#1 sPlan 7 tvorba a editácia elektronických schém

#1 sPlan 7 tvorba a editácia elektronických schém
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  3289 zobrazení
4
 0
Programy pre elektro a elektroniku

sPlan je program so špecializáciou na kreslenie elektronických schém v najvyššej kvalite s ohľadom na čo najľahšie a najrýchlejšie ovládanie. Program pracuje s vektorovou grafikou, v ktorej symboly neobsahujú pixely, ale geometrické prvky, ktoré je možné podľa potreby zväčšovať a zmenšovať bez straty kvality. Všetky schémy v tomto článku sú vytvorené práve s programom sPlan.

Úvod k programu sPlan

Od plánu po dizajn

Schéma je stále základom každého elektronického výrobku. Tá naznačuje, ako by ste mali pripojiť desiatky komponentov, ktoré tvoria celkový dizajn. Schéma je tiež základom, ak chcete porozumieť celkovému zapojeniu. Na trhu je však len veľmi málo lacného a pritom použiteľného softvéru, ktorý vám umožňuje kresliť elektronické schémy, ktoré by aj vyzerali dobre a rovnako aby sa dobre aj ovládali.

Abacom sPlan 7

Nemecká softvérová spoločnosť Abacom Ingenieurgesellschaft ponúka pohodlné riešenie tohto problému. Za cenu päťdesiat eur si môžete stiahnuť program sPlan alebo si ho kúpiť na CD-ROM. Program je uspôsobený na kreslenie vektorov, a  je plne optimalizovaný na kreslenie schém elektronických obvodov. Program obsahuje známe nástroje bežného kresliaceho programu, takže ho môžete používať "normálne", ako ktorýkoľvek iný grafický editor. Takmer všetky schémy sprevádzajúce tieto články sú vytvorené práve pomocou programu sPlan.

Pre Windows v troch jazykoch

sPlan je vo verzii 7.0 a je vhodný pre všetky verzie Windows. Program môžete nainštalovať v angličtine, nemčine alebo francúzštine.

Inštalácia programu

Po výbere jazyka je inštalácia sPlan veľmi rýchla a bez problémová. Na pracovnú plochu sa nainštaluje ikona a po dvojitom kliknutí sa program spustí s prázdnym pracovným oknom.

Najdôležitejšie možnosti sPlan

sPlan je program na kreslenie vektorov

Na úvod je potrebné poznamenať, že najjednoduchšie programy pre kreslenie elektronických schém pracujú s technológiou pixelov. To znamená, že všetko, čo zobrazujete, sa skladá z farebných pixelov. Ak štyrikrát zväčšíte obrázok, ktorý pozostáva práve z pixelov, program začne počítať a každý pixel nahrádza ďalšími štvorcami. Pri extrémnom zväčšení alebo manipulácii s obrázkom je výsledok často rozostrený a hranatý. Pri vektorovej grafike sa každý symbol skladá z takzvaných Bezierových kriviek. Tieto krivky je možné opísať veľmi jednoducho. Ak extrémne zväčšíte alebo otočíte takýto vektorový obrázok, softvér prepočíta vzorce popisujúce bezierove krivky pre vybratú operáciu. Výsledok je ostrý ako britva a objaví sa na obrazovke alebo na tlači s najvyšším možným rozlíšením.

V ľavo zobrazenie komponentu vykresleného ako vektor, v pravo je komponent vykreslený v pixeloch.

Viac stránkové projekty

sPlan pracuje s projektmi. Projekt môže obsahovať viac stránok, z ktorých každá predstavuje jednu schému. Každá stránka má svoj vlastný názov a okno s kartou. Môžete prejsť zo stránky na stránku kliknutím na jednu z kariet v dolnej časti. Z projektu môžete odstrániť každú stránku. Stránky je možné v projekte triediť a vždy je možné projekt rozšíriť o jednu alebo viac ďalších stránok ak je potreba.

Rozsiahle funkcie kreslenia

sPlan obsahuje štandardné funkcie kreslenia pre čiary, kruhy, obdĺžniky a polygóny. Tieto funkcie je možné vyvolať pri kreslení plánu a pri navrhovaní nových symbolov. Aj tu sa používa vektorová grafika. Všetky prvky objektov je možné individuálne upravovať podľa farby rámu, hrúbky čiary, farby výplne atď. Užitočnou funkciou je nástroj "Special form". Vďaka nemu môžete nakresliť dokonalé polygóny, hviezdy, tabuľky a sinusové krivky v okamihu. Musíte zadať iba počet vrcholov mnohouholníka, počet bodov hviezdy, počet periód sínusového čísla alebo počet riadkov a stĺpcov tabuľky a zvyšok vyrobí sPlan za vás.

Nástroj "Special form" v akcii.

Kreslenie Bezierove krivky

Bézierove krivky sú špeciálne krivky, ktoré začínajú počiatočným bodom, majú dva kontrolné body a končia koncovým bodom. Poloha dvoch kontrolných bodov definuje tvar krivky. Týmto spôsobom môžete nakresliť krásne  krivky rýchlosťou blesku, čo nie je možné dosiahnuť iným spôsobom. Túto krivku môžete samozrejme rozšíriť o ďalšiu, ktorá potom opäť získa dva kontrolné body.

Kreslenie  kriviek pomocou funkcie "Bezier".

Rozsiahle možnosti exportu

Vaše plány sú uložené v sPlan vo vlastnom formáte súboru .SPL7. Schémy však môžete exportovať ako súbory GIF, JPG, BMP, EMF alebo SVG. Rozlíšenie bitmapy je voľne nastaviteľné, takže môžete exportovať diagramy s nízkym rozlíšením pre internetové aplikácie a s vysokým rozlíšením pre vloženie do správ a zostáv.

Pozadie šablón

Za každú schému môžete zahrnúť šablónu pozadia. Môže to napríklad obsahovať údaje o projektantovi schémy, logo spoločnosti a údaje z výkresov a revízií.

Magnetická mriežka

Magnetická mriežka pod výkresovým listom zaisťuje, že všetky časti sú automaticky zarovnané horizontálne a vertikálne, takže spojenie komponentov s priamymi čiarami je hračka. Túto mriežku môžete nastaviť od 0,1 mm do 10 mm.

Automatické číslovanie identických komponentov

Program má funkciu automatického číslovania, pričom napríklad všetky nakreslené odpory sú automaticky očíslované od R1 do Rn. Táto funkcia funguje nielen v jednom návrhu, ale v prípade potreby aj vo všetkých návrhoch jedného projektu. Môžete nastaviť spôsob číslovania.

Vytvorte zoznam komponentov

Program dokáže automaticky vygenerovať zoznam komponentov, ktorý môžete exportovať ako textový súbor. Táto funkcia funguje aj na stránku alebo na projekt, ak je to potrebné.

Prvky okna sPlan

Spustite program

Po spustení programu sa zobrazí pracovná obrazovka nižšie uvedeného obrázka. Samozrejme, aby sme vás okamžite priviedli k zalievaniu možností sPlan, už sme si tu pripravili vzorovú schému. Pod lištou ponuky je lišta s tlačidlami s 26 najpoužívanejšími možnosťami. Ľavé okno obsahuje všetky dostupné položky na jednej zo stránok knižnice. Program sa spočiatku začína prvou stránkou "Accustics". Tu sa však zobrazí stránka „0000“. Tieto sme vytvorili sami a do tejto jednej stránky sme zahrnuli najpoužívanejšie časti z rôznych stránok. To pri ukladaní rozvrhu ušetrí veľa prepínania sem a tam! Napravo je veľké okno na kreslenie. Môžete presunúť vzdialenosť medzi oboma oknami. V dolnej časti obrazovky sa nachádza stavový riadok, v ktorom sa zobrazujú správy o činnosti, ktorú podnikáte v konkrétnom okamihu. Medzi oknom knižnice a oknom kreslenia nájdete vertikálny zoznam obsahujúci 14 najčastejšie používaných nástrojov kreslenia.

Pracovné okno sPlan verzie 7.0 so schémou elektronického obvodu.

Komponenty

Najdôležitejšie v programe ako sPlan sú samozrejme komponenty, ktoré používate na kreslenie diagramov. Verzia 7.0 obsahuje stovky hotových komponentov zoskupených do 39 stránok knižnice, ktoré sú uvedené na obrázku nižšie. Prostredníctvom výberového okna v hornej časti obrazovky vyberte jednu zo stránok knižnice. Užívatelia sPlan vytvorili svoje vlastné komponenty, vrátane mnohých mikrokontrolérov a takýchto moderných vecí. Ak si to želáte, môžete si ho stiahnuť z webu Abacom a integrovať ho do svojho programu.

Prehľad komponentov

Na nasledujúcom obrázku sme kombinovali náhodný výber komponentov na jednom hárku, čím získate úplný prehľad o častiach, ktoré môžete použiť. Posledná strana "Tubes" - elektrónky je zaujímavá pre niektorých konštruktérov. sPlan poskytuje prístup k 13 symbolom elektrónok, od diódy po pentódu. Na stránke "TTL" nájdete desiatky kompletných integrovaných obvodov zo série 7400.

Príklady komponentov zahrnutých do knižníc programu.

Panel nástrojov

Medzi oknom knižnice a listom výkresu je zoznam tlačidiel so štrnástimi tlačidlami. Toto sú tlačidlá, pomocou ktorých môžete obsluhovať základné funkcie balíka, pozri obrázok nižšie. V tomto článku nemáme v úmysle podrobne rozpisovať o všetkých týchto funkciách, z ktorých väčšina je samovysvetľujúca. Ako príklad stručne vysvetlíme, ako do schémy zahrnúť spojnicu medzi dvoma komponentmi. Kliknete ľavým tlačidlom myši na začiatočný bod spoja. Vďaka magnetickej mriežke môžete tento bod presne umiestniť na spojovací vodič napríklad rezistora. Presuniete kurzor do koncového bodu spoja alebo do rohu a znova kliknete ľavým tlačidlom myši. Akonáhle je linka pripravená, stačí kliknúť pravým tlačidlom myši.

Popis ovládacích prvkov programu.

Vlastnosti komponentov

Dôležitým prvkom v rámci sPlan sú vlastnosti komponentu, 'Component properties'. Tieto vlastnosti sa nepoužívajú iba pri kreslení komponentov, ale aj pri zostavovaní zoznamu komponentov a pri identifikácii  komponentov v knižnici. Verte, že túto časť budete často používať. Do okna obrázka nižšie sa dostanete kliknutím na komponent v okne knižnice pravým tlačidlom myši. Objaví sa kontextové okno, v ktorom ľavým tlačidlom myši vyberiete "Component properties". Môžete tiež kliknúť pravým tlačidlom myši na položku, ktorú ste už na výkresový list použili. Ak urobíte prvý, môžete zmeniť vlastnosti všetkých komponentov, ktoré teraz čerpáte z knižnice, pomocou vlastného symbolu. Ak urobíte druhú, zmeníte iba vlastnosti konkrétnej časti v schéme.

Okno "Component properties".

V okne môžete nastaviť množstvo špecifikácií pre daný komponent. V súvislosti s týmto úvodným článkom sú dôležité:

  • Identifikátor:

Jedno alebo dve písmená, za ktorými nasleduje číslo, napríklad R1 pre rezistor. Môžete tiež vynechať číslo a začiarknuť možnosť "Automatic numbering". sPlan potom automaticky očísluje všetky komponenty s identifikátorom "R". Začiarknutím možnosti "Visible" sa identifikátor umiestni na plochu v shéme vedľa komponentu.

  • Typ / hodnota:

Sem zadajte číslo typu alebo hodnotu komponentu. Pomocou možnosti "Visible" zabezpečíte, aby sa v schéme zobrazilo číslo alebo hodnota typu. "Request type / value" je veľmi užitočná možnosť! Ak ju začiarknete, na výkrese sa po vložení komponentu objaví okno, do ktorého môžete rýchlo zadať hodnotu alebo číslo modelu.

  • Editor:

Pomocou tlačidla "Editor" otvoríte okno kresby, pomocou ktorého môžete upraviť symbol.

Začíname s sPlan

Jednoduchá schéma ako príklad

Samozrejme sme v žiadnom prípade nepokryli všetky funkcie a možnosti sPlan verzie 7.0. Namiesto toho, aby sme všetky tieto možnosti popísali jednu po druhej, preskúmame program na základe veľmi jednoduchého príkladu. Na nasledujúcom obrázku je schéma blikajúceho svetla s vysokým výkonom. Túto schému by ste mohli použiť na ovládanie svetla, keď je aktivovaný váš alarm proti vlámaniu. 12 V žiarovka La1 môže mať príkon 48 W, čo je viac ako dosť.

Jednoduchá schéma, ktorú prekreslíme v sPlan.

Pri kreslení plánu vykonávate niekoľko logických krokov v určitom poradí, a to:

  1. Príprava výkresu.
  2. Pomenujte svoj rozvrh.
  3. Pomenujte svoj projekt.
  4. Umiestnite komponenty na výkresový list.
  5. Priraďte komponentom hodnotu a / alebo typové číslo.
  6. Nakreslite spojovacie čiary.
  7. Vložte pripojenia.
  8. Prípadne napíšte ďalšie texty.
  9. Logicky očísllujte všetky komonenty.
  10. Vytlačte si rozvrh.
  11. V prípade potreby zostavte zoznam komponentov.

Krok 1: vyberte šablónu pozadia a nastavte rozmery

Toto samozrejme nie je potrebné, ale šablóna pozadia poskytuje schéme profesionálny vzhľad. Prejdite cez ponuku "File" na "Template" a "New from template...“. Vyberte "A4_Landscape_1.spl7". List výkresu je vybavený rámom, do ktorého môžete podľa potreby zadať množstvo informácií.

Týmto prvým krokom ste okamžite nastavili rozmery listu výkresu na šírku A4. Ak šablónu nepoužívate, musíte v tomto kroku sami definovať rozmery listu výkresu. Uskutočňuje sa to prostredníctvom ponuky "File" a možnosti "New". Teraz uvidíte prázdny list výkresu. Potom prejdite do ponuky "Page" a vyberte možnosť "Page properties". V okne na nasledujúcom obrázku si teraz môžete zvoliť rozmery listu výkresu ("Format"). Môžete si vybrať zo známych štandardných veľkostí papiera, ale môžete si tiež definovať svoje vlastné rozmery. Pre takú malú schému vyberieme A4 a vyberieme orientáciu na šírku ("Landscape").

Nastavenie základných parametrov pre váš projekt.

Krok 2: pomenujte výkres

V poli "Name" vyššie uvedeného okna môžete napísať názov vašej schémy, napríklad „Blikajúce svetlo“. V poli "Extended description" môžete uviesť podrobnosti vášho projektu.

Krok 3: uložte svoj projekt

Aj keď ste už tejto schéme dali názov „Blikajúce svetlo“, doteraz ste pre projekt nevymysleli názov. Vráťte sa teda do ponuky "File" a vyberte možnosť "Save As". Teraz môžete projektu prideliť jedinečný názov v známom okne Windows "Uložiť ako". Projekty sa ukladajú ako súbory .SPL7, je to natívny formát súboru sPlan, ktorý nemôžete otvoriť v iných programoch.

Krok 4: nastavte magnetickú mriežku

Potom je veľmi rozumné nastaviť magnetickú mriežku pomocou ponuky "Options", možnosti "General Settings" a "Grid". Tu môžete nastaviť rozlíšenie magnetickej mriežky v násobkoch 0,1 milimetra. Napríklad, ak nastavíte túto hodnotu na 2 mm, kurzor načítaný komponentom môže preskočiť v liste výkresu na 2 mm. Týmto spôsobom môžete samozrejme ľahko vzájomne zladiť všetky komponenty. V tomto okne môžete tiež nastaviť, či má byť mriežka viditeľná ako čiary ("Lines") alebo ako bodky ("Dots") a môžete zviditeľniť čiary mriežky ("Contrast"). V časti "Subdivisions" môžete zobraziť mriežku v 4, 5 alebo 10 riadkoch.

Nastavenie mriežky.

Poznámka: vypnutie magnetickej mriežky

Hoci je magnetická mriežka veľmi užitočným nástrojom, niekedy môže byť potrebné nakresliť časti alebo čiary medzi bodmi mriežky. Ak pri umiestňovaní komponentov alebo spojov podržíte stlačený kláves Shift, mriežka sa nakrátko vypne a môžete voľne posúvať kurzor nad listom výkresu. Druhou metódou na deaktiváciu mriežky je kliknúť na ikonu mriežky v ľavom dolnom rohu stavovej lišty.

Krok 5: nakreslite odpory

Potom môžete začať kresliť komponenty na hárku. Je zrejmé, že začneme kreslením odporov. Najprv kliknite na nástroj "Edit", otvorte stránku knižnice "Resistors (1)" a pomocou myši vyberte vertikálny odpor. Kliknite pravým tlačidlom myši na odpor a v rozbaľovacom okne vyberte možnosť "Component properties". V okne kliknite na možnosť "Request type/value" a toto okno zatvorte. Vráťte sa k rezistoru, stlačte ľavé tlačidlo myši a potiahnite rezistor do výkresovej lišty. Po uvoľnení tlačidla myši je rezistor zahrnutý v schéme, pozri obrázok nižšie a automaticky sa zobrazí okno, v ktorom môžete zadať hodnotu 2k2. Potom môžete umiestniť všetky ostatné odpory rovnakým spôsobom, pričom mriežka 2 mm poskytuje dobré služby pri umiestňovaní rezistorov na správne miesto. Zistíte, že rezistory sú číslované automaticky. Logické, pretože návrhári Abacomu aktivovali možnosť "Automatic numbering" pre všetky komponenty v časti "Component properties".

Umiestnenie prvého odporu na výkres.

Krok 6: Nakreslite ostatné komponenty

Rovnakým spôsobom môžete nakresliť tranzistory, kondenzátory, diódu a žiarovku. Pri kreslení tranzistora T1 nastáva problém, že symbol tranzistora so základňou vpravo nie je na stránke "Transistors (1)". Žiadny problém: nakreslite tranzistor podľa popisu, kliknite pravým tlačidlom myši na komponent a v rozbaľovacej ponuke vyberte možnosť "Mirror horizontal". Tranzistor sa otočí o 180 ° okolo vertikálnej osi. Rovnakým spôsobom môžete otáčať tranzistor T3 okolo horizontálnej osi ("Mirror vertical") tak, aby sa emitor dostal na vrchol. Umiestnenie komponentov je naozaj rýchle, po desiatich minútach je výsledok na obrázku uvedený nižšie.

O desať minút neskôr ste umiestnili všetky komponenty na správne miesto, s očíslovaním a hodnotami.

Krok 7: nakreslite spojovacie čiary
Na paneli nástrojov vyberte nástroj "Line" a nakreslite všetky spojovacie čiary, ako je opísané vyššie. Krížové spoje okolo kurzora a funkcia "Zoom" sa hodia! Pri kreslení dvoch šikmých čiar z kondenzátorov na bázy tranzistorov zistíte, že sPlan tieto spojenia odmietne. Za normálnych okolností môžete nakresliť iba vodorovné a zvislé čiary a čiary pod uhlom 45 °. Stlačenie klávesu Ctrl však toto obmedzenie odstráni a môžete tiež nakresliť čiary náhodne. Môžete tiež nastaviť tento štandardný uhol. V stavovom riadku uvidíte ikonu uhla pod 45 °. Ak kliknete na túto ikonu, zobrazí sa kontextové okno, v ktorom môžete nastaviť predvolený uhol, pod ktorým môžete kresliť čiary, na 5 °, 10 °, 15 °, 30 °, 45 ° 90 ° a vypnuté. V poslednej polohe je predvolený uhol vypnutý a môžete kresliť čiary pod akýmkoľvek uhlom.

Krok 8: vytvorte prepojenia
Pomocou nástroja "Connection" umiestnite spojovacie body medzi spojmi, ktoré spolu majú elektrický kontakt.

Krok 9: záverečné činnosti
Náš rozvrh je teraz v zásade pripravený, ale stále k nemu môžeme pridať niekoľko ozdôb. Napríklad chýbajú dva symboly pre pripojenie napájacieho napätia, symbol uzemnenia a texty +12 V a -12 V. Chýbajúce symboly nájdete na stránkach "Ground" a "Symbols" v knižnici. Na vloženie textov použite nástroj "Label".

Krok 10: vytlačte svoj návrh
Váš prvý návrh je pripravený a teraz ho môžete vytlačiť. Prejdite do ponuky "File" a vyberte možnosť "Print". Váš návrh sa zobrazí v tlačovom okne nižšie. Plán môžete posúvať po stránke kurzorom myši.

Okno s náhľadom na tlač návrhu.

V tomto okne môžete nastaviť nasledujúce položky:

  • Scale - Mierka

Možnosť "1:1" vytlačí obrázok v plnej veľkosti. Pomocou možnosti "User" môžete vytlačiť návrh zmenšený alebo zväčšený. Multiplikačný faktor je nastaviteľný medzi 10% a 400%.

  • Orientation - Orientácia

Jasnú záležitosť, ktorú si vyberiete pre tlač na výšku ("Portrait") alebo na šírku ("Landscape").

  • Banner - Banner

To vám umožní vytlačiť návrh vo formáte plagátu rozdelením výtlačku na ďalšie listy A4. Pomocou "Overlap" nastavíte počet milimetrov, na ktoré sa okraje prekrývajú, takže môžete úhľadne lepiť listy na seba.

  • Pagesize - Veľkosť stránky

Do schémy vložte skutočné rozmery papiera v tlačiarni ako sivú podkladovú vrstvu, aby ste okamžite videli, či sa na papieri vytlačí všetko.

  • Printing - Tlač

Vyberie tlač aktuálnej stránky ("Current Page") alebo všetkých stránok z projektu ("All pages"). V časti "Selection" môžete zvoliť, ktoré stránky chcete vytlačiť.

  • Fit to page - Prispôsobiť na stránku

Automaticky zväčšuje alebo zmenšuje váš návrh, kým sa nevyplní celý papier.

  • Centre - Na stred

Vycentrujte svoj návrh na papier.

  • Setup - Nastavenie tlačiarne

Vyvolá známe okno systému Windows, pomocou ktorého môžete vybrať tlačiareň a prípadne ju nakonfigurovať.

  • Print - Vytlačiť

Vytlačte stránku alebo strany s možnosťami, ktoré ste nastavili.

  • Close - Zatvor

Zatvorí tlačové okno.

Krok 11: exportujte návrh
Možno budete chcieť zahrnúť svoj návrh do e-mailovej správy alebo ho budete chcieť pridať na svoju internetovú stránku. Potom ju musíte mať k dispozícii ako súbor .GIF alebo .JPG. Ak tak chcete urobiť, znova prejdite do ponuky "File" a vyberte možnosť "Export". V okne si môžete vybrať medzi exportom do GIF, JPG, BMP, EMF alebo SVG. Pomocou posuvného potenciometra môžete nastaviť rozmery exportného súboru v pixloch. Potom môžete vybrať, či chcete exportovať celú stránku ("
Whole page"), časť stránky, na ktorej sú časti ("All elements") alebo vybraté časti ("Selected elements").

Okno pre export návrhu.

Konečným výsledkom funkcie exportu môže byť:

Export do formátu .jpg

Krok 12: vytvorte zoznam komponentov
Prejdite do ponuky "Functions" a vyberte "
Create component list...". Po výbere stránok, ktoré sa majú zahrnúť do zoznamu dielov, sPlan vytvorí kompletný zoznam dielov, ktorý sa zobrazí v ďalšom okne. Výsledkom je čisto textový súbor, do ktorého môžete pridať ďalšie riadky a ktoré môžete preniesť do iného programu vystrihnutím a prilepením. Alebo ešte lepšie, môžete exportovať zoznam priamo do súboru Excel.

Export zoznamu komponentov.

Ostatné funkcie sPlan

Toto je len začiatok ...
V tomto príklade sme urobili rýchlu prehliadku najdôležitejších funkcií a nástrojov sPlan. Teraz môžete program začať plnohodnotne používať. Tento program, samozrejme, ponúka množstvo užitočných možností a funkcií, ktoré si stručne zhrnieme.

Editor komponentov
Vďaka veľmi výkonnému editoru komponentov môžete prispôsobiť každý komponent z knižnice alebo každý jednotlivý komponent v schéme úplne podľa vašich predstáv. Každý grafický prvok, ktorý tvorí komponent, ako sú čiary, kruhové segmenty, oblúkové segmenty, body, texty atď., sa dá individuálne zväčšiť alebo zmenšiť, zafarbiť atď.

Import bitmapy
Prostredníctvom nástroja "Bitmap" môžete spracovať ilustrácie a fotografie vo svojom návrhu. Ilustrácie musia byť vo formáte BMP alebo JPF. Po vložení do návrhu sa stane komponentom sPlan a môžete ho presúvať, zväčšovať a zmenšovať.

Magnetické vedenie
Pomocou tejto možnosti môžete do plánu vložiť vodorovnú alebo zvislú čiaru. Komponenty, ktoré presuniete na čiaru, sú "pritiahnuté" k čiare. Týmto spôsobom môžete ľahko zarovnávať prvky horizontálne alebo vertikálne.

Zarovnanie
Pomocou možnosti "Aligin" môžete zarovnať niekoľko komponentov: vľavo, vpravo, dole, hore, vertikálne alebo horizontálne na stred.

Prečíslovanie komponentov
Táto funkcia umožňuje automatické prečíslovanie všetkých komponentov vášho návrhu alebo projektu. Praktická funkcia, pretože sa samozrejme môže stať, že pôvodné číslovanie už nebude správne z dôvodu odstránenia alebo vloženia jednej alebo viacerých súčastí. Túto funkciu aktivujete prostredníctvom ponuky "Functions" a možnosti "Renumber components...".

Vyhľadávanie komponentov
V ponuke "Edit" nájdete možnosť "
Search components". Pomocou tejto funkcie môžete vo svojom projekte vyhľadať jeden konkrétny komponent. Zadáte "Identifier" a prípadne "Type / Value". Začiarknutím možnosti "All pages" sa vyhľadávanie rozšíri na všetky stránky projektu. Získate zoznam so všetkými nájdenými komponentami a so stránkou, na ktorej sa nachádzajú. Dvojitým kliknutím na jednu z nájdených položiek sa stránka zobrazí v prehľade a hľadaná časť sa zobrazí fialovou farbou.

Navrhnite si vlastné komponenty
Nakreslite si vlastný komponent pomocou dostupných nástrojov. Potom vyberte všetky prvky a v ponuke "Components" otvorte možnosť "Create component from selection". Okamžite sa objaví už známe okno "Component". Tu môžete zadať vlastnosti nového komponentu, pričom v okne "Identifier" musíte zadať aspoň niečo. Po kliknutí na "OK" sa komponent stane komponentom  a môžete ho zahrnúť do knižnice.

Práca s knižnicou
S knižnicou máte dostupné mnoho funkcií, napríklad:

  1. Navrh a pridanie nového komponentu
  2. Vytváranie nových stránok.
  3. Uviesť na návrhoch svoje vlastné meno.
  4. Zmena poradie komponentov na stránke.
  5. Úprava počtu stĺpcov v okne knižnice.
  6. Vytvorenie vlastnej knižnice s názvom „používateľ“.

Druhý článok o sPlan
V tomto blogu prinesieme aj druhú časť článku o sPlan, v ktorom sa pozrieme na možnosti, ktoré program ponúka pre správu komponentov.

 

 

Program sPlan7 plná verzia - klikni

DEMO sPlan7 (Obsahuje watermark na vytvorenéj schéme) - klikni

sPlan7 viewer (prehliadač súborov schém pre sPlan7) - klikni



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button