5V jednokanálový reléový modul

5V jednokanálový reléový modul
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  734 zobrazení
2
 0
Elektronické moduly a stavebnice

Relé je elektromechanické zariadenie, ktoré využíva elektrický prúd na rozpínanie alebo spínanie kontaktov. Tento jednokanálový reléový modul je oveľa viac než len obyčajné relé a je na predaj u rôznych predajcov. Skladá sa z komponentov, ktoré uľahčujú spínanie pripojenej záťaže. Obsahujú diódy LED, ktoré indikujú, či je modul napájaný a či je relé aktívne alebo nie.Tento typ relévej dosky je možné nájsť aj ako viac kanálový - s viacerými relé. Je ich možné použiť napríklad v domácej automatizácii, napríklad ako základ SmartHome systému, alebo inteligentného ovládania záťaže pomocou mikrokontroléra.

Tento jednokanálový reléový modul si môžte kúpiť na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Zapojenie modulu

Číslo pinu

Funkcia

Popis

1

Relay Trigger

Vstup pre aktiváciu relé

2

GND

0V

3

UCC

Vstup napájania pre napájanie cievky relé

4

NO

Normálne otvorená svorka relé

5

COM

Spoločná svorka relé

6

NC

Normálne zatvorený kontakt relé

 

Špecifikácie jednokanálového reléového modulu

  • Napájacie napätie - 3,75V až 6V
  • Pokojový prúd: 2 mA
  • Prúd, keď je relé aktívne: ~ 70 mA
  • Maximálne kontaktné napätie relé - 250VAC alebo 30VDC
  • Maximálny prúd relé - 10A

Zapojenie modulu

Prvým komponentom zľava  je svorkovnica. Toto je časť modulu, bude v kontakte so sieťou, takže je potrebné spoľahlivé pripojenie. Svorkovnica uľahčuje pripojenie sieťových vodičov, ktoré by mohli byť ťažko priamo spájkované. Tri pripojenia na svorkovnici sú spojené priamo s vývodmi NO, NC a COM svorkami relé.

Druhým je samotné relé, ktorým je v tomto prípade modré plastové puzdro. Veľa informácií je možné získať zo značiek na samotnom relé. Číslo dielu na spodnej strane nesie označenie "05VDC", čo znamená, že cievka relé je aktivovaná minimálnym napätím 5V - akékoľvek nižšie napätie nebude schopné spoľahlivo zopnúť kontakty relé. K dispozícii sú tiež označenia napätia a prúdu, ktoré predstavujú maximálne napätie a prúd, ktoré relé môže spínať. Napríklad značka vľavo hore uvádza hodnoty "10A 250VAC", čo znamená, že relé môže pri pripojení k sieťovému obvodu 250V zopnúť maximálnu záťaž 10A. Ďalší údaj vľavo dole má označenie "10A 30VDC", čo znamená, že relé môže zopnúť maximálny prúd 10A DC skôr, ako dôjde k poškodeniu kontaktov.

"Stavová LED" sa rozsvieti vždy, keď je relé aktívne, a poskytuje tak indikáciu prúdu pretekajúceho cievkou relé, teda či je, alebo nie je zopnuté. "Vstup pre aktiváciu relé" slúži na napájanie cievky relé a LED diód. Tento vstup zároveň obsahuje pin "IN" na ktorý je pokiaľ privedená vysoká úroveň H tak sa aktivuje relé.

Spínací tranzistor Q1 je pripojený na vstup IN, ktorý nedokáže sám o sebe dodať dostatok prúdu na priame napájanie cievky relé, a slúži tak ako zosilňovač tohto napájacieho napätia pre napájanie cievky relé. Týmto spôsobom môže byť vstup riadený z výstupu mikrokontroléra alebo snímača. Ochranná dióda zabráni skokom napätia pri vypnutí relé. Indikátor napájania "LED napájania" je pripojená k UCC cez obmedzovací rezistor R7 a rozsvieti sa vždy, keď je v module prítomné napájacie napätie.

Schéma zapojenia modulu

Okrem relé tu sú ďalšie komponenty, pretože by nebolo možné ovládať relé priamo z pinov mikrokontroléra. digitálna logika alebo snímač. Je to tak preto, lebo hoci cievka spotrebuje oveľa menej prúdu ako prúdy, ktoré dokáže prepínať, stále potrebuje relatívne značný prúd - relé s nízkym výkonom spotrebujú okolo 50 mA, zatiaľ čo relé s vyšším výkonom spotrebujú okolo 500 mA. Cievka je tiež indukčná záťaž, takže pri vypnutí cievky sa vytvorí veľké spätné napätie, ktoré môže poškodiť zariadenie, ktoré ju zapína a vypína. Z tohto dôvodu sa k cievke relé pridáva antiparalelne spätná dióda na upnutie spätného napätia.

K tomuto základnému obvodu je možné pridať LED, ktoré slúžia ako indikátory, a niekedy je dokonca pridaná optická izolácia na vstup, aby sa izolácia ešte vylepšila. Pre jednoduché zapnutie / vypnutie aplikácií je možné relé pripojiť tak, ako je to znázornené na schéme vyššie. Jedna svorka siete je pripojená na spoločnú svorku COM a druhá na NO alebo NC podľa toho, či má byť záťaž pripojená / odpojená, keď je relé aktívne.

Jednokanálový reléový modul - základné riešenie problémov

Ak sa relé nezapne, t.j. nie je počuť žiadny zvuk zopnutia:

  • Kontakty relé môžu byť zaseknuté - Skontrolujte fyzickým poklepaním na obal relé, ak nie je počuť slabý zvuk cvaknutia, potom silno klepnite na relé, vo väčšine prípadov by to malo "odlepiť" oba kontakty.
  • Ak kontakty pri zatrasení relé cvaknú, môže dôjsť k poškodeniu tranzistora alebo spätnej diódy a je potrebné ich vymeniť.

Tento jednokanálový reléový modul si môžte kúpiť na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button