie 230V nie je jeho výber až takou vedou. V prvom rade si budete môcť prečítať informácie na výrobnom štítku samotného elektromotora, poradiť vám však môžu aj priamo v predajni, a tiež je skutočne málo pravdepodobné, že by ste mali problém s nájdením takého kondenzátora, ktorý bude mať tie správne hodnoty.

Tento typ kondenzátora sa vyskytuje na väčšine elektromotorov, ktoré sú napájané jednofázovým napájaním - 230V. Nájdete ho v kuchynských spotrebičoch, v práčkových motorch, ponorných čerpadlách na kal, alebo vodu, či kosačkách pre využitie iba v úvodnej fáze používania spotrebiča - teda pri jeho štarte.

Napríklad pri  kosačkách sa používajú hodnoty 6µF, 8µF, 10µF a 12µF podľa výkonu motora. Ak hodnotu kondenzátora nevieme prečítať, poprípade tento údaj chýba, musíme si ju vypočítať.

Nie je kondenzátor ako kondenzátor alebo prečo venovať pozornosť jeho výberu

Rozbehový kondenzátor "správnej veľkosti", teda s vhodnou kapacitou, rozhoduje o tom, či sa daný elektromotor rozbehne alebo nie. Motor totiž potrebuje len istú, presne stanovenú, dávku elektrickej energie k tomu, aby sa rozbehol.

Silnejší alebo naopak slabší kondenzátor môže spôsobiť problémy v podobe nerozbehnutia sa motora, alebo vám pobeží len pár minút po jeho spustení a zhorí. Rozbehový kondenzátor funguje na princípe nahromadenia elektrickej energie, ktorú následne uvoľní v ten správny moment, teda pri rozbehu daného motora. No a toto množstvo elektrickej energie musí byť správne.

Životnosť 3000 hodín

Konštrukčné riešenie rozbehového kondenzátora je stavané na vysoké hodnoty prúdu a ukladanej energie. Tie majú veľký vplyv na jeho životnosť. Z tohto dôvodu sa deklarovaná životnosť kondenzátora zvyčajne pohybuje okolo 3000 hodín. Daná hodnota však zodpovedá iba hodinám jeho prevádzky a nezapočítava sa do nej celkový čas používania spotrebiča, počas ktorej je využívaný kondenzátor v pracovnej fáze. Požadovaná teplotná odolnosť kondenzátora je v porovnaní s pracovným kondenzátorom nižšou kvôli menšiemu predpokladanému zaťaženiu.

Ako vypočítať kapacitu rozbehového kondenzátora

Pre výpočet kapacity rozbehového kondenzátora existuje niekoľko spôsobov. Toto sú niektoré z nich, ktoré by ste mali zvládnuť bez problémov vypočítať aj vy sami.

  • Metóda č.1: Na 1 kW štítkového výkonu - 70 mikrofaradov
  • Metóda č.2: Na 1A štítkového výkonu - 15 mikrofaradov
  • Metóda č.3: Výpočet podľa vzorca: C=(2100 až 2400) * P/Uf 2 (F ; W; V)

Poznámka: Pri metóde jeden a dva dostanete približne rovnaké výsledky.

Zjednodušený výpočet kapacity kondenzátora

Ak patríte k tým, pre ktorých sú vzorce a rovnice absolútne nezrozumiteľné, môžete sa orientovať aj podľa nižšie uvedených údajov. Tento prepočet by mal zvládnuť už skutočne každý.

  • 1 kW = 60 mikrofaradov
  • 1,2 kW = 72 mikrofaradov
  • 1,5 kW = 90 mikrofaradov

Ako zistiť, že váš rozbehový kondenzátor nie je vhodný

Ak rozbehový kondenzátor namontujete na váš elektromotr, pričom si nie ste stopercentne istí správnosťou vašich výpočtov, stačí pozorne načúvať. Pokiaľ zaznamenáte nevšedné zvuk motora (hučanie, trhanie, búchanie a tak ďalej) je potrebné všetko prepočítať ešte raz, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou používate rozbehový kondenzátor s nesprávnou kapacitou. Samozrejme, môžete čakať až do momentu, kedy "odíde" samotný motor, čo však nie je úplne rozumné a v konečnom dôsledku ani lacné riešenie.

Niekedy sa môžete stretnúť aj s tým, že zvuk motora nebude v ničom zvláštny, neobvyklý však bude jeho chod. To môže byť tiež prejavom toho, že ste si vybrali rozbehový kondenzátor s nesprávnou kapacitou. V oboch prípadoch je potrebné kondenzátor čím skôr opäť premerať a následne vymeniť za iný vhodnejší.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button