6 najbežnejších VPN protokolov, ktorý z nich je najlepší?

6 najbežnejších VPN protokolov, ktorý z nich je najlepší?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  394 zobrazení
1
 0
Počítače a bezpečnosť

Nie všetky VPN siete sú rovnaké a ich najväčší rozdiel spočíva v ich základných technológiách, známych aj ako VPN protokoly. Existuje však celý rad rôznych VPN protokolov a každý VPN protokol má samozrejme svoje výhody ale aj nevýhody.

Možno si teda kladiete otázku: "Ktorý je teda ten najlepší VPN protokol?". Aby sme vám s tým pomohli, prinášame vám porovnanie šiestich najlepších VPN protokolov.

Hlavné VPN protokoly

V pozadí každej VPN siete je VPN protokol. VPN protokol určuje, ako VPN sieť funguje tak povediac pod kapotou. Alebo, jednoduchšie povedané, určuje, ako VPN sieť smeruje vašu internetovú prevádzku z vášho zariadenia na vzdialený server VPN. Existuje celý rad VPN protokolov, ale my budeme porovnávať len tie hlavné, medzi ktoré patria Wireguard, OpenVPN, L2TP/IPsec, SSTP, IKEv2 a PPTP. Hoci na to, aby ste mohli začať používať siete VPN, nemusíte rozumieť protokolom, respektíve ich fungovaniu (najlepšie siete VPN sú plug and play), tieto technológie sa hodia pri špecifických aplikáciách. Každý protokol má totiž svoje silné ale aj slabé stránky.

1. Protokol Wireguard

Wireguard je najnovšé prírastok do rodiny VPN protokolov. Je to rýchly VPN protokol s otvoreným zdrojovým kódom, ktorý sa stále aktívne vyvíja. Hoci je neustále vo vývoji, Wireguard je k dispozícii voľne na používanie. Jedinou výhradou je, že nie je všadeprítomný a to najmä v komerčných VPN službách tak, ako staršie protokoly. Medzi hlavné prednosti protokolu Wireguard patrí jeho otvorenosť a vysoká rýchlosť. Špičková rýchlosť protokolu je zásluhou jeho malej kódovej základne. Vďaka štíhlej základni kódu sa protokol Wireguard aj ľahšie implementuje a používa, čo si všimnete vo všetkých VPN službách, ktoré tento protokol používajú. Protokol Wireguard tiež neznižuje veľmi výdrž batérie v takej miere ako iné VPN protokoly v mobilných zariadeniach.

Wireguard využíva širokú škálu moderných šifrovacích techník, čo mu dáva výhodu oproti starým protokolom. Napríklad namiesto priemyselných štandardov, ako je šifrovací protokol s 256-bitovým kľúčom AES, používa novšie kryptografické techniky, ako je šifrovací algoritmus ChaCha20.

Vzhľadom na svoje špecifikácie je Wireguard najlepším protokolom VPN, ak chcete dosiahnuť najvyššiu rýchlosť VPN pripojenia. Medzi hlavné scenáre použitia patrí hranie online hier, streamovanie videa a preberanie veľkých súborov cez internet.

2. Protokol OpenVPN

Podobne ako Wireguard, tak aj OpenVPN je open source. Na rozdiel od Wireguardu je však OpenVPN starší, a preto je všadeprítomný medzi komerčnými VPN poskytovateľmi - často je aj predvoleným VPN protokolom pre väčšinu platených VPN služieb. Okrem 2048-bitového overovania RSA využíva OpenVPN na zabezpečenie aj priemyselný štandard šifrovania AES-256-bitových kľúčov. Využíva aj ďalšie bezpečnostné protokoly, vďaka čomu je jedným z najbezpečnejších VPN protokolov.

OpenVPN implementuje protokol UDP (User Datagram Protocol) aj protokol TCP (Transmission Control Protocol), takže si môžete vybrať, na ktorom má vaša VPN sieť bežať v závislosti od prípadu použitia. Na začiatok, UDP uprednostňuje rýchlosť a TCP je určený na spoľahlivosť.

Okrem toho je sieť OpenVPN veľmi dobre konfigurovateľná, čo vám umožňuje vopred diktovať rôzne veci. Zatiaľ čo pre skúsených používateľov je to výhoda, pre začiatočníkov to môže byť náročné. Ak potrebujete široko dostupný a bezpečný VPN protokol, môžete si vybrať OpenVPN. Niektoré príklady scenárov, v ktorých môžete chcieť použiť OpenVPN, zahŕňajú napríklad pripojenie k verejnej sieti Wi-Fi.

3. Protokol PPTP

Protokol PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol) je starší protokol VPN, od ktorého neočakávame, že ho budete používať v roku 2022 a neskôr, ak sa mu môžete vyhnúť. Protokol PPTP totiž už nie je bezpečný. Okrem toho bol odvtedy nahradený bezpečnejšími protokolmi, hoci v niektorých službách ho stále nájdete, a to z jedného hlavného dôvodu: rýchlosť.

Protokol PPTP vyniká najmä rýchlosťou prenosu, čo je spôsobené jeho laxnosťou v otázkach bezpečnosti. Vďaka svojej rýchlej povahe je PPTP použiteľný v oblastiach, kde je rýchlosť mimoriadne dôležitá, napríklad pri streamovaní. Je to jeden z najlepších protokolov VPN na streamovanie.

4. Protokol IKEv2

IKEV2 (Internet Key Exchange version 2) je na rozdiel od OpenVPN a Wireguard iba tunelovací protokol bez opatrení na ochranu súkromia a bezpečnosti. Namiesto toho využíva bezpečnostný protokol s názvom IPsec (Internet Protocol security), ktorý využíva bankové šifrovanie na úrovni AES-256 bitov.

Našťastie je IKEv2 rýchly a to, čo ho robí výnimočným, je takzvaný protokol Mobility and Multi-homing Protocol, ktorý ponúka balík IPsec. Vďaka protokolu Mobility and Multi-homing Protocol IKEv2 zabezpečuje bezpečnosť internetovej prevádzky aj pri prechode z jedného pripojenia na druhé. Teda napríklad pri prechode z mobilných dát na Wi-Fi.

IKEv2 sa v mobilných zariadeniach hodí vďaka vysokej rýchlosti a stabilnému pripojeniu. Vďaka svojej prenosovej rýchlosti je vhodný aj na streamovanie. Hoci nie sú verejne známe žiadne zraniteľnosti, niektoré správy tvrdia, že NSA kompromitovala IPsec.

5. Protokol SSTP

Spoločnosť Microsoft vlastní protokol SSTP alebo Secure Socket Tunneling Protocol a je to jeden z hlavných dostupných protokolov VPN. SSTP je bezpečný a na šifrovanie údajov používa populárny šifrovací protokol AES-256 a na účely overovania 2048-bitové certifikáty SSL/TLS. Keďže však SSTP nie je open-source, nie je možné zistiť, ako funguje kód pod kapotou. Napriek tomu, že ho vyvinula spoločnosť Microsoft s natívnou podporou systémov Windows, Linux a BSD, je však k dispozícii aj na iných platformách.

Pokiaľ ide o rýchlosť, SSTP funguje pomerne dobre. Nie je však dostatočne rýchly na to, aby sme ho odporúčali na streamovanie alebo akékoľvek použitie, ktoré vyžaduje vysokú prenosovú rýchlosť.

6. Protokol L2TP/IPsec

L2TP/IPsec je inovácia protokolov L2F (Layer 2 Forwarding Protocol) a PPTP. L2TP je skratka pre Layer 2 Tunnel Protocol a v najzákladnejšej podobe je to len tunelovací protokol. Podobne ako IKEv2 pridáva vrstvu balíka IPsec na bezpečné tunelovanie, ktorá používa 256-bitové šifrovanie AES. Protokol L2TP však nie je taký bezpečný ako protokol OpenVPN s otvoreným zdrojovým kódom. Jedným z hlavných dôvodov je, že v predvolenom nastavení používa UDP na porte 500. Navyše sa možno budete chcieť od protokolu L2TP držať ďalej ako od moru, rovnako ako od IKEv2, kvôli údajným správam o kompromitácii protokolu IPsec agentúrou NSA.

A pokiaľ ide o rýchlosť, L2TP/IPsec nie je najrýchlejší protokol VPN. Jeho hlavnou výhodou je stabilita a široká podpora, podobne ako pri OpenVPN.

Protokol L2TP/IPsec však odporúčame používať ako poslednú možnosť - keď sa z nejakého dôvodu nemôžete pripojiť k OpenVPN. Alebo je to povedzme jediná dostupná možnosť. Nie je prekvapením, že komerčné siete VPN upúšťajú od podpory protokolu L2TP.

Ktorý VPN protokol je teda v súčasnosti najlepší?

Neexistuje žiadny celkovo najlepší protokol VPN. Všetky protokoly VPN majú svoje výhody a nevýhody, a preto sú najviac použiteľné v rôznych scenároch.

Ako je vidieť vyššie, Wireguard je vynikajúci pre svoju rýchlosť a bezpečnosť, ale nemá komplexnú podporu. OpenVPN je vysoko konfigurovateľný a vyniká stabilitou, širokou podporou a všestrannosťou. IKEv2 je vhodný pre mobilné zariadenia a vyznačuje sa vysokou rýchlosťou, zatiaľ čo L2TP/IPsec je vhodný na základné použitie. IKEv2 aj L2TP sa však nepovažujú za dobre zabezpečené.

SSTP je vhodný len pre svoje bezpečnostné funkcie, ale v ostatných oblastiach zaostáva. A hoci PPTP zaostáva z hľadiska bezpečnosti, je rýchly a praktický na streamovanie.

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil, informácie v ňom boli pre vás užitočné a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button