Tak ako je to s tou originalitou integrovaného obvodu IR2104?

Tak ako je to s tou originalitou integrovaného obvodu IR2104?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  895 zobrazení
7
 0
Komponenty
UPOZORNENIE : Majte na pamäti, že cena nikdy nie je a nebude smerodatným ukazovateľom originality komponentu!

Nedávno som čítal príspevok na jednom fóre o elektronike, kde mal niekto problém s tým, aby IR2104 fungoval správne - teda tak ako by chcel jeho výrobca a aj zákazník, ktorý si tento obvod v dobrej viere kúpil. Užívateľ ich kúpil v nemenovanom internetovom obchode a nedokázal z nich dostať správne signály pre správnu funkciu svojho zariadenia. Autor článku sa preto ponúkol, že vykoná analýzu týchto čipov. Originálny článok vznikol síce už pred rokom a na inom mieste, ale má s nami veľa spoločného - rovnaký integrovaný obvod a fakt, že sa nejedná o originálny komponent.

IR2104 je polomostový ovládač pre zapojenia s výkonovými MOSFET tranzistormi, ktorý sa používa na riadenie FET v obvodoch, ako sú DC-DC meniče alebo výkonové zosilňovače triedy D. Je vyrobený vysokonapäťovým procesom CMOS a je schopný riadiť tranzistor typu FET pri napätí až 600 V. Ich pôvodným konštruktérom a výrobcom je spoločnosť International Rectifier (IR), jeden z prvých výrobcov diód, tranzistorov a integrovaných obvodov pre riadenie napájania. V súčasnosti už vyrába integrovaný obvod IR2104 spoločnosť Infineon po tom, ako ho v roku 2015 odkúpila od spoločnosti IR.

Originál, či falzifikát?

Púzdro tohoto obvodu vyzerá viac-menej dobre, text vyrytý laserom, ale povrchová úprava nie je taká pekná, ako by ste očakávali. Pri potretí povrchu acetónom bolo možné okamžite vidieť, že hoci text značenia nezmizol, tak sa aj tak na vatovej tyčinke zachytilo pomerne dosť akejsi čiernej hmoty. Preto ak teraz porovnáme očistené púzdro a neočistené, je tam viditeľný jasný rozdiel:

Čip na ľavej strane je výrazne "menej čierny" a kvôli nerovnému povrchu vyzerá, akoby bol čiastočne obrúsený. Rovnako je možné vidieť drobné defekty na púzdre a to v podobe zrazených, či inak poškodených hrán, čo naznačuje jeho nešetrné obrúsenie. To jasne naznačuje, že ide o upravený čip, čo v praxi znamená, že niekto vezme jeden typ čipu v rovnakom púzdre, obrúsi jeho vrchnú vrstvu tak, aby odstránil akékoľvek pôvodné označenie originálneho výrobcu komponentu a nanesie tenkú vrstvu nového čierneho materiálu (napríklad mikrogranulátu, alebo farby) a potom jednoducho vykoná pretlačenie nového označenia. Kedysi sa v začiatkoch výroby integrovaných obvodov táto tlač robila pôvodne atramentom a neskôr tampónovou tlačou, ktorá bola odlnejšia voči oteru, no atrament sa dal veľmi jednoducho zotrieť a tampónová potlač tiež nedokázala dlhodobo vzdorovať pokusom o jej odstránenie. Ale keďže sú falšovatelia čím ďalej tým viac sofistikovanejší, začali falošné značenia na komponentoch vytvárať po vzore originálnyvh výrobcov priamo laserom takže v konečnom dôsledku to značne sťažuje ich rozlíšenie od pravých komponentov. Treba podotknúť, že sa nejedná o nejaké amatérske zariadenie, nakoľko sa častokrát vykonáva preznačovanie na nelegálne zaobstaraných originálnych gravírovcích laseroch, ktoré sa na zbernom dvore nepovaľujú.

Vnútorná štruktúra obvodu

Vnútri to vyzerá celkom v poriadku. V spodnej časti vidíme niekoľko pomerne jednoduchých obvodov, v strede dva veľké okrúhle vysokonapäťové tranzistory a v hornej časti izolovanú vysokonapäťovú časť (obklopenú hrubým ochranným krúžkom).

Záladná identifikácia

V spodnej časti sa nachádza identifikátor samotného čipu a ten nám jasne hovorí, že sa pozeráme na IR2103, čo je veľmi podobný čip, ktorý sa od IR2104 líši spôsobom riadenia vstupných signálov. IR2104 má jeden pin IN a jeden pin *SD. Oba výstupy nasledujú po IN, pokiaľ je *SD vysoký. Namiesto toho má IR2103 vývody HIN a *LIN, ktoré možno použiť na samostatné riadenie vysokých a nízkych výstupných signálov. Rýchly test jedného zo zvyšných čipov ukázal, že sa skutočne riadi touto logikou.

Ďalšia zaujímavá funkcia sa nachádza priamo nad logom IR v ľavom dolnom rohu. Za normálnych okolností by výrobca uviedol symbol autorských práv © a symbol práce s maskou Ⓜ. V tomto prípade sa dizajnér rozloženia rozhodol tieto symboly trochu poupraviť a premenil ich na Pac-Mana a ducha! Tento dizajnér mohol mať ako iniciály "dw" alebo možno "mp", ktoré tiež ponechal na raznici.

Ďalší rozdiel na úrovni obvodu medzi IR2103 a IR2104 spočíva v tom, že v modeli '04 majú oba vstupy (piny 2 a 3) pull-down rezistor na GND, zatiaľ čo v modeli '03 má signál *LIN (pin 3) pull-up na VCC. A ak sledujeme stopy v našom podozrivom čipe, zistíme, že kým pin 2 má pull-down, pin 3 má pull-up rezistor. To opäť potvrdzuje, že ide teda skutočne o IR2103 a nie o IR2104.

Dva vysokonapäťové tranzistory majú zaujímavú konštrukciu. Signál brány prichádza zdola a zdá sa, že je pripojený k najvzdialenejšiemu červenému krúžku. Zdrojom by potom mal byť najvzdialenejší krúžok, ktorý je pripojený k zemi cez polyrezistor (červená lišta na vrchu). Vo vnútri krúžku brány je aj ďalší krúžok, ktorý je tiež pripojený k zemi. Možno ide o poľovú dosku, ktorá znižuje elektrické pole v blízkosti hradla, aby sa zvýšilo prierazné napätie. Nakoniec, po troch krúžkoch z nejakého izolačného materiálu je priamo v strede kontakt drain.

Celkovo sa teda zdá, že ide o pravý IR2103, ktorý niekto povrchovo upravil a preznačil a potom ho predával ako IR2104. Hoci by to asi prinieslo určitý zisk, ale je to dosť hlúpe riešenie, pretože čipy nie sú drop-in náhrady a obvod určený pre jeden nebude fungovať s druhým. Zaujímalo by ma, prečo jednoducho neprelepili nejaký iný starý čip alebo dokonca nepredávali prázdne DIP púzdra, teda plastové výlisky s nožičkami bez vnútorného čipu - tie by fungovali rovnako dobre.

Doporučenie : Vyvarujte sa a to najmä v dnešnej dobe nákupom komponentov u predajcov, ktorými si nie ste istý. Indikátorom, či varovným prstom ešte pred samotným nákupom môže byť to, že najmä v dnešnej dobe kedy je enormný nedostatok originálnych komponentov najmä u oficiálnych distribútorov sa masovo takéto komponenty predávajú na rôznych čínskych ale aj domácich stránkach, kde si nemáte ako overiť ich pravosť a aj funkčnosť. Pôvodný článok síce vznikol už v roku 2021, ale jeho aktuálnosť je badateľná aj teraz, nakoľko aj našich zemepísných šírkach sa začínajú rozmáhať nešvary v podobe predaja falošných komponentov a to už vedome, či nevedome zo strany predajcov.

Zdroj : Tinytransistors.net Článok bol preložený a redakčne upravený

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button