Ako si vybrať vhodnú akumulátorovú vŕtačku

Ako si vybrať vhodnú akumulátorovú vŕtačku
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  481 zobrazení
5
 0
Vybavenie dielne

Akumulátorové náradie už nejaký ten čas patrí medzi štandardnú výbavu domácich majstrov aj profíkov. Ktoré z nich sa objavuje najčastejšie? S veľkým náskokom sú to práve akumulátorové vŕtačky. Prečo je to tak? Nuž odpoveď je celkom jednoduchá. Lebo sa aku vŕtačka, či aku vŕtací skrutkovač, používa aj pri tých najjednoduchších prácach a má mnoho ďalších výhod, o ktorých si povieme viac v nasledujúcich riadkoch. A keďže je ponuka tohto náradia je naozaj široká, prezradíme aj to, ako sa rýchlo zorientovať a vybrať pre seba tú najvhodnejšiu. Čítajte ďalej.

Batéria je naozaj veľká výhoda

Nepochybne najväčšou výhodou používania aku vŕtačky je to, že sa nemusíte viazať na zástrčky s elektrinou. Ak potrebujete mať počas práce vypnutý prúd, alebo ste niekde úplne mimo interiéru, žiaden problém. Aku vŕtačka sa môže činiť bez zaváhania aj v tomto prípade. Stačí mať k tomu nabitý akumulátor, prípadne aj jeden záložný a hodiny práce bez prestojov máte pred sebou.

Životnosť akumulátorov

Štandardom pri tomto náradí je tiež napájanie nabíjateľnými batériami. Takto sa nemusí riešiť stále dokupovanie nových batérií a akumulátorov na jedno použitie. S dvoma akumulátormi si potom viete vystačiť naozaj na dosť dlho. Ale zas nie naveky. Do zásoby ich netreba veľmi nakupovať, po čase sa totiž ich kapacita stráca – a to aj bez toho, aby ste ich využívali. Jednoducho konkrétny typ batérie má toľko a toľko nabíjacích cyklov a potom „šlus“.

Bez káblov je to super

A ešte spomenieme jeden nespochybniteľne potešiteľný fakt, ktorý súvisí s batériami – používaním akumulátorového náradia, ergo aku vŕtačky, sa zbavíte nadobro káblov. Žiadne rozpletanie pred nasadením náradia do práce, žiadny zlomený či preseknutý kábel, či nedajbože úraz, ktorý si potknutím na kábli už privodilo viac kutilov ako je vhodné. Výhody sú teda viac než zrejmé, aku vŕtačka by mala byť bezpochýb súčasťou každej dobre vybavenej dielne, či pracovného kútika domáceho majstra. Ako si však vybrať z nekonečnej ponuky produktov a značiek? Tomu sa budeme venovať práve teraz…

Ako vybrať vhodnú AKU vŕtačku

Vyberte najprv vhodný typ vŕtačky

Najprv si ujasnite aký materiál budete asi najčastejšie spracovávať. Ľahšie práce ako je vŕtanie do sadrokartónu či porobetónu zvládne aj aku skrutkovač, na klasické murivo sa vydajte s aku vŕtačkou s príklepom a vŕtanie do betónu zvládne najlepšie aku vŕtacie kladivo (pôjde to aj klasickým príklepom, no dlhodobo sa to podpíše na životnosti vŕtačky a samozrejme to s ňou nepôjde tak rýchlo). Je dobré vedieť, že čím silnejší výkon máte, tým viac činností dokážete so svojim náradím vykonávať.

Konštrukcia vŕtačky

Čím častejšie chcete vŕtačku používať, tým ľahšia by mala byť. Bežná hmotnosť akumulátorovej vŕtačky je 1,5 až 1,8 kg, samozrejme však musí byť primeraná jej výkonu. A netreba zabúdať ani na ďalšie dôležité prvky ako je úchop – rukoväť by vám mala pekne sadnúť do ruky a tlmiť vibrácie, aby ste sa pri práci tak rýchlo neunavili.

Akumulátor je najpodstatnejší

Je to tak, bez „baterky“ vaša mašinka fungovať jednoducho nebude. Z hľadiska pomeru cena/výkon náradia sa najčastejšie používajú lítium-iónové (Li-Ion) batérie s článkami po troch, z ktorých každý má napätie 3,6 V. Reálne sa však ešte môžete stretnúť aj s nikel-kadmiovými (NiCd) či nikel-metal hydridovými (NiMh) batériami. Nech sa necháte presvedčiť na akýkoľvek typ akumulátora, tak pre pohodlnú a neprerušovanú prevádzku si ich zaobstarajte rovno dva. S jedným budete pracovať a druhý sa vám zatiaľ bude nabíjať.

Čo sa týka napätia batérie, ktoré nám vlastne definuje výkon vŕtačky, tak pri aku vŕtačkách a skrutkovačoch sa pohybuje v rozmedzí 3,6 V – 36 V. Na domáce účely smelo postačuje napätie do 15 V. 

Dôležitá je aj kapacita batérie. Údaj vedený v miliampérhodinách nám dáva vedieť ako dlho sa dá s batériou pracovať na jedno nabitie. Štandardná aku vŕtačka má batériu s kapacitou 1500 mAh, profi kúsky aj nad 3000 mAh.

Motor aku vŕtačky

Pri jednotlivých modeloch sa môžete stretnúť s dvoma typmi motorov. Buď to bude klasický elektromotor s uhlíkami, s ktorým sa stretnete u väčšiny akumulátorového náradia, alebo bezuhlíkový. Výhodou prv menovaného motora je to, že takáto vŕtačka stojí menej, no na druhú stranu rýchlejšie sa opotrebúva a je energeticky náročnejšia. Bezuhlíkový elektromotor je zato v porovnaní s nimi drahší, no má menší odber energie z batérie, čo vlastne predlžuje funkčnosť vŕtačky pri zachovaní toho istého výkonu. Hľadajte ho vyšších modelových radoch vŕtačiek a profi modeloch.

Bez nabíjačky to nepôjde

Tu máte na výber v podstate z dvoch typov zariadení. Štandardná nabíjačka si poradí s nabitím akumulátora za 3 až 6 hodín (podľa modelu), rýchlonabíjačka to stihne väčšinou do hodiny. Samozrejme, závisí to aj od celkovej kapacity akumulátora a typu nabíjačky. Nabíjačka tiež disponuje informačnými diódami, ktoré signalizujú momentálny stav nabíjania.

Otáčky a krútiaci moment

Pri zaobstarávaní aku vŕtačky sa nezabudnite poinformovať o jej otáčkach a krútiacom momente. Sú to totiž parametre, ktoré ovplyvňujú rýchlosť a presnosť pri vŕtaní (o pohodlí pri práci ani nehovoriac).

Čo sa týka otáčok, tak siahnuť môžete po jednorýchlostných aku vŕtačkách, ktoré majú teda iba jednu rýchlosť slúžiacu ako na vŕtanie, tak i na skrutkovanie, pričom rátať môžete pri týchto modeloch s približne 500 otáčkami za minútu. Alebo to budú dvojrýchlostné vŕtačky s nižšou rýchlosťou na skrutkovanie a vyššou na vŕtanie – pri nich rátajte s tým, že máte k dispozícii približne 1700 otáčok za minútu. Viacrýchlostné aku vŕtačky sú v tomto segmente top modely, pretože si môžete nastaviť ideálnu rýchlosť pre danú situáciu podľa potreby. Sú však viac menej určené pre profesionálov, ktorý ich dokonale využijú a vlastne si dokážu na seba aj zarobiť.

Krútiaci moment (či uťahovací) sa pri aku vŕtačkách dá vyberať z niekoľkých stupňov. Ak chcete vŕtačku používať univerzálnejšie, vyberajte takú, ktorá má väčšie rozpätie krútiaceho momentu. Takáto vŕtačka je ideálna z pohľadu optimálnej regulácie jej sily – takto si môžete vybrať pre skrutkovanie nižšiu rýchlosť a nižší krútiaci moment aby ste napríklad nestrhli závit, či hlavu skrutky. Pre skrutkovanie do mäkších materiálov pohodlne vystačí 5-20 Nm (newtonmeter), na skrutky do priemeru 10 mm treba 20-55 Nm. Pre vŕtanie potom zase zvolíte moment vyšší – napríklad pre tvrdšie materiály od 55 Nm vyššie.

Príklep poteší

Pri nižšej triede aku vŕtačiek či aku skrutkovačov túto funkciu veľmi neočakávajte. Veď načo aj, takúto slabšiu vŕtačku ste si vlastne zabezpečili na vŕtanie do dreva, plastu či kovu. Pokiaľ však plánujete vŕtanie do steny, muriva, panelu, tak investícia do aku vŕtačky s príklepom sa naozaj vyplatí. Určite však netreba očakávať výkon ako pri silných elektrických vŕtačkách či elektropneumatických kladivách.

Skľučovadlo

Skľučovadlo, pre nezasvätených predná časť vŕtačky, do ktorej sa vkladajú vrtáky či nástavce na bity, sa pri výbere vŕtačky neoplatí opomenúť. Vyberajte tú svoju s takým skľučovadlom podľa toho, na čo ju budete najčastejšie používať. Bežne sa môžete stretnúť s veľkosťou 1-13 mm. Môžete siahnuť po vŕtačke s rýchloupínacím skľučovadlom, ktoré uvoľníte či upnete v ruke pri miernych otáčkach (modely nižšej a strednej triedy), alebo to bude skľučovadlo s aretáciou vretena, s ktorým sa manipuluje v zastavenom stave a to pomocou špeciálnej objímky, ktorou ho povoľujete alebo upínate.

Ostatná výbava

Nakoniec sa ešte pristavíme pri doplnkových funkciách a príslušenstve, ktoré výrobca ponúka ako pridanú hodnotu a nezriedka to zvykne zavážiť hlavne pri nerozhodnutých zákazníkoch. Všímajte si najviac to, čo vám najviac dokáže uľahčiť prácu a čo sa vám môže naozaj zísť. Takto si ľudia cenia najviac asi prenosný kufor, tie kvalitnejšie aku vŕtačky sa zvyknú predávať rovno v jednej sade s nabíjačkou a batériami uskladnené vo „fajnovom“ prenosnom kufri, v ktorom často nájdete aj miesto na držiaky na vrtáky, bity a ostatné pracovné doplnky.

Takisto niekoho poteší aj prítomnosť LED osvetlenia, ktoré je síce nenápadné ale dostatočne odolné a výkonné na to, aby umožnilo prácu aj v horších svetelných podmienkach. Z praktického hľadiska poteší napríklad aj spona na zavesenie vŕtačky na váš opasok, či aj taká jednoduchá vec ako je držiak na skrutkovacie bity, aby ste ich mali pri práci stále po ruke. Z ďalšieho doplnkového príslušenstva sa ešte môžete spolu s vŕtačkou dostať napríklad aj k vodováhe, externému madlu, či rohovému nástavcu na skľučovadlo...

Jednoduchá rada na záver

Svoju aku vŕtačku vyberajte najskôr podľa práce, na ktorú ju plánujete vo väčšine prípadov využiť, stanovte si minimálne výkonové parametre a technické prvky, ktoré by mala spĺňať. A z modelov, ktoré tomu vyhovujú si vyberte ten, ktorý ponúka najlepší pomer cena / výkon. Oplatí sa tiež zistiť, či značka vášho vybraného modelu má dobré servisné podmienky, aké sú možnosti dokúpenia príslušenstva a náhradných dielov. Neberte to na ľahkú váhu – aku vŕtačka nie je žiadne sezónne náradie, ktoré šmahom ruky vymeníte za nové, mala by vám predsa dobre poslúžiť mnoho rokov.

 



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button