Ako detegovať falzifikáty elektronických komponentov

Ako detegovať falzifikáty elektronických komponentov
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1625 zobrazení
27
 0
Pozor na "fejky"
   

Určite ste počuli o falošných kabelkách Gucci, hodinkách Rolex a golfových paliciach Callaway, ktoré sa dajú kúpiť za pár drobných. Zdá sa byť takmer komické vedieť si kúpiť hodinky, ktoré reálne stoja 5 000 dolárov za 60 dolárov, ale pokiaľ ide o falšované elektronické komponenty, je to všetko až na smiech. Elektronické súčiastky sú súčasťou produktov, s ktorými denno denne pracujeme. Od kardiostimulátora, ktorý udržuje srdce v pohybe, až po lietadlo, ktoré drží životy ľudí v rovnováhe medzi vzletom a pristátím, sme vydaní na milosť a nemilosť elektronických súčiastok všade, kam sa obrátime. Naše životy doslova závisia od spoľahlivosti elektronických výrobkov ale nárast falošných komponentov premení túto závislosť na desivú hazardnú hru. Naozaj chcete lietať v lietadle, ktoré na správu riadenia letu používa falošné elektronické súčiastky?

Proces falšovania ovplyvňuje aj životy mužov, žien a detí žijúcich v najchudobnejších oblastiach sveta. Polovica všetkých počítačov globálne zlikvidovaných je nelegálne odoslaná do krajín ako Čína, India a Nigéria, aby sa z nich odstránili cenné časti a materiály. Odhaduje sa, že 50% detí vo veku 12 rokov alebo starších v takzvaných mestách "elektronického odpadu" má nebezpečnú hladinu olova v krvi. To povedie k devastačným zdravotným problémom a výrazne zníženému IQ pre tieto už aj tak znevýhodnené deti. Mnohé z postihnutých detí sa skutočne používajú v procese falšovania. Aj tie, ktoré nie sú súčasťou obchodu, sú obklopené environmentálnymi rizikami, ako je neustále spaľovanie konečného šrotu, ktorý vo vzduchu zanecháva mrak chemického dymu.

Ako teda odhaliť falzifikát?

Je nevyhnutné, aby všetci distribútori elektronických komponentov a výrobcovia elektronických zariadení kontrolovali pravosť všetkých prichádzajúcich elektronických komponentov. To sa ovšem ľahko povie, ale ťažšie realizuje a to najmä vďaka obrovským objemom nakupovaných komponentov, ktoré nie je fyzicky možné kus po kuse skontrolovať. Vo všeobecnosti je pri veľkých množstvách úspešnosť záchytu takéhoto komponentu 1:1000 až 1:10000, čo je veľmi alarmujúce číslo. Cieľom tohto článku nie je "naučiť" vás presne zakaždých okolností odhaliť falzifikát, nakoľko sa do nie vždy dá ani skúsenému znalcovi s niekoľkoročnou praxou a laboratórnym zázemím a technikou za niekoľko desiatok či sto tisíceur, ale informovať vás ozákladných a overených postupoch, ako odhaliť falošné komponenty a spoľahnúť sa na svoje hodnotenie.

Falšované elektronické komponenty sú najrozšírenejšie v pevninskej Číne. Firemný zákaznici nakukupujú komponenty priamo od dodávateľov nie od neautorizovaných distribútorov, často s vysokými objemami nákupov priamo z tohto regiónu, ale aj tu je riziko nákupu falzifikátov pomerne vysoké. Bežný zákazníci ktorý nakupujú prostredníctvom rôznych predajných stránok sú priamo vystavený vysokému riziku nákupu falzifikátov, nakoľko nie je v moci autorít vedenia týchto stránok fyzicky skontrolovať kvalitu, či pravosť predávaných komponentov. Pri tejto skupine sa dá povedať že pravdepodobnosť nákupu falzifikátu je až 1:10, či 1:100, čo už je alarmujúce číslo!

Priblížim vám základné spôsoby, ktoré je možné aplikovať v domácich podmienkach a s minimálnym technickým vybavením. Začneme s najjednoduchšími potrebnými nástrojmi na detegciu falšovaných integrovaných obvodov. Na manipuláciu s elektrostaticky citlivými komponentami budete potrebovať všetky štandardné nástroje. Na detegciu falzifikátov budete potrebovať aj mikroskop s minimálne 30-násobným zväčšením. Prakticky vyhovujúci je ktorýkoľvek z recenzovaných mikroskopov v tomto blogu. Je tiež dôležité, aby ste mali v mikroskope zabudované ukladanie snímok. Niektoré z procesov detegcie falzifikátov elektroniky vyžadujú bližšie posúdenie. Okrem mikroskopu budete potrebovať rozpúšťadlo na kontrolu stálosti značenia komponentov. Acetón je bežná chemikália na určenie, či bolo označenie komponentu poznamenaná, ale menej agresívnym rozpúšťadlom je kombinácia 3 dielov minerálneho liehu a jedneho dielu alkoholu. Táto zmes MIL-STD-883 (metóda 2015.13), je štandardom v posudzovaní označovania komponentov, ktorú využíva napríklad NASA.

Aby sme sa vyhli falošným elektronickým komponentom, začíname vizuálnou kontrolou celého obalu. Niektoré z hľadaných znakov sú:

  • Pravopisné chyby na štítkoch výrobcov
  • Overenie, či sa kód dátumu na štítku zhoduje s kódmi dátumu na komponentoch
  • Kódy dátumu nie sú možné. napr. 0657
  • Kódy dátumu, ktoré sú v budúcnosti
  • Ak sú komponenty citlivé na vlhkosť, vyžadujú suché balenie a kartu indikátora vlhkosti. Falšovatelia často zabudnú na časť povinných požiadaviek pre komponenty citlivé na vlhkosť. Špecifické požiadavky nájdete zvyčajne v údajovom liste výrobcu, kde sú detaily balenia podrobne popísané a pri originálnom komponente sa nemôže stať, aby výrobca opomenul na ktorúkoľvek časť v balení.

Preskúmanie "zarážok"

Väčšina plastových integrovaných obvodov má na svojom povrchu rôzne technické dutiny zámerne vyrobené počas procesu formovania. Niektoré z nich nemajú žiadny zásadný význam alebo iné ho majú a sú použité ako označenia pri správnom umiestňovaní komponentov, iné sú však iba súčasťou procesu formovania plastov. Dutiny by mali byť podľa udania  výrobcov čisté - bez nedokonalosti po formovaní, alebo bez nánosov rôznych materiálov. Preskúmanie týchto prvkov je preto náš prvý spôsob detegcie falzifikátov. Falzifikáti majú veľké ťažkosti s udržiavaním zarážok čistých a konzistentných počas procesu povrchovej úpravy. Nasledujúce obrázky sú príkladmi toho, o čom je reč.

Tieto dva komponenty boli kúpené v rovnakej šarži a majú rovnaké identifikačné čísla dielov. Jedná sa o rovnaké konce vedľa seba kde jasne vidíte, že jeden z nich má 3 zarážky a druhý ich má len 2. Tvar a veľkosť zarážok sú tiež odlišné. Jeden má zaoblenú dutiné a ostatné sú sploštené.

Opäť môžete vidieť rozdiely v zarážkach. Zarážka vľavo dole vyzerá podobne, ale stredná pravá zarážka nie je na spodnom komponente viditeľná. Zdá sa, že k tomu došlo tak, že falšovatelia obrúsili komponenty, aby odstránili staré stopy po označení, a potom ich znovu povrchovo upravia pomocou procesu nazývaného „blacktopping“, ktorý často vyplňuje plytké dutiny.

Tu je detail zarážky, ktorá bola vyplnená materiálom "blacktopping". Tieto zarážky nesmú byť iba čiastočné a nevyrábajú počas výrobného procesu, ale až pred označovaním komponentu. Musia byť vždy rovnomerné do hĺbky po celom kruhu. Táto zarážka je z jednej strany vyplnená cez okraj.

Zarážky musia byť vždy čisté a jednotné. Táto zarážka bola vyplnená materiálmi použitými na zakrytie starého povrchu.

Falšovatelia pomaly prichádzajú na to, že ich chyby začínajú byť rozpoznateľné. Začali preto pokusne pridávať zarážky "navyše", aby všetky komponenty vyzerali jednotne. Voľným okom táto zarážka vyzerá ako obyčajná zarážka. Pod mikroskopom je však ľahké vidieť, že je vyleptaná do povrchu dodatočne, aby vytvorili vzhľad normálnej zarážky.

Farba v zarážkach nemá čo hľadať, preto je na mieste podozrenie z falšovania.

Tento komponent pochádza z rovnakého kódu šarže ako vyššie uvedený komponent. Môžete vidieť ďalší problém s rozdielmi v zarážkach. Jedna je oveľa väčšia a druhá neexistuje. Ak neexistuje žiadna priama stopa, hľadáme viac ako jeden znak, aby sme mohli urobiť konečné rozhodnutie, že sú komponenty falzifikáty. V tomto prípade máme dve celkom zrejmé anomálie, ktoré napomáhajú odhodlaniu.

Všetky tieto 3 komponenty sú v hornej časti identicky označené. Zarážky týchto troch majú úplne odlišné označenia. Nielenže sa líšia, ale ani sa neriadia žiadnym pevne daným vzorom. Nie je neobvyklé, že na legitímnych komponentoch vidíme podobné vzory, ktoré nie sú totožné. Môže to byť napríklad legitímny komponent, ak ste mali produkt, ktorý rovnako ako prvý mal v odrážkach 2 písmená, ale boli to odlišné písmená. Na inom komponente by to mohlo byť "BP" a nemalo by to byť hrozbou falšovaného materiálu. Rovnako je to aj s tretím komponentom. Môžete mať "T" na inej časti bez obáv.

Krajiny pôvodu

Väčšina komponentov, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby na nich mohla byť uvedená krajina pôvodu, zobrazuje miesto, kde bola vyrobená, niekde na súčiastke. Bežne sa tento údaj umiestňuje do zarážok, ale dá sa zapísať prakticky kdekoľvek. Menšie komponenty majú často na sebe aj kódy šarží pre informácie o krajine pôvodu, čo sťažuje ich použitie ako rozhodujúceho faktora. Vždy však platí pravidlo, že komponenty v balení s rovnakým kódom šarže nemôžu byť vyrobené v rôznych krajinách. Príklady nájdete na obrázkoch.

Označenie vpravo je ťažko viditeľné, pretože blacktopping spôsobil nejasnosť písma, ale je označený ako „MALAYSIA“ a komponent vľavo s rovnakými hornými značkami je označený ako „PHILIPPINES“. Vpravo v komponente  si ukážeme zblízka problém s čiernym povrchom, pretože to je tiež dobrý znak falzifikátov.

Rovnaký kód šarže komponentu, ale vyrobené v rôznych krajinách, čiže falzifikát.

Textúra

Plastové elektronické súčiastky sa zvyčajne vyrábajú zo zmesi jemného skla a plastu. Povrch formovaného obalu má po vybratí z formy textúru. Dutiny čapov sú často veľmi hladké, ako vidíte na predchádzajúcom obrázku. Falšovatelia vymysleli veľmi dobrú zmes, aby vytvorili veľmi podobný povrch na pôvodnom povrchu. Voľným okom je takmer nemožné určiť rozdiel medzi pôvodným povrchom a falošným povrchom. Pri podrobnom pohľade cez mikroskop však existuje veľa znakov, ktoré vám môžu pomôcť určiť autenticitu komponentu. Príklady nájdete na obrázkoch.

Toto je detailný pohľad na to, ako by mal povrch komponentu vyzerať. Na obrázkoch je to veľmi ťažké vidieť, ale mikroskopom možno rozdiely medzi typickou falošnou a autentickou časťou najlepšie opísať ako; povrch skutočnej časti má ostrejší a matnejší vzhľad. Sklo v zmesi vytvára malé a ostré vrcholy a doliny, zatiaľ čo pri maľovanom čiernym povrchom sú vrcholy a doliny vyhladené a vyplnené, ako keby ste naniesli vrstvu farby na pieskový papier. Tento obrázok a popis nie sú relevantné pre každý komponent, ale väčšina má tento typ povrchovej úpravy. Existujú však aj niektoré legitímne komponenty, ktoré majú hladké plastové povrchy, ktoré nesmú mať v zmesi sklo.

Ako už bolo popísané, zarážky sú zvyčajne hladké, a preto by ani text v nich nemal byť textúrovaný. Toto je extrémny príklad, pretože polovica zarážky je vyplnená materiálom z blacktopping, ale ak na nich uvidíte písmená s textúrou, je s najväčšou pravdepodobnosťou z blacktoppingu.

Toto je podobný príklad, ale tu môžete vidieť, že sa pokúsili znova prepečiatkovať už existujúcu pečiatku. S najväčšou pravdepodobnosťou to bolo urobené preto, aby sa zakryli rôzne krajiny pôvodu.

Pamätajte, že zarážky by mali byť čisté. Dôvod, prečo to tu nie je, je ten, že počas procesu označovania sa materiály zaseknú v zarážkach. Žiadny ďalší materiál v zarážkach tam nepatrí.

Tento obrázok ukazuje, že v jednej oblasti sú 2 rôzne textúry. Nie je nezvyčajné vidieť hladký povrch v zarážke a textúru na povrchu komponentu, ale nikdy by ste nemali vidieť 2 rôzne textúry na jednej ploche komponentu.

Čím viac vzoriek uvidíte, tým skôr by ste mali začať vidieť rozdiel medzi pôvodným a falošným povrchom. Odlesky na hlavnej ploche nám hovoria, že existuje veľká možnosť blacktopovania. Jemné sklo a plast, s ktorým sa zvyčajne plnia formy, nesvietia tak ako táto časť. Toto je ďalšia zarážka, ktorá má vizuálne oklamať tých, ktorí sa pri kontrole spoliehajú na svoje prosté oko. Chyba, ktorú vytvorili pri vytváraní tohto kruhu, je viditeľná a textúra vo vnútri kruhu nie je ani hladká a ani podobná zvyšku časti.

Ak sa pozriete na okraj častí, často môžete vidieť zmenu textúry od blacktoppingu. Uvidíte, ako je horná časť lesklá a spodná časť matnejšia. Nezabudnite, že tieto diely sú vyrobené vo forme. A tieto formy nie sú navrhnuté tak, aby navrchu mali krásny lesklý povrch. Textúra by sa na časti dielu nemala meniť do polovice. Tento obrázok je skvelým príkladom originálneho a falošného prevedenia. Ak odvedená skutočne dobrá práca a nie sú žiadne chyby, je veľmi ťažké odhaliť pravosť. Spravidla však môžete nájsť niekoľko chýb, ktoré sú podrobne popísané v tomto článku, pretože všetka táto práca sa vykonáva vždy ručne.

Na vyššie uvedených 2 obrázkoch sa chcem zamerať na smerové brúsne značky. Časti, ktoré vychádzajú priamo z formy, nebudú mať žiadne značky alebo prvky, ktoré majú smerový vzor. Tieto typy značiek sa vyrábajú, keď falšovatelia brúsia horné alebo spodné značky, aby pripravili diel na blacktop. Opäť musíte mať mikroskop, aby ste videli tento typ nekonzistencie. Ľudským okom to nie je viditeľné.

Na ľavej hornej strane tohoto komponentu šla brúska príliš ďaleko. Vidíte, že vytvorili uhol sklonený nadol, ktorý nemal žiaden z ostatných komponentov porovnávanej šarže. To je neobvyklé, aj keď je bežné vidieť mierne zaoblenú hranu. Môžete to vidieť pri pohľade cez mikroskop, ale na dvojrozmernej fotografii je to ťažké ukázať.

Toto je jeden z najúžasnejších objavov. Táto veľmi lesklá, hladká povrchová úprava typu pomarančovej kôry nevyzerala prirodzene. Musíte byť schopní rozoznať autentickú textúru od falošnej. Táto to trochu uľahčila, pretože bola odlišná. Pri pokuse zoškrabať hustý čierny povrch sa pod značkou Cypress sa našlo toto logo Altera.

Tu je ďalší komponent s do očí bijúcim blacktopom. Ten vpravo má na sebe úplne rovnaký kód šarže a je tiež s legitímnym povrchom. Toto je veľmi zaujímavý prípad, ktorý si treba všimnúť. Ak je komponent chybne označený v továrni alebo ak chce výrobca upgradovať alebo downgradovať komponent, ak mátakéto možnosti, môže takto komponent znovu preznačiť. Chápem, že je to veľmi zriedkavé, ale stáva sa to.

Na začiatku tohto článku sme sa zmienili o riešení kontroly stálosti značenia. Tento komponent je rovnaký ako na predchádzajúcej fotke po umytí acetónom na pravej strane. Je zrejmé, že na tvarovanom plaste bol nejaký druh vrchného náteru. Ak komponent umyjete jedným z navrhovaných riešení a uvidíte inú textúru alebo sa značky zotrú, môžete si byť celkom istí, že máte falzifikát.

PRED

Toto je predchádzajúci obrázok komponentu, na ktorú bolo podozrenie, že je falošný. Vidíte textúrovaný, ale lesklý čierny povrch?

PO

Toto je rovnaký komponent po umytí acetónom. Môžete vidieť niekoľko svetlých brúsnych značiek, ale vyzerá to skôr ako originálny povrch legitímneho komponentu.

Nedokonalosti v značení komponentov

Všetci výrobcovia, deklarujú, že majú vysoké štandardy kvality, ktoré im bránia vo veľkých nedokonalostiach či zmetkovosti v označovaní komponentov. Čísla a označenia komponentov majú byť na určitom mieste komponentu a nesmú byť pokrivené, chybne vytlačené alebo nesprávne zarovnané. Logá sú tiež veľmi pozorne sledované a nemali by sa líšiť komponent od komponentu. Značky majú navyše vydržať v náročnom prostredí a musia byť stále čitateľné.

Výrobcovia uvádzajú, že označenia by mali byť na správnom mieste dielu. Táto dávka komponentov na cievke mala na každom komponente značky v trochu inej oblasti. Tento konkrétny minul komponent na ľavej strane.

Znak úplne vľavo má byť pôvodne pri správnom označení "B". Tiež je zrejme, že smerom hore majú vyleptané nejaké ďalšie značky, ktoré sú vyplnené rovnakou farbou, ktorá sa používa na zobrazenie čísla komponentu.

Tento komponent je označený navrchu zarážky, o čom výrobca MAXIM  informoval, že toto označenie je neprijateľné a ide o falzifikáty. Túto chybu značenia je možné vidieť pomerne často.

Značenie opäť nie je tam, kde by malo byť. V tomto prípade sa jedná o evidentný falzifikát.

Tento komponent sa nachádzal na cievke výrobcu označenej 2500 kusmi. Staré vyleptané logo je veľmi ťažké vidieť voľným okom, nieto ešte cez polopriesvitnú pásku. Starý lept bol čierny a opäť vyleptaný novým číslom dielu.

Značenie na tomto komponente bolo veľmi ostré a jasné. Vodiče vyzerali trochu opotrebovane, ale značenie vyzeralo ako od výrobcu. Povrchy vyzerali legitímne, takže jedinou ďalšou vizuálnou kontrolou, ktorú bolo možné vykonať, bolo trvalé značenie. Pri použití štandardnho roztoku 3 dielneho minerálneho liehu MIL-STD-883 a jednoho dielu alkoholu sa číslo komponentu ihneď zotrelo.

Aj z tohoto komponentu sa označenia tiež ľahko zotreli. Je potrebné poznamenať, že u spoločnost Maxim svoje komponenty neoznačuje farbou, ale minimálne od roku 2002 ich leptajú. V tomto prípade to nepomohlo, pretože tento komponent bol vyrobený v roku 2000, ale ak dostanete lakovaný komponent Maxim, ktorý má dátumový kód novší ako 2002, máte falzifikát.

Záver

Po prečítaní tohto článku budete mať oveľa väčšiu šancu na odhalenie falošných elektronických súčiastok. Falošné komponenty ohrozujú všetky aspekty elektrotechnického a elektronického odvetvia.

Za posledných šesť mesiacov došlo k exponenciálnemu zvýšeniu množstva falošných elektronických súčiastok distribuovaných na trhoch po celom svete. Ak bude počet falšovaných elektronických súčiastok naďalej rásť súčasným tempom, je elektronický priemysel predurčený na utrpenie veľkých finančných strát a bude vystavený riziku potenciálnych strát na životoch v dôsledku zlyhania komponentov a zneužitia životného prostredia.

Napríklad objednávka 100 000 kusov falošného kondenzátora za 0,01 USD (spolu 1 000 USD) môže byť v konečnom dôsledku veľmi nákladná na opravu. Ak dôjde k poruche falošných komponentov zapojených v doskách s plošnými spojmi, ktoré sa používajú v spotrebných výrobkoch, môže to viesť k zvýšenému počtu reklamácií, problémom so zárukou, stiahnutím všetkých výrobkov z obehu alebo zraneniam, ktoré môžu viesť k súdnym sporom. Toto nakoniec bude stáť výrobcu straty a prestoje, ktoré budú stáť milióny.

Aj keď sa výrobky nikdy nedostanú k spotrebiteľovi, je oveľa nákladnejšie demontovať komponenty z dosiek a vymeniť ich za pôvodnú nákupnú cenu 0,01 USD. Všetci vieme, že dnes existujú automatizované stroje, ktoré dokážu osadiť stovky komponentov za relatívne krátky časový úsek, ale neexistujú žiadne automatizované systémy na odstraňovanie komponentov. Prepracovanie sa musí robiť ručne, čo je oveľa nákladnejšie. A ak ste kupovali komponenty od viacerých dodávateľov, najskôr budete musieť vyskúšať každú dosku s plošnými spojmi, aby ste zistili, ktorá z nich má chybný produkt.

Väčšina výrobcov robí len veľmi málo pre to, aby zabránila falšovaniu v ich dodávateľských reťazcoch. Je nesmierne ťažké a nákladné sledovať každý komponent a jeho pôvod. Výrobcovia komponentov odporúčajú výrobcom zariadení nakupovať výrobky iba od autorizovaných distribútorov. To je v ideálnom svete skvelé, ale výrobcovia komponentov pravidelne ukončujú výrobu výrobkov a je tiež známe, že majú dlhé dodacie lehoty na mnoho položiek, ktoré výrobcovia zariadení nemôžu vždy naplánovať. Nezávislý distribútor / sprostredkovateľ je preto nevyhnutnou súčasťou nákupného procesu.

Falzifikáty tak skoro nezmiznú. Nebude to dlho predtým, ako si všetci výrobcovia zariadení uvedomia, že pri výbere dodávateľov musia byť selektívnejší a naučiť sa lepším metódam detegcie falzifikátov, pretože stačí iba jedna negatívna skúsenosť s falzifikátom a výrobcom sa určite otvoria oči a ukončí obchodný vzťah s dodávateľom, čo bude znamenať obrovské finančné straty a aj stratu dobrého mena. Už to nie je len o cene a doručení. Výrobcovia musia vedieť, aké procesy prebiehajú v sklade ich dodávateľov na zisťovanie falšovaných komponentov.

Zdroje :

American Electronic Resource

Datarespons

Wired.com

EEtAsia.com

Counterfeit electronic components

Sound AU

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil, informácie v ňom boli pre vás užitočné a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu a chceli by ste sa o ňu podeliť s viac ako 360.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button