7 zbytočných chýb pri elektroinštaláciách, ktoré stoja čas a peniaze

7 zbytočných chýb pri elektroinštaláciách, ktoré stoja čas a peniaze
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  3607 zobrazení
9
 1
Elektroinštalácie

Niekoľko typov, vďaka ktorým sa vyhnete menším ale aj väčším nepríjemnostiam pri riešení elektroinštalácie vo vašom  obydlí. Či už si odborník alebo laik, každý je dobrý v niečom inom a nedá sa vždy na všetko myslieť. A práve v tom najmenej vhodnom čase sa popri rekonštrukcii alebo výstavbe nového domova vedia pritrafiť "drobnosti", ktoré si berú svoju daň na tvojom čase, financiách a často krát aj na nervoch. Nasledujúce riadky majú za úlohu zmierniť tvoju "bolesť" a ušetriť vrásky.

#1 Ja si to spravím sám

Pokiaľ nemáte patričné vzdelanie a praktické skúsenosti, tak ruky preč. Dajte si poradiť od niekoho, kto má skúsenosti alebo už robil niečo podobné, do čoho sa práve ideš pustiť. Youtube a Google sú síce fajn, ale rady skúseného človeka nenahradia.

#2 Na čo toľko zásuviek? Zbytočne vyhodené peniaze

Čo je zase s tou lampou? Prečo nesvieti? Aha, je vytiahnutá zo zásuvky lebo sa nabíja tablet, power banka aj elektronická cigareta. A ešte by som chcela aj povysávať, ale to už asi nebude reálne...

Keď vám môžme poradiť, nešetrite na zásuvkách. Spotrebičov bude v domácnostiach už iba viac. Do detských izieb doporučujeme aspoň 4 zásuvky, do obývačky a kuchyne po 5-6, do kúpelne 2-3. Nezabúdajte ani na chodbu a špajz aspoň po jednej.

#3 Toľko mi presne treba

Najčastejšie sa táto situácia opakuje pri bytových rozvodniciach a kábloch. Doporučujeme, aby ste si nakúpili trochu viac materiálu, ako ste si namerali. Tých pár metrov káblu, 2 voľné polia v rozvodnici a zopár wago svoriek za to rozhodne stoja. Lepšie je cvaknúť a vyhodiť 2 metre ako nemať 10 centimetrov. A hnať sa zase autom cez mesto v zaprášených montérkach v konečnom dôsledku stojí váš čas, benzín a aj nervy.

Extrém bol jeden pán doktor, ktorý potreboval presne 1 meter aj 28 centimetrov. Nuž sme ho prehovorili na 2 metre a nakoniec dobre bolo. Šťastný koniec ;)

#4 Táto farba je pekná, tú vezmem, prekvapím ženu

Áno. Prekvapíš. Ale nie tak, ako by si chcel :) 

Akokoľvek nádherná farba a dizajn sa ti to môže zdať, ver, že ona má iný názor. Týka sa to svietidiel, bodoviek, zásuviek aj vypínačov. Ideálne je zobrať manželku  (aj dcéru) do predajne a nechať ju si vybrať.

#5 Projekt? A načo?

Toto slovo patrí na Slovensku do sekcie “nadbytočné/zakázané”. Najčastejšie výroky majú podobu: “Na čo ti projekt? Vieš koľko to stojí? Taký projekt ti aj ja nakreslím.” Len tak medzi nami, čiary fixou na stene niesú projekt.

Projekt nieje potrebný vždy a všade, avšak pri väčších rekonštrukciách alebo stavbe sa vám určite zíde. Treba dodať, že žiadny projekt nieje dokonalý a takmer vždy nastanú nejaké zmeny za pochodu, s ktorými ste pri elektroinštalácii na začiatku nepočítali.

V byte to môže byť myčka na riad a v dome altánok, brána, kamerový system alebo alarm. Dodatočné elektro práce sú často problematické, hlavne ak už sú urobené dlažby, omietky a zateplenie.

Výhodou projektu je aj to, že projektant na seba preberá zodpovednosť za dielo a tak v prípade problémov sa máte na koho obrátiť. Určite s vami prípadné problémy rád vyrieši. Nezaplatili ste mu predsa len tak pre nič za nič.

#6 Mám nožík, šrubovák a kombinačky po dedovi

Kvalitné elektrikárske náradie je kľúčom k dobre odvedenej práci a môžeš ho používať dlhodobo. „Sprav s tým, čo máš“ je tiež riešenie, pokiaľ si vyhral nervy v lotérii a vidieť hviezdy je lepšie s ďalekohľadom.

#7 Povolenia a doklady

Nezabúdaj aj na potrebné vybavenie povolení a dokladov od distribútora elektrickej energie (trojfázové spotrebiče, napr. el.sporák). Takisto povolenie treba aj pri vyšších odberoch elektriny.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

JosefSvatos@seznam.cz pred 2 rokmi

Snad jen na doplnění. Nejen počet zásuvek, ale i okruhů. Aby nebyl celý byt (dům) na jeden jistič.
PepaRadio

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button