2. Pochopenie špecifikácií logického analyzátora

2. Pochopenie špecifikácií logického analyzátora
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  159 zobrazení
0
 0
Rádioamatérov almanach

Ak si chcete kúpiť  logický analyzátor, je potrebné porozumieť jeho špecifikáciám, aby bolo možné kúpiť ten správny analyzátor. Rovnako ako všetky ostatné formy testovacieho prístroja, aj tu existuje niekoľko kľúčových špecifikácií spojených s logickými analyzátormi. Pred samotným nákupom logického analyzátora je potrebné získať aspoň základné pochopenie kľúčových špecifikácií, aby bolo možné urobiť informované rozhodnutie o konkrétnom logickom analyzátore či si ho hneď kúpiť alebo si ho zatiaľ iba prenajať.

Kľúčové body

Špecifikácia logického analyzátora pokrýva mnoho oblastí jeho výkonu, ale existuje niekoľko parametrov, ktoré sú kľúčové pre zabezpečenie toho, či daný model bude spĺňať väčšinu svojich prevádzkových požiadaviek a bude vhodný na účel, pre ktorý bol určený.

Je vynikajúca rovnováha medzi nákupom logického analyzátora, ktorý spĺňa súčasné a rozumné budúce požiadavky, a takým, ktorý nebude stáť príliš veľa a nemusí byť schopný splniť všetky budúce požiadavky. Aj keď nie je možné definovať všetky súčasné a budúce potreby, zvyčajne je možné definovať dôležité parametre logického analyzátora, ktoré sú dôležité.

Rýchlosť logického analyzátora

Jednou z hlavných požiadaviek na logický analyzátor je jeho rýchlosť. Je zrejmé, že je potrebné, aby analyzátor dokázal zabezpečiť najvyššiu možnú rýchlosť v analyzovaných obvodoch. Nebude to len rýchlosť časovej analýzy, ale je potrebné pozerať sa aj na najrýchlejšie udalosti, ktoré sa môžu kdekoľvek v testovanom okruhu vzniknúť. Pri dnešných vysokorýchlostných obvodoch bude potrebné, aby logický analyzátor zvyčajne poskytoval rozlíšenie pod nanosekundu.

Rýchlosť logického analyzátora je hlavne riadená časovacím rozlíšením. Toto je najmenší časový prvok, ktorý analyzátor vidí. Ak je rozlíšenie príliš hrubé, nebude možné vidieť veľa rýchlych udalostí v obvodoch.

Rýchlosť analyzátora musí byť taká, aby dokázal zachytiť a zobraziť rôzne scenáre, od prechodných závad, akýchkoľvek softvérových pokynov, ktoré môžu viesť k výskytu problémov, porušenia časovania alebo podmienok nastavenia. Zložité problémy možno často nájsť aj v týchto oblastiach a práve tu je potrebná pomoc logického analyzátora. Bez dostatočnej rýchlosti nebude veľa z týchto prvkov viditeľných.

Kanály logického analyzátora

Dnešné digitálne obvody sú čoraz komplikovanejšie a zvyčajne sú riadené softvérovo. To znamená, že je dôležité zabezpečiť, aby bol v logickom analyzátore k dispozícii dostatok kanálov. Dizajn špičkových procesorov sa často pohybuje medzi 50 a 150 kanálmi na pokrytie všetkých riadkov, ktoré sú relevantné pre testovanie. Mnoho logických analyzátorov dolnej triedy ich má štyri alebo osem. To môže stačiť pre mnoho základných aplikácií, ale nie pre vyššie profesionálne požiadavky. Bude preto potrebné urobiť výber v závislosti od výkonu a nákladov.

Ak je zakúpený logický analyzátor s nedostatočným počtom vstupov, bude to značne brániť plnohodnotnému testovaniu a aj rýchlosti odhalenia problému.

Zvýšenie počtu kanálov v logickom analyzátore bohužiaľ značne zvyšuje zložitosť prístroja. Vyžadujú sa nielen obvody snímania, ale mechanické aspekty vrátane adaptérov a aj sondy sa stávajú zložitejšími. Okrem toho väčší počet kanálov vyžaduje zvýšenú pamäť a spracovanie v rámci prístroja. Zvyšovanie počtu kanálov tak výrazne zvyšuje náklady a zložitosť.

Aby sa tento problém zmiernil, väčšina logických analyzátorov má iba časť svojich kanálov, ktoré podporujú úplnú špecifikáciu z hľadiska rýchlosti rozlíšenia. Pretože nie je nevyhnutné, aby všetky kanály boli schopné pracovať pri maximálnej špecifikácii, preto zníženie výkonu niektorých obvodov zjednodušuje a znižuje požiadavky na pamäť a spracovanie.

Číslo, ktoré podporuje rýchlosť najvyššieho rozlíšenia, je dôležité, pretože je potrebné zabezpečiť, aby ich bolo dostatok, a aby bolo možné vykonať požadované činnosti. Niekoľkým pri maximálnej rýchlosti potom nebude možné vykonať náročnejšie vyšetrovania. Príliš veľa špičkových kanálov a zvyšujú sa náklady.

Pamäť logického analyzátora

Aby mohol logický analyzátor zobraziť načítané informácie, musí ich najskôr uložiť v pamäti a následne načítať na zobrazovaciu jednotku. Ak je k dispozícii iba malé množstvo pamäte, bude schopná ukladať iba krátke sekvencie, čo ovšem nemusí byť dostatočné na analýzu všetkých udalostí, ktoré sa vyskytnú. Navyše väčšie množstvo vstupov, dlhšie sekvencie, ktoré je potrebné uložiť, a vyššia úroveň rozlíšenia zvyšujú požiadavky na pamäť. Pretože pamäť môže byť drahá, je potrebné dosiahnuť rozumnú rovnováhu medzi požiadavkami na pamäť a nákladmi na logický analyzátor.

Pri pohľade na pamäťové požiadavky rôznych analyzátorov je potrebné zabezpečiť, aby nebolo zahrnuté ďalšie rozlíšenie, sekvencie a vstupy za cenu odstránenia niektorých základných funkcií, ktoré sú potrebné. Požiadavky na pamäť sa často dajú znížiť vypnutím niektorých funkcií, napríklad časovej pečiatky, atď., ktoré môžu byť nevyhnutné pri ladení.

Ďalšie požiadavky

Aj keď rýchlosť a rozlíšenie, počet kanálov a pamäť s nimi spojenými špecifikáciami sú hlavnými požiadavkami na logický analyzátor, je tiež potrebné pozrieť sa aj na ďalšie prvky špecifikácie prístroja. Mnoho logických analyzátorov je dodávaných s ladiacim softvérom, čo umožňuje oveľa lepšiu viditeľnosť diania v obvode.

Ďalej sú dôležité ďalšie parametre, ako je veľkosť obrazovky pre ľahké odčítanie. Aj keď nemusia byť také dôležité ako základné prvky logického analyzátora, sú veľmi dôležité. Zlá obrazovka môže byť významnou nevýhodou, keď niekto pracuje s prístrojom dlhšie obdobie.

Nie je ľahké vyvážiť požiadavky na logický analyzátor s jeho nákladmi. Avšak pri starostlivom zvážení požiadaviek oproti dostupnému rozpočtu je možné prijať odôvodnené rozhodnutie a kúpiť prístroj vhodný na daný účel.

Sondy a konektory logického analyzátora

Sondy logického analyzátora sú rozhraním medzi analyzátorom a testovaným obvodom - ich výkon je rozhodujúci pre elektrický výkon a použiteľnosť. Logické analyzátory môžu mať veľké množstvo sond, ktoré sa musia pripojiť k rôznym bodom testovaného obvodu tak, aby bolo možné monitorovať požadovaný počet liniek. Z hľadiska počtu vedení a malých rozmerov potrebných pre sondy môže byť ťažké ich navrhnúť. Rovnako ako v mnohých veciach, náklady na sondu sa zvyšujú s úrovňou výkonu. Lacné sondy logického analyzátora môžu stačiť na základné testovacie aplikácie, ale pre náročnejšie požiadavky sú potrebné drahšia a poznateľne aj kvalitnejšie sondy.

Sondy logického analyzátora

S veľkým počtom signálov, ktoré sa majú monitorovať, často z malej oblasti na doske a možno aj z jedného integrovaného obvodu, môže byť návrh sond kritickým problémom. Sondy logického analyzátora obsahujú vnútorný komparátor, kde sa napätie signálu na doske porovnáva s prahovým napätím. To je možné nastaviť pomocou hlavného prístroja na rôzne úrovne, aby bolo možné monitorovať signály z rôznych logických skupín.

Sondy logického analyzátora môžu mať rôzne fyzické formy, ale všeobecne spadajú do jednej z troch kategórií:

  • Viackanálové sondy, ktoré používajú vyhradený konektor na doske plošných spojov. Tieto sondy umožňujú prístup k veľkému počtu bodov pomocou konektora s vysokou hustotou. Toto zariadenie musí byť navrhnuté na doske a môže byť ponechané iba pre vývojovú fázu, kde je vyžadovaný prístup pre logický analyzátor.
  • Vysoko hustotné kompresné sondy. Tieto sondy používajú kompresný kontakt, ktorý nemá vyhradený konektor. Pre tento typ pripojenia sú potrebné kontakty na doske.
  • Flying lead probes. Ako už z názvu vyplýva, tieto sondy sú na voľnom kábli pripojenom k ​​malej elektronickej jednotke, ktorá obsahuje elektroniku na detekciu vysokých a nízkych úrovní. Tieto sondy s voľným vedením sa však používajú na sledovanie bodov, ktoré sa nemôžu nachádzať na žiadnom z ďalších prístupových bodov.

Kvalita sond logického analyzátora

Existuje mnoho rôznych sond na logický analyzátor, ktoré je možné kúpiť. Existuje mnoho sond s nízkymi nákladmi na logický analyzátor, niektoré sú k dispozícii s nízkonákladovými logickými analyzátormi, ktoré sú k nemu pribalené. Sondy ako tieto nie sú zvyčajne robustné. Spony a spojenia sa môžu zlomiť alebo stať nespoľahlivými. Vysoko kvalitné sondy poskytnú oveľa lepšie spojenie. Tieto sondy a ich príchytky sú prirodzene dodávané za príplatok a nepatria do lacnej kategórie.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button