1 júl, čo zo sebou prináša ohľadom nákupov z ázie

1 júl, čo zo sebou prináša ohľadom nákupov z ázie
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  630 zobrazení
3
 0
Zaujímavosti

Takže máme tu 1. júl, a skratke sa pozrieme, čo sa zmenilo. Zatiaľ asi iba len to, že odo dnes sa platí DPH na položky, ktoré nakupujete z krajín mimo EU. Táto zmena sa tým pádom týka nakupovania aj u ázijských predajcov Aliexpres a Bangood (konzorcium Alibaba). Podotýkam, že DPH sa zaviedlo na objednávky do hodnoty 22€.

Túto zmenu som zaregistroval zatiaľ iba na stránkach Aliexpress. Tovar je v bežnom prehľade vyobrazený bez DPH tak ako doposiaľ, to sa pripočítava až pri zhrnutí objednávky, čiže za tovar zaplatíte ako v bežnom tuzemskom internetovom obchode. Cena sa síce mierne navýši, ale myslím si, že je to tak vždy lepšie, než by si mal človek dokladovať každú zásielku sám a platiť ďalšie zbytočné poplatky štátu.

Aliexpress

Príklad objednávky zo stránok Aliexpress

Čiže pri objednávke za 10.31€, poplatku za dopravu 3.14€, je výška DPH 2.70€. Výška DPH sa vypočítava v tomto prípade zo súčtov cien za tovar a dopravu. Čo sa týka colných poplatkov, tu sa nič nemenilo a hranica 150€ zostala zachovaná, čo znamená, že sa odstránila iba výnimka na tovar do hodnoty 22€.

V českej republike je situácia zatiaľ taká, že vláda zatiaľ neprijala zákn o výbere DPH, ale to samozrejme neznamená, že sa DPH vyberať nebude. Na strane obchodníka sa samozrejme DPH vyberie, následna sa prepošle do Európskej centrálnej banky, kde bude v depozite až do doby, kedy sa predmetný zákon nepríjme a DPH sa odošle Českej národnej banke.

Príklad objednávky vykonanej v CZ. Zdroj obrázka Jàra Nedohonil z FB skupiny Zboží z Číny - recenze/rady/tipy

Banggood

 

Príklad objednávky zo stránok Banggood

Na stránkach Banggood som ešte zmenu nezaznamenal, čo znamená, že Banggood zaťiať v medzisúčte objednávky neuvádza kolónku VAT. Čiže tu je potrebné počkať na zmeny a zaťiaľ nenakupovať, aby sa vám vaše nákupy zbytočne nenavyšovali o poplatky za colné zastupovanie a DPH.

Otázkou je ako je vyriešené nakupovanie v európskych skladoch. Jednoducho, tu vám tak isto pribudne v medzisúčte objednávky kolónka VAT / TAX s vyčíslenou daňov. Údaj nie je zavádzaním ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, nakoľko daň ste platili aj doposiaľ, iba ste o tom nevedeli, ale kedže si zobrazovania a aj odvádzanie DPH Európska únia vynútila, tak predajcovia ju musia začať uvádzať. Viem, že ich ponuka ešte nie je až tak obsiahla, ale verím, že časom porastie, nakoľko aj predajcovia si uvedomujú túto situáciu a určite nechcú prísť o európskych zákazníkov.

Aktualizácia 4.7.2021

EU sklady, téma, ktorá zaujíma asi väčšinu nakupujúcich z ázijskych predajných stránok Aliexpress (Bangood zatiaľ nemá zavedené platenie dane pre EU kupujúcich). Takže neviem z akého dôvodu sa pri nákupe tovaru z EU skladu zobrazuje položka s uvedením dane - z logiky, čo je na území EU by už zdanené malo byť a nie, že by sa mala v tomto prípade daň pripočítavať prakticky 2 x. Situáciu budeme naďalej monitorovať a informácie dopĺňať.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button