Ako si elektrifikovať altánok, terasu a okolie domu

Ako si elektrifikovať altánok, terasu a okolie domu
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  781 zobrazení
3
 0
Elektroinštalácie

Altánok, terasa a okolie domu sú z hľadiska elektroinštalácie špecifickým prostredím, ich elektrifikácia má teda odlišné pravidlá, než aké platia vo vnútorných častiach domu. V článku vám prezradíme, na čo by ste si mali dať pri el. rozvodoch na týchto miestach pozor a na čo by ste nemali zabudnúť. 

Upozornenie na úvod:

Tento článok je iba informatívny. Návrh, realizáciu či opravu elektroinštalácie vždy zverte kvalifikovaným elektrikárom, resp. projektantom. V opačnom prípade sa vystavujete ekonomickým i trestnoprávnym dôsledkom v prípade požiaru alebo úrazu el. prúdom. 

Za informácie uvedené v článku nenesieme žiadnu zodpovednosť a ak sa ich rozhodnete použiť, robíte tak na vlastné riziko.

Kabeláž si pripravte vopred

S výstavbou altánku, resp. terasy by ste mali z hľadiska elektroinštalácie počítať už vopred a pripraviť si prívodný kábel. 

Podľa situácie máte niekoľko možností:

  • Kábel zaliaty v betóne – Ak bude mať terasa betónové základy alebo podlahu, môžete prívodné káble priamo zaliať do betónu. Nevyhnutnosťou však je vhodná chránička na káble.
  • Kábel v zemi – Ak je altánok ďalej od domu, môžete kábel zakopať do zeme. Vhodné na to sú aj klasické káble CYKY, musíte ich však uložiť aspoň 60 cm hlboko, buď do pieskového lôžka alebo použiť vhodnú chráničku. Nezabudnite ani na výstražnú fóliu a káble neukladajte do blízkosti stromov či kríkov – rozrastajúce korene by ich mohli poškodiť.
  • Vzdušné vedenie – Ak vám to nebude prekážať, prívodný kábel môžete viesť aj vzduchom, napr. zavesiť na oceľové lano, prípadne použiť samonosný kábel. Kábel môžete tiež prípadne ho pripevniť na plot, uistite sa však, že je odolný voči UV žiareniu, v opačnom prípade môže jeho izolácia popraskať.

Priamo v altánku môžete viesť káblové rozvody v elektroinštalačných chráničkách alebo lištách. Niektoré lišty zoženiete aj v hnedej farbe, aby splynuli s drevom, prípadne môžete tie biele nastriekať vhodnou farbou v spreji.

Ide to aj bez podružného rozvádzača

Čo sa týka napájania altánku, resp. terasy, budete pravdepodobne potrebovať iba 1 či 2 ističe. Môžete ho teda pokojne napájať aj z hlavného rozvádzača domu, prípadne zriadiť podružný rozvádzač, ktorý bude okrem altánku napájať napr. aj garáž, pivnicu či vonkajšie osvetlenie alebo zásuvky okolo domu.

V tomto prípade bude lepšie, ak použijete ističe s charakteristikou C. Z exteriérových zásuviek totiž budete možno napájať aj el. náradie, vysokotlakový čistič či podobné zariadenia s vysokým rozbehovým prúdom. Bežný istič s charakteristikou B by takýto prúd nezvládol a vypínal by sa, charakteristika ističov C však dovoľuje krátkodobo aj 5 – 10 násobok max. prúdu.

Všetky zásuvky a svetlá v dome (tie v exteriéri obzvlášť) musíte podľa aktuálnych STN (jún 2020) pripojiť na prúdový chránič s menovitým rozdielovým prúdom max. 30 mA. Chrániče zabránia úrazu el. prúdom v prípade, že budete so zásuvkami manipulovať s vlhkými rukami alebo príde k porušeniu izolácie kábla (napr. preseknutím).

Pozor na vlhkosť

Všetky zásuvky, vypínače, krabice, svietidlá aj pevne inštalované spotrebiče, ktoré použijete v altánku, terase či okolo domu by mali byť určené do exteriéru. Mali by mať krytie aspoň IP44, čo znamená, že sú odolné voči striekajúcej vode a tým pádom aj proti dažďu. Zásuvky IP44 a vyššie spoznáte podľa toho, že sú vybavené viečkom. Vypínače sú chránené gumovým alebo silikónovým tesnením, ktoré však na prvý pohľad nezbadáte.

Ak budete v okolí používať záhradnú hadicu, vysokotlakový čistič alebo chcete mať jednoducho väčšiu istotu, môžete siahnuť aj po prvkoch s krytím IP55, ktoré sú odolné voči tryskajúcej tlakovej vode vode.

Zásuvky a svietidlá

Počet zásuviek v altánku alebo na terase závisí od toho, na čo ich budete používať. Pre posedenie s priateľmi sa určite hodia samostatné zásuvky na ozvučenie, elektrický gril, prípadne malú chladničku či prenosné výčapné zariadenie. V exteriéri domu príde vhod aj jedna 400V zásuvka pre pripojenie výkonných spotrebičov, napr. okružnej píly, silnej zváračky a pod.

Sezónu na terase či v altánku vám pomôže predĺžiť elektrický infražiarič. Ide o ohrievač, ktorý, na rozdiel od teplovzdušného neohrieva vzduch ale priamo vás a ďalšie objekty. Tieto žiariče sa vyrábajú ako nástenné aj ako závesné (pripomínajú luster), pričom niektoré si pripájajú do klasickej 230 V zásuvky, iné sa pripájajú k el. okruhu napevno.

Na osvetlenie vám pravdepodobne bude stačiť jediný prívod. Ideálne sú úsporné LED svietidlá alebo LED žiarovky. Nepríjemného bieleho svetla sa nemusíte báť, k dispozícii sú aj LED s nižšou farebnou teplotou, ktoré svietia dožlta podobne ako klasické žiarovky.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button